Menu Premium

Cypress Hill verliest rechtszaak tegen Rockstar

Gamekings Redactie 03/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

In 2010 klaagde Michael “Shagg” Washington, voormalige ‘backup’ zanger voor de hiphop groep Cypress Hill, Rockstar en uitgever Take-Two aan, omdat “CJ” uit GTA San Andreas gebaseerd zou zijn op hem. Cypress Hill verliest rechtszaak tegen Rockstar.

Shagg eiste een bescheiden bedrag  van 250 miljoen dollar van Rockstar. Nou hebben ze in Amerika wel vaker van dit soort gekke bedragen, maar toch. Uiteindelijk heeft Shagg geen “big house and five cars” kunnen kopen, want het hof besloot afgelopen week, na een twee jaar durende rechtszaak, dat Rockstar in zijn recht stond.

Shagg kon niet bewijzen dat Rockstar hem heeft gebruikt als model voor CJ, ondanks het feit dat Shagg geïnterviewd werd door Rockstar tijdens het maken van San Andreas. Ook wordt zijn naam genoemd in de credits van San Andreas onder het kopje model’s.

Het hof was echter niet overtuigd dat dit genoeg was om Shagg gelijk te geven, omdat er geen specifieke gelijkenis is tussen CJ en Shagg. Daarbij kun je denken aan tattoos, moedervlekken of littekens. CJ  had dus net zo goed op honderden andere mannen gebaseerd kunnen zijn.

Ook de claim dat de verhaallijn gebaseerd zou zijn op Shagg’s leven werd van de tafel gedaan, aangezien Shagg niet kon bewijzen dat hij met een Jetpack een vliegdekschip heeft belegerd om vervolgens een Hydra te stelen.

Dit is niet de eerste keer dat muzikanten gamedevelopers en uitgevers aanklagen. Gwen Stefani van No Doubt heeft drie jaar geleden Activision aangeklaagd, en kort geleden verloren, voor het gebruiken van haar uiterlijk in Band Hero.

In San Andreas valt er wel meer te zeggen over gelijkenissen tussen karakters en artiesten. Denk onder andere aan Madd Dogg als Snoop Dogg, Ryder als Easy-E en Smoke als Biggie. Dit is natuurlijk enkel fan speculatie maar er valt wel wat voor te zeggen. Persoonlijk zou ik het niet erg vinden om CJ te ‘zijn’, wat jullie?

Cypress Hill verliest rechtszaak tegen Rockstar

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch