Menu Premium

Games verantwoordelijk voor 75% van mobile omzet

Reilly 09/07/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Als we onderzoeksbureau “Sensor Tower” mogen geloven komt 75% van de omzet op mobile apps van games. In harde dollars komt dat neer op bijna 30 miljard dollar, van een totale mobile omzet van 40 miljard.

Cijfers in de lift

30 miljard dollar is natuurlijk een astronomisch bedrag. Medeverantwoordelijk daarvoor is dat mensen dit jaar 15.4% meer hebben uitgegeven aan mobile apps dan vorig jaar – waarvan 11.3% specifiek aan games. Daarentegen staat wel dat in China iOS minder groei zag.  Overigens is China ook dan nog steeds voor een groot deel verantwoordelijk voor de omzet: $17.6 miljard komt daarvandaan.

Tencent draagt de kroon

Tencent is een bedrijf waar we de laatste jaren wat vaker over horen, maar nog steeds waarschijnlijk niet proportioneel genoeg aan hoe groot ze daadwerkelijk zijn in het gaming landschap. Het is dan ook geen verrassing dat ze – naast hun aandeel in Fortnite, PUBG en League of Legends – ook groot zijn op de mobile markt. Sterker nog: met de game “Honor of Kings” staan ze bovenaan de omzet-lijst; ze hebben meer dan $728 miljoen mogen bijschrijven in de eerste helft van het jaar met Honor of Kings.

Honor of Kings

Ook opmerkelijk: Sony heeft de nummer twee positie te pakken. Hier kennen we Sony natuurlijk door PlayStation, maar blijkbaar zijn ze ook actief op mobile gebied. Met de game “Fate/Grand Order” wisten ze in de eerste helft van het jaar $628 miljoen binnen te harken.

Fate Grand Order

PUBG Mobile komt binnen op plaats 5. Dit had hoger kunnen zijn als ze ook daadwerkelijk geld konden verdienen met de game in China. De Chinese autoriteiten gaven PUBG echter geen toestemming – waarop Tencent ervoor gekozen heeft om een alternatieve Battle Royale uit te brengen in China: Game for Peace. Deze game is wat meer….vaderlandslievend, om het even een naam te geven. In feite is het gewoon PUBG met een andere skin waarvan Tencent hoopt dat de Chinese autoriteiten er wat meer over te spreken zijn.

 

Game for Peace – in deze versie gaat een vijand niet dood maar zwaait hij “vaarwel”

Waar is Fortnite?

Je zult je misschien bovenstaande vraag afvragen. Ondanks dat in 2018 Fortnite op mobile “maar” de helft van de downloads van PUBG Mobile had, was de omzet zo vijf keer zo groot. Aangezien PUBG Mobile dit jaar op plaats 5 binnenkomt is het dus aannemelijk dat Fortnite ook wel in dat lijstje terug zou moeten komen. Dat dat niet het geval is, is mogelijk te verklaren door het feit dat Fortnite niet in de officiële Play Store van Google terug is te vinden. Epic Games heeft er voor gekozen om de game voor Android alleen via hun eigen website te distribueren. Dus hoewel ze ongetwijfeld veel omzet met de Android versie genereren, is het mogelijk dat Sensor Tower niet goed kan achterhalen hoeveel de Android versie dus oplevert.

Mobile is dus groot. Zo groot dat het ondertussen volgens Nederlands onderzoeksbureau Newzoo meer omzet genereert dan de console of PC markt.

Hoeveel geef jij uit aan mobile games?

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch