Menu Premium

[Blog] Games in de winkel of micropayments thuis op de bank?

Boris van de Ven 04/07/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

Ik moet het hebben, kan niet anders, de drang is gewoon te sterk… Ook al train ik mezelf al jaren in het nemen van verantwoordelijke en vooral rationele beslissingen, ik kan het gewoon niet weerstaan! Ik moet en zal het complete Street Fighter Costume Pack downloaden op 27 Juli! Na weken lang toekijken met de intentie alleen het kostuum (geloof het of niet, het gaat hier enkel om nieuwe outfits voor de karakters) van mijn eigen karakter aan te schaffen is het nu te laat en wil ik ze allemaal. “Mecha-Zangief”, “Sultan Dhalsim”, “Balrog in Kanye West uitvoering” en “Rambo Abel” geven voor mij de toegevoegde waarde aan de game tot de komst van een nieuw deel in de serie of tot de eerstvolgende kwaliteits fighting game mij weer afleid van mijn missie.

Eigenlijk voel ik me dan wel echt een nerd (“en terecht” hoor ik iedereen zeggen), ik kan mezelf nog zo voorhouden dat ik het heb verdiend of dat ik mijn consumptiedrang lang genoeg heb kunnen beheersen. Ik kan het gewoon bijna niet aan mezelf verantwoorden dat ik geld uitgeef aan virtuele, niet tastbare producten waarvoor ik wel in de echte wereld aan het werk ben. Noem het ouderdom, noem het een misplaatst gevoel van “voor wat hoort wat” zoals je dat tijdens je opvoeding en in de praktijk van het echte leven meekrijgt. Misschien spendeer ik nu teveel tijd in die echte wereld en geeft het verzorgen van de plantjes in mijn tuin mij een onterecht gevoel van geworteld zijn in de realiteit zoals we die om ons heen kennen. Het gaat er uiteindelijk om dat je lol hebt met je favoriete hobby en dat is me ook best wat waard, maar zelfs als ik de betaling online accepteer steekt iets bij me en hoor ik mijn moeder weer zeggen dat er nooit wat van mij terecht zal komen als ik met die games blijf spelen.

Nou weet ik dat een aantal van jullie Street Fighter allerlei nare ziektes toewensen, simpelweg omdat jullie een teringhekel aan die game, dingen als arcadesticks, dan wel aan mij hebben. Dat is je goed recht als gamer en dat vind ik prima, iedereen moet zijn mening kunnen geven. Het principe werkt voor alle games; map packs voor Call of Duty, betaalde wallpapers, skins en zoiets geks als betaalde kleren voor je avatar. Ik denk dat het een afweging is van hoe belangrijk het voor je is en automatisch dus hoeveel tijd je aan je favoriete game, dan wel kloten met je avatar, besteed. Het ligt eraan hoeveel waarde je hecht aan die virtuele wereld waar je zo vaak in vertoeft en in hoeverre dat bepaalt wie jij in het echt bent.

Ik zie veel bedrijven zich klaar maken voor de revolutie van digitale downloads en microtransacties (het betalen voor speler specifieke extra’s in games), maar het gaming landschap is groter aan het worden dan de consoles alleen. Er komen mobiele games voor alle platformen, met natuurlijk nog steeds de iPhone voorop, maar veel meer ruimte is er voor de overige telefoons, want de meeste mensen zullen uiteindelijk geen iPhone (kunnen) kopen. Gratis browsergames en de tijddoders op facebook zijn de nieuwe hype met tientallen miljoenen spelers. De volgende stap is dat de makers van deze successen er meer uit willen halen. Gratis content wordt het instappakket met opties tot het kopen van de dingen die eerst gewoon deel uitmaakten van de game.

Ik heb in mijn blog “Overkill” al gezegd dat ik nog steeds wacht op de grote herbalancering van de gamesindustrie, maar dat was vooral in de zin van retailgames in de schappen. Toch heb ik het idee dat ook de ‘gratis’ online games niet eindeloos kunnen blijven groeien en ook niet allemaal richting de micropayments, want er is een reden dat mensen die games spelen en dat is wel degelijk omdat ze gratis zijn en je verplichten tot niets, geen console nodig en geen geld voor entree, dat zal toch ook echt wel een aparte markt moeten blijven?

Om een lang verhaal kort te maken: Is er wel plaats voor de digitale plannen van de traditionele uitgevers? Als het aan hun ligt worden we eerst allemaal overtuigd van de kwaliteit van een game, om vervolgens alle losse onderdelen apart aan te moeten schaffen. Sony denkt hetzelfde met het pas aangekondigde “Playstation Plus” pakket voor betalende abbonnees en wil gamers tijdelijk toegang geven tot ‘volledige’ games. Als de kwaliteit van games beter wordt is het op zich een stap vooruit, maar een game spelen die gewoon in één keer compleet is heeft ook zijn charme en je zou er bijna een nostalgisch gevoel van krijgen. Mijn vraag aan de lezers op Gamekings.tv: Vinden jullie dat alle betaalde content op de online kanalen van Microsoft en Sony een nieuwe dimensie aan bestaande games geeft en is het normaal dat je moet betalen voor die extra’s? Of hebben jullie het gevoel dat games ineens een langdurig abonnement aan het worden zijn, waar je niet meer vrijblijvend aan kan beginnen?

microtransactions2

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumGamekings LivePodcastMerch