Menu Premium

Namco Bandai is het meest invloedrijke gamebedrijf in Japan

Karim Shehata 20/01/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

We weten het eigenlijk al een tijdje, maar vorige week werd dat dan ook onderstreept met keiharde cijfers: het gaat niet goed met Nintendo. Het Japanse bedrijf heeft namelijk een verlies geleden van zo’n 366 miljoen dollar, wat in euro’s neer zou komen op een duizelingwekkende 270 miljoen euro. Hoewel het met de Nintendo 3DS wel goed gaat, kan de handheld van het gamebedrijf het verkoopdrama van de grotere broer niet overschaduwen. Door de dramatische verkoop van de Wii U lijken er zeer grote verschuivingen plaats te vinden in het Japanse gamelandschap, want Namco Bandai is het meest invloedrijke gamebedrijf in Japan.

Vorig jaar kwam de uitgever, die in 2013 uitblonk met onder meer Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, niet eens dichtbij de nummer één plek voor gamebedrijven in Japan, want de troon moest toen aan SEGA gelaten worden. Nintendo lijkt nu overigens echt een dieptepunt bereikt te hebben, want de vierde plaats van vorig jaar maakt nu plaats voor Sony, waardoor het noodlijdende bedrijf afzakt naar de tiende plaats. Deze daling lijkt groot, maar wanneer we kijken naar de ranglijst voor alle Japanse bedrijven, waar Nintendo dus ook deel van uitmaakt, zakt het bedrijf van plek 219 naar 1647. Sony zakte met ongeveer 150 plekken naar plek 292, maar dit heeft het bedrijf waarschijnlijk te danken aan het uitblijven van de PlayStation 4 in 2013. De next-gen console van Sony verschijnt pas in februari in Japan.

Dat het slecht gaat met Nintendo wordt dus nog maar eens onderstreept wanneer we naar de Japanse economie kijken. Overigens vind ik wel dat een felicitatie voor Namco Bandai zeker op z’n plaats is, want het Japanse bedrijf mag zichzelf nu het meest invloedrijke gamebedrijf in Japan noemen. Laten we daarnaast hopen dat Nintendo zich volgend jaar gewoon in de top meldt van dit lijstje, want een tiende plek in de lijst van gamebedrijven, wanneer je series als The Legend of Zelda en Super Mario onder je hoede hebt, kan eigenlijk niet.

Namco Bandai is het meest invloedrijke gamesbedrijf in Japan

Namco Bandai is het meest invloedrijke gamesbedrijf in Japan

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch