Menu Premium

Ouya is dan nu eindelijk écht dood

Reilly 22/05/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Kun je je nog de Ouya herinneren? De Ouya kwam voort uit een Kickstarter-project die in 2013 alle records verbrak toen het meer dan 8 miljoen dollar wist op te halen. Daar hield het success echter ook wel op. Nadat de Kickstarter-backers hun console in huis kregen vielen de verkoopcijfers van Ouya als een baksteen naar beneden. Het bleek dat zelfs een prijs van $99 te hoog was voor wat je ervoor terug kreeg. Nu heeft Razer, het moederbedrijf van Ouya tegenwoordig, een e-mail gestuurd naar ontwikkelaars met de mededeling dat het afgelopen is.

Stevige kritiek

De problemen begonnen zichzelf al snel kenbaar te maken. Ten eerste draait Ouya op Android, wat betekende dat in de praktijk vooral mobile games geport werden naar Ouya – en die hebben niet per se de reputatie van hoogwaardige ervaringen. Ook was de game library simpelweg klein, waardoor mensen al snel uitgespeeld waren. Daarnaast bleek de meegeleverde controller ook vervelend om te gebruiken, hoewel die uiteindelijk wel verbeterd werd.

Om nog even te illusteren hoe erg het gesteld was met de games: TowerFall, de populairste game op de console, heeft op dat platform maar rond de 7000 stuks verkocht.

TowerFall

Laatste stuiptrekkingen

In 2015 werd het voor Ouya duidelijk dat het bedrijf niet meer te redden viel. Bezadeld met flinke schulden vond Ouya een manier om toch nog enigszins waardig afscheid te nemen. Razer – bekend van gamer-georiënteerde hardware – kocht het bedrijf op. Het enige wat ze niet kochten: de hardware. Razer zag daar geen heil meer in en liet het links liggen. In plaats van door te gaan met een console besloot Razer om het merk alleen nog in te zetten als digitale Android winkel voor Android TV en andere Android-consoles.

Nekslag voor Ouya

Ook daar stopt Razer nu mee. Vanaf 25 Juni kunnen mensen niet meer inloggen en haalt Razer alle servers offline. Mensen kunnen nog hun tegoeden opmaken, maar dan moeten ze wel snel zijn. Razer deactiveert namelijk alle accounts. Mensen kunnen alleen nog hun gekochte games spelen als ze die voor 25 Juni downloaden en als het volledig offline speelbare games zijn.

Het heeft nog even geduurd, maar Ouya kan dan nu toch echt als dood worden beschouwt.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch