Menu Premium

Google Stadia betaalde Ubisoft en Rockstar vele miljoenen voor games

Jan Johan Beldrok 27/02/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het gaat niet goed met Google Stadia. En dat mag je een understatement noemen. De abonnementen verkopen niet lekker, de games scoren niet goed en sinds kort heeft de grootmacht ook de eigen studio gesloten. Het heeft er alle schijn van dat Google gaming onderschat heeft. Nu, dat woordje ‘schijn’ kan voortaan weg gelaten worden. In een artikel op Bloomberg wordt duidelijk dat Google bijkans blind de game-industrie is ingedoken en oprecht dacht dat ze zich naar binnen konden kopen.

Google Stadia betaalde heel veel geld voor games als Assassins Creed en Red Dead Redemption 2

Zo is duidelijk geworden, als we de anonieme bronnen die bij Stadia werkten mogen geloven, dat Google tientallen miljoenen dollars aftikte om games als Red Dead Redemption II op Stadia te krijgen. Ook Ubisoft haalde flink wat geld op voor hun games. Wat verklaarde waarom de Fransen zo snel aan boord sprongen van de Stadia trein. Het bedrag dat Google bereid was uit te geven, was een schok voor ervaren game-ontwikkelaars. Maar zelfs dat was niet genoeg. In plaats van klein te beginnen, huurde het bedrijf de dure Jade Raymond in, een ervaren maar dure executive producer die al gewerkt had aan Assassin’s Creed en Star Wars. Zij kreeg weer een flinke zak geld om top krachten uit het veld aan te trekken. En die studio, met 150 medewerkers aan bord, werd dus onlangs gestopt zonder ook maar één game te hebben uitgebracht.

Harrison wilde zich perse meten met Xbox en PlayStation

Het bizarre verhaal gaat nog verder. In plaats van gewoon eerst een eigen bescheiden plekje te veroveren binnen de industrie en daarvan uit langzaam te groeien, ging Google meteen voor de top. Men wilde zich meten met PlayStation en Xbox. Phil Harrison, die Stadia leidde, sprak zelf van de “future of gaming.” He beloofde de gamers dat Stadia krachtiger zou zijn dan PlayStation of Xbox. Die belofte heeft altijd als een molensteen om de nek van het bedrijf gehangen. Alles wat ze deden werd met de top vergeleken. En afgekeurd door media en gamers. Met als gevolg dat ze hun target qua sales met honderdduizenden abbo’s gemist hebben. En zo leerde Google de wetten van de gamebizz keihard. “The business of making video games always seems great until one has to get into the business of making video games”. En daar sluiten we ons geheel bij aan…

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch