Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

De dramatische teloorgang van het eens zo grote Square Enix

15/08/2023 0 Tweet Het Like/Deel Het

We hebben het al een aantal keer gezegd op Gamekings.tv. Bij de Peepshow of in een editie van Einde van de Week Live. Het gaat niet lekker met Square Enix. En dan drukken we ons meer dan voorzichtig uit. Zo’n beetje alle games op Final Fantasy na behaalden de laatste paar jaar matige reviews en verkoopcijfers. De Japanners verkochten de ‘Westerse’ tak (lees Eidos) van het bedrijf voor een luttele 300 miljoen dollar aan de Zweden van Embracer Group. Die binnen no time voor alleen al de Tomb Raider-reeks meer geld wisten te vangen dan het totaalbedrag voor Eidos. Een baas die denkt dat hij de neerwaartse spiraal kan stoppen met de uitgave van games met NFT’s erin. Square Enix lijkt de touch met de realiteit een beetje kwijt. Wat is daar aan de hand? Waar eindigt dit? En is er een oplossing voor het probleem waar de grootmacht van weleer mee worstelt? JJ dook in de materie.

Waar is Square Enix mee bezig?

Want Square Enix was ontegenzeglijk een grootmacht. Ooit heersten deze uitgever met reeksen als Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts. Zei je JRPG dan zei je Square of Enix en vanaf 2003 dus Square Enix. Ook franchises als Octopath Traveler en Bravely Default behoren tot de classics. Van die branie en het succes is weinig meer over. Met games als Forspoken, Balan Wonderworld, Babylon’s Fall, Stranger Of Paradise: Final Fantasy Origin, The DioField Chronicle, Valkyrie Elysium en Star Ocean: The Divine Force sloegen ze de laatste jaren de plank zowel op creatief als commercieel vlak flink mis.

Wat kan het tij doen keren?

En ook Final Fantasy kan het tij momenteel niet keren. Deel XVI, dat onlangs uitkwam en een heerlijke game is, deed het volgens het management niet goed genoeg. En als die franchise al niet meer de kassa’s afdoende doet rinkelen, wat dan wel? Wat moet Square Enix dan redden van de ondergang of de verkoop?

 

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch