Menu Premium

[Blog] Hoe het ontwikkelen van games langzaam verandert…deel 2

Boris van de Ven 24/07/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

Vorige week schreef Erik deel 1 van deze column

Bij Gamelab heb ik een aantal Nederlandse WiiWare ontwikkelaars horen vertellen over de struikelblokken bij het marketen van hun game. Het leek er verdacht veel op dat zij de game gewoon maar hadden gemaakt zonder heel veel marktonderzoek of duidelijkheid over de situatie van het platform over meerdere jaren. Soms moet er gewoon actie worden ondernomen en de Wii markt is natuurlijk gigantisch. Heel jammer dat WiiWare het dan weer zo slecht doet in vergelijking met de online kanalen van Microsoft en Sony. De Wii is dan weer typisch een machine gedreven door casual gamers en die kopen massaal games in de winkel. De stap (naar digitaal winkelen) die voor hardcore gamers al niet makkelijk is, is extra zwaar voor de doorsnee speler.

Hedendaagse ontwikkelaars moeten middenin de ontwikkelingen van de gamesindustrie staan, zoeken naar innovatie en alle beschikbare platformen in gedachten houden. Belangrijk is ook te bedenken hoe de industrie zou gaan kunnen veranderen, eigenlijk moet je alles heel scherp in de gaten houden als ontwikkelaar en een ontzettend goed gevoel voor timing hebben. Dat ontwikkelaars niet meer alleen de programmerende nerd kunnen uithangen maakt dat ze in het huidige klimaat inventiever, creatiever en veelzijdiger moeten zijn om hun games aan de man te brengen. Het gaat niet om het platform waar jij je game kwijt wilt, je moet zoeken welk platform het beste bij je game en je doelgroep past.

Voor iedereen die aan de slag wil in de games breken gouden tijden aan (of blijven de tijden even goud zoals ze nu al een poosje zijn), grote studio’s met echte successen zullen groeien en je kan natuurlijk altijd na school zelf een game in elkaar zetten. Voor iedereen daar tussenin zal er steeds meer ruimte zijn voor het ontwikkelen van games en zul je waarschijnlijk meer dan ooit je eigen input in die games kwijt kunnen, simpelweg omdat je meer rollen krijgt om te spelen als gamemaker. Tijdens het ontwikkelen kan je je bezig houden met de technische aspecten van de game, maar erna zul je die moeten gaan marketen of zelfs verkooppraatjes moeten houden aan de doelgroep die je voor ogen hebt. Hierbij spelen sociale netwerken een steeds grotere rol, mede doordat deze als gratis marketing kunnen dienen.

Ik geloof in een wereld waarin kwalitatief goede, duurzame gameontwikkeling plaats kan vinden. De tijden van opportunistisch ontwikkelen met de gedachte dat een titel toch wel verkoopt zijn voorbij. Consumenten (ja jullie!) zijn verwender en kritischer dan ooit. Ik denk dat het gamelandschap alleen nog maar meer versplinterd wordt, maar dat er per genre of per game veel liefhebbers zullen blijven die graag op hun wenken bediend worden. Zij zullen binnen hun genre waarschijnlijk meer diepgang verwachten, omdat ze heel erg bekend zijn met het medium in het algemeen en hun niche in het bijzonder. Het heeft geen zin meer om gamers te zien als domme schapen. Dit vraagt om directe feedback van consumenten en om ontwikkelaars die midden in de sociale netwerken en activiteiten staan die om een game plaatsvinden. Zij moeten daar ook echt actief op inspelen en mond tot mond reclame ontzettend serieus nemen. Hardcore gamers zijn vaak goed geïnformeerd en veelzijdig, tijd voor de ontwikkelaars om daar actief op in te spelen en ze direct aan te spreken met een game die precies aansluit op hun behoeften.

world-of-goo-20081003011053

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumGamekings LivePodcastMerch