Menu Premium

Oprichter van Atari is niet onder de indruk van de Wii U

Gamekings Redactie 26/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

De oprichter van Atari is niet onder de indruk van de Wii U, zo laat hij weten in een artikel van de New York Times. In de digitale editie van de vermaarde krant wordt geprobeerd te voorspellen hoe hoog en uit welke richting de golven komen voor Nintendo’s nieuwste vlaggenschip. Daarvoor wordt dus ook Nolan Bushnell, de man achter Pong en Atari’s eerste video game console, gepolst naar zijn mening. Die is voorzichtig gezegd niet heel positief.

“Ik ben eigenlijk verbijsterd door de nieuwe Wii U, en denk niet dat het een groot succes gaat worden.”

Hij vindt het onvoorstelbaar dat de Wii U geen serieuze powerleap maakt met zijn hardware. Nolan gaat er van uit dat zelfs (toekomstige) consoles die dat wel doen al een flinke dobber zullen hebben met de werving van genoeg consumenten die bereid zijn een paar honderd euro te betalen voor een superieure game-ervaring.

“Ze zullen nog wel even blijven doorsukkelen, maar ik denk niet dat er ooit nog een echt grote markt voor zal zijn. Het voelt als het einde van een tijdperk voor mij.”

De voornaamste reden daarvoor volgens hem en andere doem-profeten, is dat andere apparaten zoals tablets en smartphones ook in de woonkamer aan terrein winnen. Deze mobiele games zijn eindeloos veel goedkoper, laden sneller, en kunnen gecombineerd worden met het dagelijkse gebruik van sociale media. Volgens hen blijft dan slechts de hardcore-kern geïnteresseerd in prijzige hardware, met prijzige games.

Voorlopig heeft Nintendo de cijfers in handen om deze somberheid de deur te wijzen. De Wii U heeft prima verkocht in de VS met de launch, en lijkt op een uitstekende kerstmaand aan te koersen. Ook recensies wereldwijd zijn over het algemeen vrij positief, maar ook sterk verdeeld over beide extremen. In die zin herhaalt de geschiedenis zich in dit vroege stadium, want ook de Wii leek de wereld destijds in twee kampen te verdelen door de vreemde eend in de vijver te zijn.

Toch, het krachtenveld is nu wel degelijk ingrijpend veranderd met de opkomst van mobiele media en het zal afwachten worden in hoeverre dit Nintendo parten zal spelen. Tot op bepaalde hoogte spelen alle console fabrikanten dezelfde wedstrijd de komende jaren, en liefhebbers van videogames kunnen misschien maar beter gebroederlijk alle teams toejuichen. Want zitten we nou echt te wachten op een game-universum, waar de scepter gezwaaid wordt door een stelletje kutvogels? Nee toch?

Oprichter van Atari is niet onder de indruk van de Wii U

Oprichter van Atari is niet onder de indruk van de Wii U

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch