Menu Premium

De physics van Forza Motorsport 5 zijn onmogelijk op current-gen

Gamekings Redactie 14/10/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

De nieuwe generatie consoles brengt natuurlijk fraaiere graphics. Dat ligt redelijk voor de hand en is absoluut niet waar het louter om draait. De grote vooruitgang gaat ‘m vooral in de details zitten. Bij racegames draait het met name om de besturing van je bolide. Mooie auto’s en omgevingen kennen we, maar ontwikkelaar Turn 10 Studio gaat verder. De physics van Forza Motorsport 5 zijn onmogelijk op current-gen, volgens de studio, want er is flink wat rekenkracht voor nodig.

De Forza-serie wordt geroemd om de details en het hoge fun-gehalte. De racing-franchise wordt zelfs gezien als een heuse Gran Turismo-beater. Met Forza Motorsport 5 voor de Xbox One in de pijplijn, verwacht iedereen een game die vooral grafisch zijn voorgangers voorbijstreeft. Turn 10 Studio gebruikt de paardenkracht van de next-gen Xbox naast het uiterlijk ook voor de physics en krijgt daarmee voor elkaar wat op current-gen hardware onmogelijk is.

Volgens creative director Dan Greenawalt is de kracht van de vorige generatie consoles niet voldoende om dergelijk complexe berekeningen te maken. “We hadden goede ophanging in Forza Motorsport 4, maar er restte ons veel meer. We voegen open-wiel wagens toe in Forza 5, zoals de 1976 Ferrari en McLaren uit de film ‘Rush’, dus we wilden opnieuw onderzoeken wat het vraagt om een auto-ophanging model te maken”, zegt Greenawalt. “Daar profiteren al onze automodellen van. Nu hebben we heel precieze beweging.”

In het echt hebben banden een hoop invloed op de besturing van je wagen. Voor de benodigde gegevens werkte Turn 10 Studio voorheen samen met Pirelli, maar de ontwikkelaar heeft in het relatief onbekende Calspan een nieuwe partner gevonden. In samenwerking met Calspan verkrijgt Turn 10 Studio een weelde aan bruikbare gegevens. Gegevens waardoor de ontwikkelaar een extreem gedetailleerd physics-model kan realiseren.

In tegenstelling tot Gran Turismo 6 draait het physics-model van Forza 5 op next-gen processoren. Waar Polyphony Digital pronkt met de complexiteit van Gran Turismo 6, laat Turn 10 Studios de speelbaarheid van Forza 5 voor zich spreken. Deze twee groten binnen het driving-game genre zullen straks natuurlijk tot in den treuren met elkaar worden vergeleken. Wat voegen de extra bazige physics en besturing toe? En wat maakt Forza 5 nou dé racegame? “Het maakt dat de wagen tot leven komt, het is gewoon levendiger, en dat is waar het om draait in Forza Motorsport. We willen physics maken die een coureur kan waarderen en gerust aan een vijfjarig kind kan overdragen”, zo vervolgt Dan Greenawalt.

We gaan in 2014 meemaken hoe het in de praktijk merkbaar is, want dan is Forza Motorsport 5 beschikbaar voor ons Nederlanders. Het wachten is namelijk tot het moment dat de Xbox One hier in de winkels ligt.

De physics van Forza Motorsport 5 zijn onmogelijk op current-gen

De physics van Forza Motorsport 5 zijn onmogelijk op current-gen

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch