Menu Premium

THQ’s aandelen dalen met vijftig procent

Gamekings Redactie 06/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Dat het niet goed gaat met de studio verantwoordelijk voor parels als Darksiders en Metro: 2033 is wel duidelijk. Een verlies van 21 miljoen draaien is immers geen teken van vooruitgang, groei of rijkdom. Met de aankondiging dat zowel Southpark: The Stick of Truth, Company of Heroes 2 en Metro: Last light worden uitgesteld zet de uitgever zichzelf nogmaals in een slecht dag licht, een licht zo duister dat het investeerders massaal het vertrouwen doet verliezen: THQ’s aandelen dalen met vijftig procent.

Op moment van schrijven is een enkel aandeel in THQ nog slechts anderhalve dollar waard, een daling van maar liefst 50,33 procent. Mocht je recent al je zuur verdiende euro’s geïnvesteerd hebben in THQ, misschien wel jouw lievelings uitgever, dan ben je nu dus flink de lul!

Volgens de mannen met economisch aangelegde breinen van persbureau Reuters is de voornaamste reden de ronduit teleurstellende verkoop van Darksiders 2. Het tweede deel uit de serie, die focust op de ruiters van hel en verdoemenis naar de hand van Virgil Games, heeft bij lange na niet het beoogde aantal keren de toonbank gehaald. Om alleen al break-even, geen winst noch verlies te draaien, had de game nog eens zeshonderdduizend keer verkocht moeten worden. THQ heeft hiermee dus een gigantisch verlies opgelopen.

Dat THQ een accountancy bedrijf heeft ingehuurd om bij hen eens uitvoerig met cijfers te goochelen, en zo een oplossing voor dit gigantische verlies te vinden, heeft de kredietwaardigheid van de ontwikkelaar ook weinig goeds gedaan. De verandering van het logo eind oktober vorig jaar had de ontwikkelaar al een nieuwe, winstgevende richting in moeten duwen, maar dit heeft zoals we nu merken geen invloed gehad.

Als we financieel analist, Michael Pachter moeten geloven zijn er twee opties: THQ wordt gekocht, of het bedrijf gaat failliet. Als het bedrijf zo door blijft gaan, is er geen tussenweg. Ook veranderingen in het inkomstenmodel dat mogelijk door het ingehuurde bedrijf wordt ingevoerd ziet hij niet zitten, dat zal volgens hem het vertrouwen van investeerders alleen maar schaden.

Hoe hoop jij dat dit verhaal eindigt? Met een overname door een markt-dominerende uitgever als Activision of EA, of zie je THQ dan nog liever een eenzame en pijnlijke dood sterven? Wij hopen in ieder geval dat laatste niet.

 THQ's aandelen dalen met vijftig procent

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch