Menu Premium

Gearbox zegt miljoenen te hebben gestoken in Aliens: Colonial Marines

Karen Koch 31/07/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Dat getoonde beelden van games op beurzen niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid, is iets waarmee gamers om hebben leren gaan. Recentelijk had de gaming community bijvoorbeeld ook klachten over de graphics van Watch Dogs op de PC, deze zouden niet lijken op wat hen op de E3 2013 was beloofd. Soms zijn de verschillen tussen demo’s en realiteit echter dusdanig groot dat het uitloopt op een rechtszaak, zoals met Aliens: Colonial Marines is gebeurd. Tegen zowel Sega als Gearbox loopt namelijk een rechtszaak dat hun getoonde beelden helemaal niet overeenkomen met wat de game echt biedt. Toch houdt Gearbox voet bij stuk dat zij niet thuishoren in deze rechtszaak. Gearbox zegt miljoenen te hebben gestoken in Aliens: Colonial Marines, terwijl ze verder niet verantwoordelijk waren voor de marketing van de game

De kern van het argument is dat Sega en Gearbox valse advertenties voor hun game hebben gemaakt door middel van hun demo’s. Aliens: Colonial Marines heeft namelijk ook meerdere beurzen, zoals PAX en de E3, demo’s gehad die niet overeenkomen met het eindproduct dat is geleverd. De graphics zouden minder goed zijn, de AI zou niet doen wat was beloofd en er zouden hele levels zijn aangepast en zelfs ontbreken in de uiteindelijke game. Kortom, gamers voelden zich opgelicht en wilden hiervoor een verklaring – of zelfs vergoeding – van de bedrijven achter Aliens: Colonial Marines.

Deze zaak is al in april 2013, slechts twee maanden na release van de game, geopend en loopt dus al behoorlijk lang. Deze week hebben advocaten voor Gearbox een verzoek ingediend om vier klachten tegen Gearbox te laten vallen. De basis hiervoor zou zijn dat Gearbox slechts de game ontwikkelde, maar niks te maken had met de marketing en promotie ervan. Deze laatste acties zouden allemaal aan de hand van uitgever Sega zijn gebeurd. Tot nu toe is Gearbox redelijk stil geweest op het gebied van de klachten tegen de twee partijen, maar nu wilt de ontwikkelaar toch echt uit de rechtszaak stappen.

Dankzij het contract met Sega kreeg Gearbox een behoorlijke hap geld die bedoeld was voor de productie van de game. De ontwikkelaar is er dan onder andere ook van beschuldigd dat ze hun geld in andere games dan Aliens: Colonial Marines hebben stoken. Gearbox zegt echter dat het tegenovergestelde juist waar is. Ze zouden miljoenen van hun eigen fondsen in de ontwikkeling van de game hebben gestopt en daar geen cent van hebben teruggezien, onder andere omdat de game niet goed genoeg heeft verkocht. Ook andere beschuldigingen tegen Gearbox worden hevig ontkent, zoals de aantijging dat ze een aparte engine zouden hebben gebruikt voor het maken van de demo’s, waardoor deze van betere kwaliteit waren dan de uiteindelijke game.

Vorige maand was de zaak bijna gesloten dankzij een akkoord tussen alle partijen. De uitslag daarvan zou ook ervoor hebben gezorgd dat Gearbox uit de rechtszaak werd gehaald. Dit akkoord waarop men was uitgekomen hoefde alleen nog maar ondertekend te worden door de eisers, maar één van de twee mannen was nergens te vinden. Ook kon zijn team niet voor hem tekenen, want hiervoor had hij geen toestemming gegeven. Uiteindelijk bleek dat de beste man zelf in de gevangenis zat en wachtte op zijn eigen vonnis. Er is dan ook een nieuw voorstel ingediend om de man in kwestie uit de rechtszaak te halen, zodat het akkoord nog maar door één enkele aanklager ondertekend hoeft te worden. Gearbox was dus al erg dichtbij een akkoord waarmee zij zonder schade uit de rechtszaak zouden wegkomen. Helaas voor de ontwikkelaar kreeg dit verhaal nog een lastig staartje. Of en wanneer de uiteindelijke uitspraak nu gedaan wordt, is nog niet bekend.

Gearbox zegt miljoenen te hebben gestoken in Aliens: Colonial Marines

Gearbox zegt miljoenen te hebben gestoken in Aliens: Colonial Marines

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch