Launch Trailer voor Senua’s Saga: Hellblade II
There she is...
Nog geen account? Registreer hier
Satoru Iwata: “Draagbare consoles blijven bestaan”, dat is de enige conclusie die we kunnen trekken uit de woorden van Nintendo’s grote, kleine man in een boeiend tweegesprek met Kotaku. In het interview laat Iwata zich uitgebreid uit over het verleden, het nu en de toekomst van portable gaming. Waar veel mensen wolken in iPhone-zwart zien samenpakken voor Nintendo, of zelfs nu al menen een buitje te voelen, schetst de ontspannen Japanner een contrasterend en uitgesproken zonnig beeld. Eerst wil hij maar eens korte metten maken met het misverstand dat de 3DS een moeizame levensloop kent.
“Iets wat Reggie (Fils-Aime, president van Nintendo America -red) al opmerkte tijdens de E3 was dat de 3DS hardware nu sneller en beter verkoopt dan de Nintendo DS (…) Maar iets wat Reggie ons kon meedelen was dat ook de 3DS software verkopen groter waren dan van de DS in éénzelfde periode.”
“Vanaf vorige week, de 77e week sinds de lancering, zijn er meer dan 7 miljoen 3DS handhelds verkocht in Japan. Vergelijk dat met de DS en DS Lite waarbij mensen opmerkten: ‘Ongelofelijk hoe geweldig dit apparaat verkoopt, grandioos!’ Deze handheld bereikte de 7 miljoen in de 72e week, maar in deze periode viel tweemaal de kerstperiode. De 3DS heeft tot dusver pas één kerst meegemaakt en heeft ook een economisch ontwrichtende aardbeving achter de rug.”
Met 19 miljoen verkochte handhelds wereldwijd sinds eind juni, vindt Iwata dus dat het bestaansrecht en de levensvatbaarheid van Nintendo’s handheld bewezen is. Dat hij hiervoor natuurlijk wel flink heeft moeten zagen aan de verkoopprijs lijkt daar voor hem niets aan af te doen. Met zijn gepresenteerde statistieken onder de arm, kan hij nu reflecteren wat dit betekent voor de kritiek dat de markt voor handhelds links en rechts wordt opgegeten door het almaar groeiende smartphone monster en zijn glimmende neefje de tablet.
“Ik geloof dat games vandaag de dag twee fundamenteel verschillende behoeftes vervullen. De eerste behoefte is eenvoudig tijdverdrijf. De andere is om waardevolle tijd te vullen met een rijke ervaring. Deze twee behoeftes liggen ver uit elkaar denk ik.”
Redenerend vanuit deze stelling lijkt Iwata dus de situatie anders voor te stellen dan zijn critici. De markt (de eerste behoefte) die op het moment opgegeten wordt door Apple en consorten is niet de markt waar de focus (de tweede behoefte) ligt van Nintendo. Hij geeft onmiddelijk toe dat de opkomst van andere apparaten potentiële klanten kost, maar zegt dat het onderscheid desalniettemin een behoefte aan handhelds voor de toekomst waarborgt.
“De volgende vraag is hoeveel consumenten bereid zijn te betalen om te kunnen gamen. Ik denk dat de groep mensen die in beginsel de bereidheid heeft te betalen voor een game ervaring, ook zoekt naar een toegewijd apparaat dat hun in staat stelt hun waardevolle tijd op kwalitatief hoogwaardige wijze te vullen. Ik geloof wel dat een veranderende tijd nieuwe behoeftes met zich mee brengt, maar ik geloof ook dat de behoefte aan diepe, rijke game ervaringen hierin blijft bestaan…..die gaat niet weg.”
En zo wil Satoru Iwata ons maar duidelijk maken dat uitsluitend de verleden tijd in voltooide vorm dient geschreven te worden. Voor het huidige moment is de race nog in volle gang, en ook aan de volgepakte horizon ziet Iwata alle ruimte voor een regenboog. Het strekt Nintendo altijd tot eer dat ze de dingen op hun eigen manier zien, en Satoru Iwata belichaamt die ziel op waardige wijze. Als geen ander gelooft het Japanse bedrijf in de kracht van de game ervaring. En hebben zij daar geen gelijk in? Wij gamers houden als geen ander van technische speeltjes. Wij houden van mooie graphics en wij houden van strakke ontwerpen. Maar uiteindelijk willen wij ook uitgetest worden, vallen, doodgaan en weer opstaan om ons zo te bekwamen in de strijd. Het leven in het klein en op de rand van het ravijn. Daarvoor is uitdagende gameplay en maximale controle onontbeerlijk, meer nog dan al het andere. Zolang de rest van de wereld allergisch blijft voor knoppen op hun mobiele apparaten en het liefst met één stap naar links en een schot vooruit een level klaart, kunnen we maar beter hopen dat er een draagbaar gameplatform in leven blijft. De gun factor is hoog voor Nintendo en hun koppige strijd, wat vind jij?