Menu Premium

Heavy Rain levert Sony vijf keer meer op dan de kosten

Gamekings Redactie 20/04/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Guillaume de Fondaumiere van Quantic Dreams breekt graag een lans voor innovatie in de game-industrie. In een presentatie in Polen voor Digital Dragons zet hij eerst maar een streep door het hardnekkige misverstand dat artistieke games niet rendabel zijn. Heavy Rain levert Sony vijf keer meer op dan de kosten, aldus Guillaume, en dat kan dus niet even van tafel worden geveegd als zomaar een grappig project voor Sony’s image onder gamers.

Ook het commerciële succes van bijvoorbeeld Journey haalt hij aan om zijn argument kracht bij te zetten. “We moeten ophouden te denken dat innovatie rijmt met verlies”, zegt Guillaume. “Nieuwe ervaringen scheppen is een geldige strategie om de markt uit te breiden (…) We hebben een industrie nodig die creatiever wordt, in plaats van één die elk jaar dezelfde games de markt op gooit. Natuurlijk hebben we daar uitgevers voor nodig die het risico van nieuwe IP’s durven nemen. Last but not least, ook het publiek moet de innovatieve games belonen met een koop (…) Het is belangrijk dat het hele ecosysteem creatiever wordt, en de hele gamesindustrie daarmee naar het volgende plan wordt getild.”

“Er is een crisis aan de gang, en de markt is aan een neerwaartse beweging bezig. Natuurlijk speelt de economische crisis daar een grote rol in, maar er is net zo goed een creatieve crisis gaande. Mede daarom spelen gamers minder games vandaag de dag.”

Guillaume wil wel onderstrepen dat hij niet vindt dat de hele markt op zijn kop moet, want de grote franchises hebben natuurlijk een rechtmatige plek in de markt. De balans lijkt alleen zoek, omdat het gewicht nu veruit voor het grootste deel bij de Call of Duty’s en Fifa’s van de wereld liggen. Daardoor wordt er bijna geen nieuw publiek aangeboord, en vooral vrouwen en vriendinnen haken ongeïnteresseerd af.

Het is niet iets dat we niet eerder hebben gehoord en een geluid wat we in principe ook alleen maar toe willen juichen. Toch zit er een haak aan dit verhaal en dat wordt misschien wel onderschreven door Guillaumes oproep aan consumenten innovatie met de portemonnee te belonen. We gaan de lafheid van sommige uitgevers hier niet goed zitten praten, maar in principe past het aanbod zich altijd aan op de vraag. Dat is de essentie van onze kapitalistische markten.

Is er dus wel genoeg animo voor grote afwijkende titels? De indies redden zich prima, maar die hebben met hun relatief lage kosten lang niet zo’n groot publiek nodig om winst te draaien. Is Heavy Rain de uitzondering die de regel bevestigt, of denken we dan te cynisch? Misschien heb jij nog een idee liggen hoe de industrie de schop onder zijn hol kan krijgen die het nodig heeft. Deel hem met ons!

Heavy Rain levert Sony vijf keer meer op dan de kosten

Heavy Rain levert Sony vijf keer meer op dan de kosten

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch