Menu Premium

The Division zal zo min mogelijk grinden bevatten

Gamekings Redactie 14/08/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Ontwikkelaar Massive is sinds de onthulling van Tom Clancy’s The Division op de E3 druk bezig om de verwachtingen waar te maken voor hun open-wereld role-playing game. Zoals kenners uit de industrie wel vaker laten weten, liggen voor dit specifieke genre vele gevaren tijdens de ontwikkeling op de loer. Vaker dan eens blijkt de game wel een hele grote pap, met maar erg weinig krenten erin verstopt. Een doodssteek voor de meeste casual gamers die vroeg of laat de slopende ‘grind’ laten voor wat het is en hun heil elders zoeken. Game director Ryan Bernard onderkent dit gevaar en laat daarom zijn achterban weten: “The Division zal zo min mogelijk grinden bevatten.”

In een interview met OXM krabt hij zich even op het achterhoofd over het dilemma en deelt zijn gedachten openlijk met ons. “Het is een moeilijke lijn, niet? We willen spelers belonen voor de investering van hun tijd in de game, maar we willen voorkomen dat het een ‘grind’ wordt. Een grind is namelijk een negatief woord, zelden positief uitgelegd. Toch denken we een balans hierin te kunnen vinden. Een game waarbinnen wel degelijk genoeg van waarde te vinden is voor gamers, doordat er een zekere moeilijkheid schuilt in het bemachtigen ervan, maar toch zonder er een grind-fest van te maken.”

Eén manier hiervoor is door de tijdseenheden van verschillende doelen af te stemmen op de console-ervaring. “We weten dat de speelsessie van console-gamers in het algemeen korter is dan die van PC gamers met hun MMORPG’s. Dus in het ontwerp van de game nemen we deze speelsessies als uitgangspunt.”

Nog iets anders is het progressie-systeem in de game. Open-wereld RPG’s kenmerken zich vaak met een redelijk gangbaar geworden level-systeem, maar Massive wil toch proberen hier vernieuwend in te zijn. “Er zijn wel degelijk levels in onze game, maar deze zijn vooral ontworpen om je van nieuwe opties te voorzien. Ik stel het me meer voor als een blanco canvas waarop je je eigen weg zoekt, dan een afgesloten systeem waar je in vast zit,” aldus Bernard op zijn vaagst in dit interview.

Toch licht hij later een tip van de sluier voor ons op. “We maken een Tom Clancy-game, dus natuurlijk zijn wapens een belangrijk onderdeel van de game. Al deze wapens hebben verschillende configuraties die het best benut worden door specifieke talenten van het personage. Dus het zal voor de gamer zoeken zijn naar een synergie tussen het wapen en het personage, waarbij talenten en skills in de game vergaard worden die hierop aansluiten.”

In principe klinkt dat nog niet zo heel revolutionair als game-concept, maar we zullen eerst afwachten hoe hoog ze deze vlieger werkelijk de lucht in krijgen. Tot nu heeft Tom Clancy’s The Division bij gamers wereldwijd de verbeelding aangesproken, dus we gaan niet de fout maken de heren en dames bij Massive te onderschatten in hun dromen voor deze game. Bernard kleurt ter afsluiting nog even een ambitieuze en aangename horizon voor ons allemaal:

“We willen meer aangrijpende verhaalvertellingen in deze RPG. (…) Het moet meer jouw verhaal worden, meer gepersonaliseerd en toch passend in een verhaal groter dan jijzelf.”

Amen?

The Division zal zo min mogelijk grinden bevatten

The Division zal zo min mogelijk grinden bevatten

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch