Menu Premium

MoMa breidt haar collectie uit met videogames

Gamekings Redactie 30/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Je kent het MoMa (Museum of Modern Arts in Manhattan, New York) waarschijnlijk wel, je bent er in vele games al schietend of in een drift langs gekomen. Misschien heb je er zelfs een diamant uit gestolen. Het MoMa is hét toonaangevende museum van New York (zo niet van de VS en daar buiten) en heeft een expositie gewijd aan ons geliefde product. De collectie bestaat momenteel uit veertien games, maar het MoMa breidt haar collectie uit met videogames. Het zal worden uitgebreid tot wel 40 games!

Momenteel kunnen onder andere Pac-Man, Tetris, The Sims en Portal al kunst worden genoemd. Op de verlanglijst van het MoMa staan onder andere Pong, Snake, Street Fighter II en Minecraft. De kans is vrij groot dat je minimaal één van deze games ergens in je leven onder handen hebt gehad, maar of je ook dacht “Dit is kunst!” is natuurlijk nog maar de vraag. Ook de kunst-bobo’s hebben hier menig avond onder het genot van dure wijn en nog duurdere champagne over gediscussieerd.

Velen waren al van mening dat sommige games onder de noemer kunst vielen, maar nu het MoMa haar collectie uitbreidt met videogames zullen dit er alleen maar meer worden. Radio, film en televisie (waarvan games afstammen en die ook niet zonder slag of stoot een kunst-status hebben moeten verwerven) zijn al enige tijd in musea te vinden. Ook andere nieuwe media projecten zijn al te vinden in musea, dit tot afgunst van vele Kunst liefhebbers. Met een hoofdletter K, je leest het goed!

De games die geselecteerd zijn om te worden geëxposeerd, zijn gekozen op basis van onder andere het historische belang van de game, de esthetische aspecten en de complexiteit van de programmeercode of juist het ontbreken van deze complexiteit. Ook is er geselecteerd op basis van de manier waarop de game en de speler interactief moeten samenwerken, de tijdsduur die een game heeft, zowel in-game als in de echte wereld en nog veel meer. Deze criteria zijn ook de reden dat sommige games uit de expositie zijn gelaten, maar dat is een discussie voor een andere keer.

Wat vind jij ervan dat het MoMa haar collectie uitbreidt met videogames? Zijn games kunst of moeten ze zich houden bij een kwast en wat verf? Staan de juiste games op de lijst of missen ze een pareltje?

MoMa breidt haar collectie uit met videogames

MoMa breidt haar collectie uit met videogames

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch