Menu Premium
Loading...

Interview met Rami Ismail van Vlambeer

09/01/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Interview met Rami Ismail van VlambeerRami Ismail studeerde Gamedesign aan de HKU in Hilversum en startte in 2010 samen met zijn collega Jan Willem Nijman een gamestudio onder de naam Vlambeer. Dankzij het succes van hun eerste titels Super Crate Box en Ridiculous Fishing, groeide Vlambeer uit tot een studio die inmiddels wereldwijd bij gamers en uitgevers op de kaart staat.

En het succes lijkt niet meer op te houden. Ridiculous Fishing heeft een gemiddelde score op Metacritic van 91. Apple beloonde de game met een Apple Design Award en riep Ridiculous Fishing eind 2013 uit tot iPhone Game of the Year. Inmiddels heeft Vlambeer nog een succes op haar naam staan met Luftrausers en hun nieuwste titel Nuclear Throne is nog in bèta, maar oogst inmiddels al heel veel lof in de Steam Community.

Wij spraken Rami Ismail uitgebreid over de Nederlandse Indie Scene, over de next-gen consoles als platform en natuurlijk over Steam. Want op 15 en 16 januari 2014 vinden in Seattle de Steam Dev Days plaats. Een conference waarbij vooruitgeblikt wordt naar de toekomst van het grootste online distributieplatform van dit moment, de toekomst van PC-gaming en de opkomst van Steam’s nieuwste idee: de Steam Machines. Check dit interview met de koning van de Nederlandse indie scene, Rami Ismail, over het belang van Steam voor indie-ontwikkelaars en het belang voor Steam voor de toekomst van Game development in het algemeen.

Interview met Rami Ismail van Vlambeer

Loading...
 • Diej

  Zeer fijn intervieuw! Als het kan mag Rami veel vaker zijn licht ergens over laten schijnen.

  • Parsec2

   Helemaal eens. Erg interessant inkijkje in de huidige status van de games industrie en de uitdagingen voor de komende jaren. Thanks, dit smaakt naar meer!

 • Robbert

  Paspoorts stempelen, geniaal spel helaas volgens mij nooit op GK geweest. Verder goed interview en wat een mooie visie heeft Rami

 • Pikkebaas

  Heerlijk hoe open en eerlijk deze gast over de industrie praat

  • doctor_chopper

   bij 20:40 ging hij volgens mij net te ver in zijn openheid en moest het worden weggeknipt :p

 • BassieB

  EA Origin is een grap, ben het zo eens met deze gozer! FCK ORIGIN!

 • oswald

  Heel mooi. Je bent een gamer, dus ga games spelen. Daarom snap ik die haat over de oude Space Harrier en Ninja Gaiden ook niet. Dat zijn klassiekers in de core die nu nog steeds te gek zijn. Als je ze nu als indie zou presenteren zou Boris het opeens wel spelen.

 • osman69

  Krijg geen reclames meer, klopt dit? Heb geen Adblocker of iets!

 • Lucien Karsten

  Mooie interview , natuurlijk ook echt een prachtige aflsuiter met groen scherm en alien geluiden. Of is dat gewoon mijn flash player ??? :S

 • Sven Kozole

  Toffe gast! Boris stelt ook fantastisch goeie vragen. Ik vind Boris altijd overkomen als dé perfecte interviewer.

  • vlambeer

   Boris als interviewer hebben is erg fijn, ja. Hij weet altijd net even de vraag zo te stellen dat je de diepte in kunt met je antwoord.

   • Luuk86

    Het komt ook echt over als een relaxed gesprek. Tof dat je ook even de tijd neemt om te reageren op de mensen in de reacties!

    • vlambeer

     Natuurlijk. Ik ben het helemaal eens met de comment die zegt dat dit soort interviews best vaker mogen in Nederland, maar dan grijp ik natuurlijk wel even de kans op te reageren op vragen en interessante opmerkingen.

 • Jeroen

  Zeer interessant dit! Hopelijk in de toekomst nog meer en vaker van dit soort interviews.

 • tsjoot

  top interview! leuk ook dat hij toekomst ziet in youtube ‘reviewers’ als Totalbiscuit, zijn WTF is … serie is erg handig als je even snel wilt weten waar een game over gaat en hoe het speelt, in tegenstelling tot een normale review waar een game toch net wat anders wordt besproken

 • Andres de Groot

  Heel erg tof interview en respect dat ie zo eerlijk is over de industrie.
  Hij weet waar ie over praat en komt lekker rustig over.

 • Remav1c

  Zeer nice gedaan. Kende die gast helemaal niet maar komt wel rustig en professioneel over. Goed interview Boris, bedankt voor de extra knowledge en visies.

 • Guest

  Goed interview, maar helaas vergeet Rami, net als velen, heel XNA en de Indie Marketplace op de Xbox 360 waar MS al sinds 2006 mee heeft werkt. Sure, het was alleen om ons heen verkrijgbaar (de reden waarom hij het vergeet misschien), maar het feit blijft bestaan en was voor velen ook heel succesvol en de pionier voor indies op de consoles. Het is inderdaad vreemd dat MS dat niet internationaal heeft voortgezet met hun WinRT omgeving op de Xbox One en dat is waar ze met de nieuwe gen in achterlopen. Hetzelfde met die peer reviews en recommendations wat ook als eerste op de Xbox 360 was, maar ineens verdwenen was met een Dashboard update (was nog ten tijde van de blades). MS laat daarin gewoon steken vallen terwijl ze dat juist zo goed deden en voorliepen op Sony. Maar goed, al hun One consoles hebben nu wel de devkit mogelijkheid, dus dat is ook weer iets nieuws en interessant voor ontwikkelaars.
  Ik weet eerlijk gezegd niet of alleen Steam willen op de PC zo een goed idee is. Het is inderdaad zo dat iedereen het liefst alles in 1 client heeft staan voor gebruiksgemak, maar concurrentie moet er altijd wezen. Het is aan de ene kant dan nog maar goed dat er andere markets zijn als de Windows Store, GoG en Origin, hoe ze ook achter lopen op Steam. Ik zie het ook best gebeuren dat Valve in elkaar stort op het moment dat GabeN bezwijkt, hij is de majority holder bij Valve en als je zijn CES presentatie zag dan weet je dat het geen gezond figuur is en hij heeft die baard alleen om zijn reusachtige onderkin te verbergen.
  Persoonlijk zie ik die Steam machines ook nooit van de grond komen. Jullie maken het zelf ook al een beetje duidelijk dat het voor de gamer vooral draait om de games die ze in hun account hebben en dat houdt ze bij Steam. Een PC zelf bouwen zal je toch goedkoper (en dikwijls ook beter naar je eigen zin) uitvallen. De meeste PC gamers zijn tweaker genoeg om het zelf te doen. Steam speelt ook goed in op de hoarding/completionist persoonlijkheden van menige gamer en maakt daar gebruik/misbruik van met hun sales. Rami geeft het zelf al en net als ik en menig ander heeft hij games in een impulse buy gekocht maar nooit gespeeld.
  We zullen inderdaad zien hoe het allemaal gaat lopen. Veel bedrijven doen het niet goed, ook de reuzen als Sony, die 80% kans heeft om binnen twee jaar bankroet te zijn. Maar de industrie sterft pas echt als er geen behoorlijke concurrentie meer is. We hebben een crash al eerder meegemaakt in de jaren 80 waar toen ook gewoon teveel troep uitkwam en uit de as van de bedrijven die toen gefaald hebben zijn er weer andere opgekomen, dus helemaal wanhopen hoeft zeker niet. Electronic Entertainment is iets wat altijd zal bestaan.

  • Vincent S.

   Wat meer alinea gebruik maakt het beter om te lezen. nu is het een lap tekst waar ik halverwege ben afgehaakt.

  • vlambeer

   Vergeten, nee hoor. Ik noem zelfs in het interview dat Microsoft origineel veel beter was qua independent support, maar daarna niet meer zo.

   Een leuk grapje is dat als je kijkt naar grote indie studios die met Microsoft werkten, ze vrijwel allemaal bij Sony op het podium stonden tijdens de E3. Microsoft heeft heel veel steken laten vallen, maar ik heb goede hoop voor Chris Charla, ID@Xbox en hun devkit programma.

 • Rafael Santana

  dit soort interviews en praten over games mis ik in Nederland, wat ik veel op gametrailers.com wel zie bijvoorbeeld en IGN, hoop dat Gamkings hier meer van gaat maken.

 • dukatiers

  Kan die dude niet een maandelijkse column krijgen? of per kwartaal? Zou hem graag nog eens terug zien.

 • Glnn7

  Vet interview van Rami en Boris. Je kunt zien dat Rami echt heel erg veel verstand heeft over het gameslandschap. Heel erg interessant zijn argumenten en visie!!

 • Henk5

  Beschrijving:
  Een tering boeiend interview blablabla.

  Heren Gamekings, is dit nou écht nodig?
  Weten jullie héél zeker dat dit het állerbeste woord is om de mate van ‘boeiendheid’ te beschrijven?

  Ik heb niet perse iets tegen het woord tering, het werkt jullie alleen tegen bij het maken van een ‘volwassen’ website, waar de laatste tijd zo over gesproken wordt. That’s all.

  • JC85

   We kunnen zelf niet bepalen of niets wel/niet/heel erg boeiend is, daarom moet het in de beschrijving! 😉

 • Lucoww

  ik vind het een steen goed interview met twee mensen die echt weten waar ze het over hebben. Ik vind het vooral zo mooi om te horen dat beide heren zoveel passie uitten voor hun vak.

  Die ‘discoverbility’ problemen waar Rami het over had, is denk ik niet alleen bij game developers te vinden. Ik geloof dat beginnende schrijvers, muzikanten, etc. hetzelfde probleem zullen ervaren en dat dit ook altijd wel zal blijven. Er is nou eenmaal niet genoeg plek voor iedereen (helaas) en er is bovendien al zoveel! Het is al mooi om te zien dat indies zoveel meer aandacht hebben gekregen dan een paar jaar terug. Maar het kan altijd beter, toch?

 • Vincent S.

  Tof item om wat meer aandacht aan indies te besteden. Hopelijk komen er meer.

  Triple A games zijn inderdaad op keiharde nummers gebaseerd. En daarom vind ik dat ze vaak zo ruk en inhoudloos zijn. Dat ze qua kwaliteit achteruit gaan. Terwijl indie ontwikkelaars niet op die cijfers hoeft te letten. Ze kunnen gewoon games voor een niche gamer maken. En daarom inspelen om specifieke gameplay en fun ipv 13 in een dozijn games wat je bij Triple A ziet. Het is niet dat ik haat heb tegen Triple A. Ik wordt er gewoon moedeloos van dat ze in een neerwaartse spiraal bezig zijn. Het zijn meer interactieve films geworden in de meeste gevallen waardoor je als gamer bijna niks zelf doet. Leuk dat er leuke cut scenes en dialogen zijn, maar als je qua gameplay bijna niks doet ben je ondanks alles niet echt betrokken bij de ervaring.

  Microsoft is altijd kut geweest en wordt de laatste 10 jaar steeds erger. Die hebben geen creatief botje in hun hele organisatie. Kunnen alleen maar kopieren en dat doen ze nog slecht ook. Ze denken te weten wat mensen willen in Windows en de console, maar ze zitten er altijd naast.

  Op zich klinkt het wel boeiend om te zien dat bijvoorbeeld TotalBisquit en GameKings iets verdienen om goede games aan te bieden en te bespreken. Maar je blijft zoiets hebben dat publishers dat gaan proberen te beinvloeden met game previews die niet geheel re-presentatief van de volledige release zijn of iets. Of te wel wat je nu hebt met reviewers die “sponsoring” krijgen. Dus dan krijgen we wat er al is onder een andere naam lijtk me.

  • vlambeer

   Het verschil is dat er nu geld verdiend zou worden aan ‘goede aanbevelingen’, in plaats van dat de advertenties de hoofdinkomstenbron zijn. Ze verdienen dan geld aan ‘goede games’ aanbevelen, in plaats van de advertenties die de ‘sponsors’ nu betalen.

   • Vincent S.

    Ik doelde meer op de ongeschreven regel/conspiracy dat reviewers regelmatig een positiever beeld scheppen, omdat de publisher ze er (deels) voor betaald. Dus dat er een soort van corruptie is onstaan in de betrouwbaarheid van reviews. Reviewers die positief moeten zijn anders krijgen ze geen preview kopie en andere regelingen meer in de toekomst.

    Publishers zijn heel erg star en zitten als een kat in het nauw. Ze maken gekke sprongen om hun winst veilig te stellen en niet echt mee gaan met ontwikkelingen in de industrie. Ik zie ze er dus wel voor aan om de youtube let’s plays ook tegen gaan werken. Iets wat ze eigenlijk al aan het doen zijn met de laatste berichten wat betreft copy right wetgevingen.

    Als ik terug kijk naar je voorstel en mijn eerste alinea. Schakel je eigenlijk de publishers uit. Zij hoeven minder te betalen voor reviews, maar meer risico op slechte reviews. degene die dan geld besteed is de retailer/digitale shop ala Steam. Hmm…apart

    Hoe kijk je daar tegen aan?

    • K33p0ut

     Ik weet er niet alles van, maar volgens mij was dat Youtube die een nieuw anti-copyright systeem instelde en niet de publishers.

    • vlambeer

     Het verschil is dat nu de publishers via impliciete betalingen enigszins invloed kunnen uitoefenen – maar over het algemeen zijn reviewers toch vrij eerlijk in onze ervaring. Leuk feitje: veel reviewers zijn banger voor backlash van gamers dan van boze publishers.

     Maar via peer-to-peer recommendations zijn degenen die je betalen ook de kijkers, in plaats van dat er betaalt wordt om ze te bereiken. Dat betekent dat als je slechte aanbevelingen maakt, mensen zowel hun steun en hun geld ergens anders mee naar toe nemen.

     Zou jij dan nog riskeren een 9 te geven aan een game die een 6 waard is?

   • Freek Rooks

    Ik begrijp nog niet helemaal hoe dat dan moet gaan werken. Moet Gamekings in de toekomst onder elke video een link gaan plaatsen die verwijst naar een steampagina? (ervan uitgaande dat wat je zegt doorgaat)

    • vlambeer

     Moet niet, mag wel. Als je via die link de game dan zou kopen, zou de maker 70% krijgen, Steam 25% en Gamekings 5%, in plaats van de 70/30 nu. Apple doet nu al zoiets.

     Of dit daadwerkelijk gebeurt weten we niet, maar het zou wel een oplossing zijn voor heel veel problemen die nu bestaan.

 • JediAli

  Vanaf nu ben ik Vlambeer fan.

 • FGras

  Even omhoog kijken en schudden met je hoofd!

 • Dimo

  Kerel weet waar hij het over heeft. Zegt zinnige dingen en diep respect voor waar jullie nu staan met Vlambeer. Ben zelf geen grote Indie fan en heb ridicilous fishing maar even gespeeld naar aanleiding van de review hier op Gamekings. Het was gwn niet mijn ding. Ik zie veel leuke games op de Nintendo eshop en sommige zijn echt pareltjes zoals Trine 2 en The Cave. Toch geef ik mijn geld vooralsnog liever uit aan de grote bekende games. Veel succes in de toekomst en kom nog is terug op Gamekings.

 • Dimo

  Kerel weet waar hij het over heeft. Zegt zinnige dingen en diep respect voor waar jullie nu staan met Vlambeer. Ben zelf geen grote Indie fan en heb ridicilous fishing maar even gespeeld naar aanleiding van de review hier op Gamekings. Het was gwn niet mijn ding. Ik zie veel leuke games op de Nintendo eshop en sommige zijn echt pareltjes zoals Trine 2 en The Cave. Toch geef ik mijn geld vooralsnog liever uit aan de grote bekende games. Veel succes in de toekomst en kom nog is terug op Gamekings.

 • Ben S

  Jezus ben jij dat?

  • Talking Monkey

   slechte grap zeg..

 • Kane888

  Het is wel mooi dat hij naast game developer ook nog echt een business man is. Dat heb je wel nodig in een een(2)mans bedrijf.

 • Blaine

  Mooi en duidelijke visi.
  http://www.gamekings.tv/nieuws/het-grote-gamekings-onderzoek-2014/

  Voor de gene die het vergeten eff invullen

 • Daniel

  Dit vind ik enorm goed uitgelegt, hoe de visie van een indie-game developer zoals Vlambeer in mekaar steekt! Tof item.

 • Kevin Schreuder

  Dit was echt gaaf ik hou van interviews die me een beter beeld geven en dus ook erg diep gaand zijn, Ook vind ik het interessant wat iemands beeld is van een onderwerp omdat het altijd anders zou zijn, Niemand heeft precies het zelfde beeld van iets als een ander het zal altijd verschillen hoe klein het verschil ook mag zijn. Dit is precies de reden waarom ik de kwestie zo leuk vind om naar te kijken. Je leert meer over het onderwerp waar door je het beter leert te begrijpen, wat het makkelijker maakt om je eigen mening te vormen of je eigen beeld over het onderwerp. Is dit niet het geval en weet je minder over het onderwerp dan ben je snel geneigd om mee te gaan met de mening van een ander in plaats van je eigen mening vormen.Ik dwaalde een beetje af XD maar kort gezegd ik heb erg van dit interview genoten:).

 • Nephilim1977

  epische satan baard _O_

  Boeiend interview. Behoorlijk intelligente gozer ook zo te horen.

 • HFLS

  Tip voor Gamekings: re-uploaden met ondertiteling. Eventueel op GamekingsExtra Youtube kanaal.

  Vlambeer is internationaal een enorm grote indie naam geworden, en dit interview is van dusdanige kwaliteit dat dit ook zeker internationaal bekeken kan/mag worden, aka views kan genereren. 🙂

  Top interview, klasse!

  • Daniel

   Goed idee, ben ik helemaal met je eens, Rami legt het super uit hoe alles nou precies in elkaar zit met vooral de indie’s.

   • Wormpaul .

    Volledig mee eens, een diepte interview als deze zal zeker internationaal aandacht trekken!

  • Glenn91

   Ze hebben zelfs het hele interview opnieuw in het Engels gedaan. Staat op het Youtube-kanaal.

  • Hier staat de Engelstalige versie http://youtu.be/S-FjZBAJP6g

   De Nederlandse versie is wel een stuk langer…

   • Steez977

    mocht de NL versie op youtube gezet worden kunnen we het alsnog “community”-ondertitelen (via Overstream bvb). Misschien dat mensen dit wel leuk vinden.

 • Eve Cannes Stein

  Zijn visie op het steam platform en het peer-peer aanbevelen spreekt mij gigantisch aan. Wel natuurlijk zeer vatbaar voor “spam”, maar wat zou het vet zijn als jij beter en sneller super toffe games bij jou publiek kan krijgen.

 • RidhoHidayat

  Wauw wat een geweldig interview. Super tof om iemand te horen vertellen over de game-industrie vanuit de developers kant, zeker als diegene zo welbespraakt en vakkundig is.

  Misschien een idee om Hermen Hulst een keer uit te nodigen? Die man kan ook zo prachtig vertellen.

 • JumpRopeGuy

  Nice interview. Ik weet niet of het de linker, danwel de rechter-helft is van vlambeer maar hij heeft hersens en laat ze werken ook. RESPECT!

  • CHEETAHPOWER

   hij gebruikt ze allebei lijkt het

 • Oshus

  Ik geloof dat nieuwe tools de industrie op den duur gaan veranderen. Een nieuwe manier van games maken, waardoor het maken ervan nog toegankelijker wordt voor iedereen. Neem nou een WarioWare D.I.Y. zoiets maar dan wat verder uitgewerkt. Mensen zonder Maya of code skills krijgen waarschijnlijk op den duur ook alle vrijheid om te bouwen aan de meest indrukwekkende interactieve ervaringen. Anyway, het was een interessant item!

  • vlambeer

   Dat is nu al gaande. Van de week ging ‘Depression Quest’ door Greenlight, de eerste game die gemaakt is in Twine op Steam. Twine stelt mensen die eigenlijk alleen kunnen schrijven in staat interactieve fictie te maken, maar is ook een eerste stapje naar programmeren als je dat wil.

   • Oshus

    Depression Quest? haha Niet de meest aanlokkelijke titel, maar ik ga er zeker even naar kijken.

    • vlambeer

     Het is ook geen leuke game – het is in een game over depressie. Wel heel interessant qua hoe ze gameplay gebruiken om depressie uit te leggen.

     • Vincent S.

      Emoties in een game naar voren brengen is nog steeds erg lastig. Kijk bijvoorbeeld naar de Amnesia Dark Descent. Het tonen van angst is leuk en aardig. Maar als je poppetje voor elke scheet al angstig in elkaar duikt slaat het te ver.

      Zal die Depression Quest eens bekijken. Al ben ik depessief genoeg eigenlijk hehe.

     • KeokeN Interactive

      Je zult ook zien dat er veel meer op het gevoel van de ‘speler’ ingespeeld gaat worden, dan dat er een karakter ontworpen wordt zoals in Amnesia.

 • Guest

  Jammer dat je niks vroeg over nintendo en indiegames boris

  • Lunalicrichard

   Er valt weinig te vragen over indie’s en Nintendo . Het is precies wat Rami zegt : ‘ Als je al een grote naam bent , mag je bij Nintendo komen . Zo niet ,dan heeft Nintendo geen tijd voor je . ‘
   Dan blijft er niets meer over om op door te gaan …..

 • Lunalicrichard

  Wat een gaaf interview zeg ! Wat een slimme gast is dat !
  Hij heeft ook een mooie kijk op de game industrie en games en het maken van games . Dit zijn mensen die ik wil zien en waar ik van wil horen , want dit zijn de mensen die hopelijk de toekomst gaan bepalen .

 • Wormpaul .

  Complimenten voor het interview, erg gaaf gedaan!!

 • MrCortana

  Ik heb zelf niet zo heel veel met indie-games, op een paar na dan. Maar ik hoop wel dat sommige indie-studio’s op den duur door gaan groeien en de nieuwe AAA titels gaan maken. Zodat daar ook veel vernieuwing zal komen en dat niet altijd alles van dezelfde studio’s zal blijven komen.

 • baris03

  illuminati shirt

  • Luuk van Leeuwen

   Wasteland Kings/Nuclear throne shirt 😛

 • Dark Descent

  Steam heeft al gezegd dat veranderingen gaan komen aan greenlight.

 • Don’t get me wrong, ik hou ook van Indie games. Maar mensen die constant zeggen dat Indie games “vernieuwing” brengen is ook niet helemaal waar. Ja ze hebben meer de creatieve vrijheid om games te maken dat klopt. Maar in feite zijn Indie games gewoon vaak 2D genres van de jaren 90.. maar met moderne gameplay principes.

  • Het fijne aan indie’s is exact wat je eigenlijk vermeld, echter gebeurd dit in de fantasie van je eigen brein welke geprikkeld word (werkt niet bij iedereen), ipv dat alles je voor geschoteld word met de gameplay die we gewend zijn, dat kost minder energie en daar houden de meeste mensen tegenwoordig wel van, maar een hoop mensen toch ook weer niet…dat blijkt.

  • Reill

   en het zijn ook vaak vernieuwende dingen. Met andere woorden: Indies is nu zo groot geworden dat er ruimte is voor zowel vernieuwende games als games die niet vernieuwend zijn. Want ook niet alles hoeft vernieuwend te zijn. Een indie game die 1 ding doet, wat al lang bestaat, maar dat bijna perfectioneert, dat is ook iets wat indies vaak doen.

 • Aquablog_NL_Paul

  meer van dit!

 • WESTWOOD

  op het einde kon je bij Ryse ook wel gewoon Killzone zeggen hoor, niet bang zijn

 • KipIsLekker

  Echt een heel goed interview dit. Rami heeft duidelijk veel te vertellen over de materie waar hij ontzettend veel verstand van heeft en een heel interessante en brede visie op heeft. Boris geeft hem dan ook uitstekend de ruimte om zijn verhaal te doen. Wat me heel erg bevalt aan deze kerel is dat hij geen blad voor de mond neemt (tussen neus en lippen door af en toe een sneer uitdelen bijvoorbeeld) en de gaming industrie vanuit meerdere perspectieven bekijkt: artistiek, zakelijk, innovatie, etc.

  Vorig jaar was eigenlijk het eerste jaar dat ik er achter kwam dat indie games ook voor mij kunnen zijn. Bij Indie games dacht ik eerst altijd aan ‘spelletjes’ als Angry Birds en dergelijken. Games die toch vooral bedoeld zijn om even tussendoor te spelen als je in de wachtkamer bij de tandarts zit bij wijze van spreken: bezigheidstherapie. Of games die oude genres weer eens uit de sloot haalde om hier weer een game in te maken.
  Niet mijn ding. Ik vind gaming juist zo tof omdat het zoveel meer is dan slechts een spelletje, slechts bezigheidstherapie. Ik wil verhalen zien, me in kunnen leven in een wereld en/of een persoon (van Fifa tot aan GTA V) en dat is iets dat Angry Birds en shit als Tetris enzo niet doen.

  Vorig jaar heb ik echter Gone Home en The Stanley Parable gespeeld, ook indie games. En dit zijn nou precies het soort indie games die wel voor mij zijn. Deze games bieden wel een verhaal, een gevoel, een personage en zetten me zelfs filosofisch aan het denken. Dit zijn de ‘meer dan een spelletje’ ervaringen waar ik naar op zoek was en die werden in deze games geboden op een manier die ik nog nooit gezien had.

 • YouAintScoxBaby

  wat een geniaal persoon is Rami toch!

 • M-Y

  Naast de grappige items zijn dit de items waarom ik Gamekings kijk. Ik vond het super interessant om te kijken en die Rami is echt een toffe gozer. Hij kan lekker praten en heeft echt wat te vertellen. Ik zal geen seconde twijfelen om een Vlambeer game te kopen die uitkomt op een platform dat ik heb. Thanks!

 • YuriP

  toch ook mooi dat je het verschil tussen een gamer die games maakt kan zien en mensen die alleen games willen maken om geld te verdienen. Iemand die gewoon zegt wat hij vind het beste is en niet wat strategies is om vriendjespolitiek te behouden.

 • Guest

  Over het hele Steam ding: Dat is toch wel een intrigerend iets. Op dit moment vind ik steam een win-win voor iedereen. Ik heb bijna al mijn games op één platform, mijn mods veelal ook, guides ook en het werkt allemaal prima. Door deze voordelen wordt pc-gaming als geheel ook absoluut toegankelijker voor de massa, waardoor het markaandeel van Steam alleen maar verder groeit.

  Deze toegankelijkheid en daarmee het marktaandeel zal absoluut nóg verder groeien door de Steam machines. Ik denk dat deze dingen wel degelijk de potentie hebben om met de consoles te concurreren. Ik spreek hier uit mijn eigen ervaring: een aantal jaar geleden had ik mijn PS3 gekocht, voor 400 euro. Ik wist dondersgoed dat PC gamen meer bood, zeker op lange termijn, maar die dingen kostten nu eenmaal het veelvoud van die PS3. Als ik destijds echter een oerdegelijke Steam Machine van 500 euro had kunnen halen, dan was de kans zeker aanwezig dat ik daarvoor had gekozen.

  Aan de andere kant vind ik de monopolie die Valve aan het creëren is wel eng. Het ontbreken van concurrentie is nooit goed, en zorgt voor vervelende consequenties die je in elke economiecursus wel zult tegenkomen. Het is nu misschien allemaal koek en ei omdat Gabe king is en Gabe is cool, maar (zoals Boris zei) wat als Gabe doodgaat? Een instituut wiens functioneren afhankelijk is van de motieven van de groep of individu aan de top is een slecht instituut. Daarom vind ik ook jammer dat EA nooit serieus de concurrentie aan is gegaan met Origin. Want als je een platform maakt dat in elk opzicht slechter is dan Steam en waar de games ook nog duurder zijn, dan maak je mij echt niet wijs dat je het probeert. EA wil gewoon hun lineup op hun eigen stekkie plempen, zodat iedereen hier wél de volle mep voor gaat betalen en niet tussendoor meepikt in een Steamsale om hem maar aan de collectie toe te voegen. Of dat slim is? Ik denk het niet

 • Ebonokata

  Graag meer van dit, heel erg interessant. Beter dan de interviews met de andere indie bedrijven in nederland. Daar ging het gesprek alleen maar van: dit zijn wij en dit is onze game. Graag ook een interview met guerilla games. Krijg je de kijk van de indie markt en van de high budget console markt.

 • mrtweakbox

  gaaf interview! Ik zou het leuk vinden om vaker topics te checken die de macro kan van de industrie bespreken – daarnaast is Rami’s commentaar ook een goede toevoeging aan de normale insteek van de gamekings (no offense), dus hopelijk zien we hem nog eens terug

 • Gamekings (en vooral Boris) scoort weer punten bij mij met dit toffe interview. Rami zegt veel zinvolle dingen!

 • wingsofgold

  wat een bijzonder goed item! erg interessante discussies om te horen. graag meer van dit soort kwaliteit!

 • Steez977

  Een entiteit die geld verdient dmv. praten over / aanraden van games … klinkt bekend 😉 . Tof interview hoor!

 • Tijl Van de Velde

  Op zich een zeer interessant interview maar ik ben het niet geheel eens met de mogelijke toekomstvisie van Rami omtrent het aanbevelen van games door anderen.

  Uiteindelijk bepaal ik voor mezelf wat ik een leuke game vind, los van wat anderen daarvan vinden en de manier waarop er naar een bepaalde game gekeken wordt in al zijn aspecten.

  Het is een kwestie van smaak, analyse en de manier waarop je iets beoordeeld wat maakt dat jij een game of een film of wat dan ook goed vind of niet.

  • Tinus

   Ben ik met je eens.

   Maar wat hij bedoeld is dat door mensen als bijvoorbeeld TotalBiscuit etc. goede nieuwe indies aanbevelen kun jij dit bekijken en voor jezelf beslissen of je dit iets vind.
   Hierdoor krijgen goeie indies de kans om door te breken. Maar dit wilt niet zeggen dat jij deze persé moet kopen je kunt altijd blijven kijken naar je eigen smaak.

  • vlambeer

   Neemt niet weg dat je alleen kan bepalen of je iets leuk vindt als je het kent, en dat doen aanbevelingen tegenwoordig beter dan wat dan ook.

   • Tijl Van de Velde

    U heeft eveneens een punt en dat maakt discussieren net zo leuk.

    Indie games zijn in ieder geval wat mij betreft superieur als je dat vergelijkt met AAA titels.

    🙂

 • Reill

  Wat een relaxte gast is dat zeg. Hoewel ik hem niet per se als gezicht van de indie scene zie (wellicht wel de nederlandse indie scene), is hij echt heel erg fijn om naar te luisteren. Verstand van zaken, praat rustig, enzovoort.

  Mocht die vent ooit kappen met games maken, maak hem dan een gameking ^^

  En Boris: Geweldig item. Diepgaand, informatief maar tegelijk relaxed en rustig. Van dezelfde kwaliteit als De Kwestie. Goede vragen gesteld en lekker uitgebreid en lang item. Top!

  En om even in te haken op het punt van peer-to-peer aanbelevingen: Hij kan hier best wel eens in gelijk hebben, dat dit iets is dat Steam gaat doen. Recentelijk zijn steam reviews er ook bij gekomen, dus dit zou een logisch vervolg zijn van die trend. Ik hoop ook dat Steam de affliate model dan in gaat zetten (dus wat Rami zegt, met dat mensen een klein percentage van de opbrengst krijgen wanneer iemand iets koopt naar aanleiding van een aanbeveling). Zou een goede nieuwe geldstroom voor youtubers kunnen worden. Ook ik kijk dagelijks videos van bijv. TotalBiscuit, en zou het wel tof vinden als youtubers een andere inkomstenbron zouden krijgen.

  Steam is een beetje een apart iets. Aan de ene kant is het gevaarlijk dat Steam zo’n macht heeft, aan de andere kant is het voor mij als consument een geweldig platform. Alles centraal, kortingen, community, enzovoort. Maar ik begrijp dat het voor een developer iets anders ligt..

 • Dirk van Boxtel

  Hah. Ik zei ’t eerder al Boris. Indie-hoek op de site knallen. Als Rami gelijk krijgt wat betreft verdienen met goede game referenties… BAM. Money.

  • Op onze site hebben we al een tijdje een indiegame hoek. Ik heb dit interview er ook op gedeeld. Check mijn Disqus voor de link. Hoop dat Rami ons ook weet te vinden, toffe gast 😉

 • Anne Bras

  Zeer interessant interview!
  Thnx Rami!

 • Lou(w)ter René

  Mooi lang interview.
  Kan deze man niet elk half jaar een update komen geven?

 • Mark Den Uil

  Niets anders dan /salute voor deze man!!

 • Tom Vermost

  Puik werk heren. Meer van dit. Even inpikken op de macht van Valve. Gabe Newell is inderdaad een toffe pee maar het draait om het bedrijf en bedrijven veranderen, zeker als de bezielers er niet meer bij betrokken zijn. Kijk naar Apple zonder Woz of zelfs naar Google. Ben van een absolute hater van Steam ondertussen een groot fan en dagelijks gebruiker geworden. Maar waakzaam blijven en wat gezonde concurrentie op deze markt zou wel welkom zijn.

 • ferrariking

  Adil Rami
  (ac milan) met baard;P

 • memberobject

  Toffe gast

 • LJ

  Gamers praten veels te serieus en correct in de commenta hieronder, ze lijken allemaal wel een jan diederik… KOTS

 • LJ

  en waarom de fok vinden jullie het tof dat youtubers meer geld moeten verdienen als jullie het zelf niet doen… stelletje gehersenspoelde idioten of zeker allemaal nig thuis wonend niet wetende dat je geld het liefst voor jezelf hebt met belastingen etc die elk jaar duurder worden juist omdat er sukkels als jullie rondlopen die niets weten of beseffen

 • kross80808

  ik ben en allround gamer nog tips, onbekende games die tof zijn?

  • Wensley de Leeuw

   Hotline Miami al geprobeerd?

   • kross80808

    nop staat wel op me to do list nog andere tips?

 • j. de haas

  deze man ziet de ontwikelingen op de markt van gaming glas helder! wow als marketeer in opleiding ben ik jaloers….

 • Damien Solak

  Zo ben je ineens 40 minuten verder. Interessant interview!

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord