Menu Premium

Far Cry 3 onderzoekt “de prijs van een held zijn”

Gamekings Redactie 29/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Wat ziet Far Cry 3 er toch tof uit, maar volgens Mark Thompson, level designer bij Ubisoft, ligt er onder het mooie oppervlak een wereld die ‘little boy fantasies’ achter zich laat. Ook moet de game volwassen wordende gamers de diepgang en verfijning brengen waar ze naar op zoek zijn.

In Far Cry 3 wordt Jason Brody een moordenaar, omdat dit de enige manier is om zijn vrienden en zichzelf te redden. Of hij ook een held is, is aan de speler om te beslissen. In een interview met Polygon vertelt Thompson dat Far Cry 3 gaat over “wat het kost om een held te worden”.

Alle gruwelijkheden die Jason moet begaan en doorstaan om te overleven, gaan hem niet in de koude kleren zitten en dat zien we het beste in de korte hallucinaties die de game ons af en toe voorschotelt. “Het is een soort reactie op wat hij aan het doen is, hij wordt een moordenaar en heeft bloed aan zijn handen. Soms neemt zijn onderbewustzijn het woord en zegt ‘Hey Jason, wat gebeurt er hier? Waar ben je mee bezig? Waar gaat het heen met jou? Daarvoor hebben we deze momenten van zelfreflectie.”

“De boodschap die we in deze momenten willen overbrengen laten we altijd open. We willen het antwoord niet geven. We laten het mensen liever zelf uitzoeken. Dat komt voort uit respect voor het publiek. We willen ze niet precies vertellen wat er in het verhaal aan de hand is. We geven een paar stukken van de puzzel en laten die door henzelf in elkaar zetten, zodat ze de kans krijgen om een eigen interpretatie te geven.”

Volgens Thompson gaat het er in Far Cry games niet om dat de speler kiest tussen goed of kwaad. “Dat is waarom de Far Cry-titels geen moraliteitssysteem hebben. Er is geen duidelijke tweedeling tussen goed en slecht in de wereld, dus waarom zouden we dat in de game laten terugkomen?”

“We zeggen niet of iets goed is of slecht. We oordelen niet over spelers. Uiteindelijk gaat de game over het doden van anderen, dat weten we, dus we willen niet neerbuigend zijn. De game vraagt je te schieten. Om te winnen moet je anderen doden. We wilden daarom zeker zijn dat we een verhaal zouden schrijven dat hier op aansluit. Het verhaal gaat over het doden van anderen, het verhaal gaat over Jason. Jason komt naar het eiland en hij heeft nog nooit een pistool afgevuurd, hij heeft nog nooit iemand vermoord. Het verhaal onderzoekt dus echt wat het betekent om de dingen te doen die hij moet doen om een held te worden.”

Dat gamers kritiek hebben op helden die roekeloos honderden mensen neermaaien is, volgens Thompson, een teken dat het publiek volwassen wordt en dat de ontwikkelaars van games dat moeten respecteren. “We moeten respecteren dat de smaak van mensen zich ontwikkelt en steeds een beetje meer verfijnt.”

Far Cry 3 komt in november uit op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch