Menu Premium

[UPDATE] Microsoft: UWP is een volledig open ecosysteem

Bas Boudewijn 04/03/2016 0 Tweet Het Like/Deel Het

UPDATE: In een reactie liet Kevin Gallo, vice president van de Windows-tak van Microsoft, weten dat het Universal Windows Platform wel degelijk een open platform is. Volgens Gallo is het ecosysteem beschikbaar voor elke ontwikkelaar en kan iedere virtuele winkel gebruik maken van het ecosysteem. Gallo claimt dat Microsoft er alles aan doet om het UWP telkens beter en gebruiksvriendelijker te maken voor ontwikkelaars. “We willen altijd dat Windows de beste tool is voor ontwikkelaars, welke technologie er ook gebruikt wordt.”

Bron: Eurogamer

Origineel bericht:

Met de komst van Windows 10 kwam Microsoft ook met een nieuwe manier om de online handel van software en games meer in eigen hand te krijgen. Het Universal Windows Program zou moeten zorgen voor een betere gecontroleerde, centrale softwaremarkt voor pc. Volgens Epic Games maakt Microsoft met het UWP een gesloten platform van Windows 10 en moet hier snel verandering in komen.

Als het aan Tim Sweeney ligt, moet er snel iets worden gedaan aan het nieuwe Universal Windows Platform van Microsoft. De topman van Epic Games, de studio achter de Unreal Engine en Gears of War, vindt dat Microsoft met zijn nieuwe strategie zowel ontwikkelaars en uitgevers van games en software dwars zit. “Met het nieuwe Universal Windows Platform (UWP) heeft Microsoft nu een gesloten platform binnen een platform in Windows 10. Dit is de eerste stap naar het afsluiten van het PC-ecosysteem, om zo een monopolie te vormen als het gaat om software distributie en marketing.”

Uitgevers en ontwikkelaars kunnen dankzij het nieuwe UWP alleen nog maar gebruik maken van de nieuwste Windows features als zij akkoord gaan met het UWP-ecosysteem. Zo zouden Microsoft het open systeem dat het nu is willen afsluiten om onder andere de distrubutie van software meer in eigen hand te krijgen.

Toch zegt Sweeney dat hij niets tegen het idee van een Windows Store heeft. “Ik vind dat Microsoft al het recht heeft om op zijn eigen platform een eigen store te gebruiken en deze op zijn eigen manier te beheren.” Het probleem zit hem volgens Sweeney meer in het feit dat het UWP een gesloten platform is, waardoor software minder vaak vanaf de website of het platform van de uitgever zelf te downloaden is. Zo zitten zowel uitgever als consument gebonden aan de Windows Store om je software te updaten en te downloaden.

De oplossing ligt volgens Sweeney toch voor de hand. Zo zou Microsoft het mogelijk moeten maken dat UWP-applicaties niet alleen vanuit de Windows Store kunnen worden gedownload maar ook van het internet en in third party stores als Steam en Origin. Als laatste zou Microsoft moeten stoppen om als tussenpersoon alle marketing te willen regelen en zo een deel van maar liefst 30 procent van de inkomsten op te eisen.

Wat vind jij van de kritiek die Tim Sweeney op Microsoft heeft? Laat het weten in de comments!

Bron: The Guardian

Epic Games: Microsoft maakt gesloten platform van Windows 10

Epic Games: Microsoft maakt gesloten platform van Windows 10

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch