Menu Premium

E3 2019: Square Enix wil al haar games digitaal beschikbaar maken

Dansky 13/06/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Square Enix, bekend van Final Fantasy en Dragon Quest, is van plan al haar games digitaal uit te brengen. Als ze de games kunnen vinden.

Square Enix

Het bedrijf kan je niet ontgaan zijn sinds de fusie tussen, verrassend, Square en Enix in 2003. Naast de bovengenoemde titels was het bedrijf betrokken bij de nieuwe Lara Croft trilogie, Kingdom Hearts en de aankomende Marvel’s Avengers game. Zo een gigantische verzameling games heeft een gigantische groep van gamers die deze games graag spelen, zo graag zelfs dat fans al tijden vragen om oude games opnieuw beschikbaar te maken. De fans roepen, CEO Yosuke Matsudo en Square Enix draaien.

Old school

Matsudo vertelde aan Gameinformer dat hij de fans heeft gehoord en dat het bedrijf bezig is met het digitaal beschikbaar maken van haar oude games. Een aantal nieuwere en bekendere titels zijn nog steeds beschikbaar om te spelen maar oude games zoals die uitkwamen op de NES zijn dat niet. Om deze games alsnog uit te brengen via de digitale snelweg heeft Square Enix een intern project opgezet om deze oude games te porteren.

Er is echter één klein probleempje, zo vertelde Matsudo, want soms weet Square Enix niet meer waar de games, of de broncode, eigenlijk zijn. Vroeger was het namelijk zo dat een code werd gemaakt en vervolgens ergens werd opgeslagen want het werk was klaar. Er werd niet nagedacht over wat er met de code zou kunnen gebeuren na een jaar of twintig. Een oud werknemer moest zelfs voor dit project worden opgezocht omdat hij de broncode van een spel nog op zijn eigen PC had staan.

Is backward the new forward? 

Na het succes van Xbox Backward Compatibility en de aankomende backward compatibility van de Playstation 5 ziet nu ook Square Enix het voordeel van oude games digitaal beschikbaar maken in. Met de gigantische hoeveelheid games die de uitgever heeft uitgegeven kan het hier een goed slaatje uit slaan mits de dienst goed geregeld is.

Hoe dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. Of dit een streaming dienst, een abonnementen dienst of, zoals Xbox, geheel gratis zal zijn zal de tijd moeten uitwijzen.

Slimme zet of tijdverspilling?

Willen we meer oudere games zien zoals Vagrant Story of Secret of Mana? Of moeten oude koeien lekker in de sloot blijven? Laat het ons weten!

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch