Menu Premium

EA’s Dungeon Keeper mag niet meer free-to-play genoemd worden

Gamekings Redactie 02/07/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het free-to-play landschap biedt onderdak voor veel enthousiaste gamers die voor nop willen gamen. Het heeft vandaag flink gestormd in het landschap, want een interessante kwestie is naar boven gekomen. Wanneer mag een game free-to-play genoemd worden? De Advertising Standards Authority (ASA) heeft een markante uitspraak gedaan over de kwestie en EA’s Dungeon Keeper mag niet meer free-to-play genoemd worden.

De free-to-play mobile game van EA valt in het rijtje van de ‘bouw-wacht-upgrade-en-wacht-nog-langer’-games. De ASA heeft bepaald dat op een gegeven moment de speler verrekt lang moet wachten, waardoor deze als het ware gedwongen wordt om te betalen om in een normaal tempo de game te kunnen spelen. Dit is tegenstrijdig met een uitspraak in een advertentie van EA, waarin de speler niets wordt verteld over lang wachten en in-app aankopen. Het gebrek van die informatie zou zo misleidend zijn dat de speler er niet op voorbereid is en onverwacht wordt aangezet tot een reeks van steeds duurdere aankopen om in een normaal tempo door te kunnen spelen.

De uitspraak van de ASA is dat EA geen toestemming meer heeft om de term free-to-play op de game te plakken. Hoewel de opzet van de game hetzelfde blijft en het dus mogelijk is de game lang en gratis te spelen, mag de game niet meer gratis te noemen zijn. De kwestie gaat naar alle waarschijnlijkheid niet direct terug naar zijn rustplaats, want naast EA’s Dungeon Keeper zijn er nog tal van games op de markt die de term free-to-play hanteren en die soortgelijke geintjes uithalen. Van een RPG waarin je moet lappen om een episch zwaard te krijgen waarmee je eindelijk door een bepaalde area komt, tot een racegame waarin je benzine moet kopen om direct aan je volgende race te kunnen beginnen, in plaats van een half uur te moeten wachten.

Door de uitspraak van de ASA vandaag is het mogelijk dat het de komende tijd wat onrustig wordt wat betreft het free-to-play landschap en mogelijk komen er nog meer nieuwtjes over deze kwestie naar buiten de komende weken.

EA's Dungeon Keeper mag niet meer free-to-play genoemd worden

EA’s Dungeon Keeper mag niet meer free-to-play genoemd worden

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch