Menu Premium
Loading...

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Review

Google Plus Emiel Kampen
Foto Gamekings Shelly van Zeventer
Google Plus Shelly van Seventer
11/03/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Daar is ie dan, Shelly en Emiel met de The Legend of Zelda: Breath of the Wild review. Beide Gamekings waren met veel moeite uit Hyrule te krijgen om de review in de studio op te nemen. Maar toen er gedreigd werd dat JJ de review in zijn eentje zou doen, waren de twee binnen een uur aanwezig. Want kom niet aan Zelda!

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is voor beiden namelijk de game waar ze het meest naar uit hebben gekeken. Al jaren lang. Zelda is voor hen pure magie. En dus was de vraag of die magie opnieuw aanwezig was in de nieuwe game. Voegde de open wereld wat toe aan de typische Zelda gameplay of deed het er afbreuk aan? Hoe waren het verhaal, de karakter ontwikkeling, de verschillende werelden?

Verschillen tussen de Nintendo Switch en WiiU versie

Shelly speelde de game op de Switch en Emiel op de WiiU zodat we ook meteen weten hoe groot het grafisch verschil is. En voor de rest verklappen we hier niks. Ga er gewoon maar eens lekker voor zitten, want hier is de The Legend of Zelda: Breath of the Wild review.

Loading...
 • Co Tje

  First of all, ik herken me helemaal in jullie enthousiasme. Wat een episch avontuur is dit zeg. Ik wijk constant af van mijn main quest, omdat ik continu word afgeleid met andere interessante shizzle of toch ff aan de ander kant van die berg wil kijken.

  Andere punten:

  – Yes, eindelijk iemand die het benoemt!! Goed punt Shelly, die shrines met motion controls, zijn idd mateloos irritant.

  – voice acting is echt dope in deze zelda, juist een goede verbetering imo!

  – Andere minpuntje vind ik dat dit juist niet echt een game is om in handheld modus te spelen (Switch) In handheld modes is de grootsheid en epische ervaring gewoon minder. Dit is echt een tv game imo. Daarbij zuigt het echt je batterij leeg.

  Ik wil nog opmerken, je hoeft niet te spoilen door gewoon dingen te vertellen. Mensen kunnen echt doorslaan in wat een spoiler is. Paarden vangen is echt geen spoiler ofzo.

  Oh en thumps up voor de outfits 😉

  • Thegladoss

   De voice-acting vond ik juist een van de weinige negatieve dingen. Zo slecht en tergend die Engelse VAs. Gelukkig is dat maar heel weinig aanwezig in de gehele game.

   • lichtepred

    De voice-acting van Zelda is inderdaad zo over-the-top dramatisch, je hebt het idee dat ze elk moment in huilen kan uitbarsten…

  • Luckyluc

   Ik zou willen dat ik de Voice acting ook dope vindt, maar voor mij hadden ze het weg mogen laten. De VA is het enige echte kritiek punt dat ik heb op een verder bijna perfecte game.

   Ik heb sowieso nooit moeite gehad met de aanpak in de vorige delen wat verhaalvertelling. Tekstbalonnen met muziek en gezichtsuitdrukking voor emotionele ondersteuning was voor mij prima. In mijn hoofd waren het haast Game of Thrones achtige conversaties afgewisseld met grappige gesprekken met side characters. Nu is het animatie serie Prinses Sisi niveau..

 • Notoire B
 • Raikkonen1994

  Goede review en ik ben het met Shelly eens, deze game overtreft alle (enorme verwachtingen) en ik hoop ook dat we nog andere Gamekings kunnen zien die hun ervaringen delen (Karim, Steven, Melle). Ik speel hem ook op de Wii U en het doet niks aan de ervaring af. Het moet voor mij gek lopen wil dit niet de game van 2017 gaan worden.

 • Milamber

  Jammer dat zo’n mooie game als deze alleen op 2 van die crap consoles uitkomt!!
  Het verdient het gewoon om op 1080p en met een stabiele framerate te worden gespeeld.
  Maar jah, zal hem als nog wel gaan spelen op de Switch!!

 • Scare

  Ik heb op de NES fanatiek Zelda gespeeld en ben daarna afgehaakt. Dus of dit de beste Zelda is weet ik niet maar dit is voor mij wel de beste game ooit. Ja het speelt lekker en ziet er mooi uit.. is af en toe zelfs adembenemend mooi! Wat de game speciaal maakt is het gevoel wat het je geeft. Je moet dit spelen! En ik hoop dat veel open world games dit voorbeeld zullen volgen want dit is wat mij betreft de nieuwe template voor dit soort games.

 • Thegladoss

  Normaal ben ik zeer kritisch op open-wereld games, maar dit is serieus een van de beste games die ik ooit heb gespeeld. Vrijwel alles in deze game is zo goed doordacht en zo fantastisch geïmplementeerd dat het echt al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Het doet het voor open-wereld games wat Ocarina of Time voor 3D games deed; een hele nieuwe standaard neerzetten en alle andere devs laten zien hoe het echt moet.

  Geen ongeïnspireerde landschappen die door een algoritme zijn gemaakt, maar alles tot in de details handmatig gevuld, vormgegeven en uitgedacht. Geen kaart of UI vol met icoontjes die zeggen waar je alles kunt vinden, geen eindeloze lijst aan side-quests die je met pijlen of detective-vision precies laten zien waar je wat moet halen, en geen copy-pasted grotten met nutteloze rewards aan het einde. In Zelda moet je zelf aan cartografie doen en de icoontjes op de map plaatsen aan de hand van dingen die je zelf in de wereld vindt en ziet. En die wereld krijgt het voor elkaar om je automatisch nieuwsgierig te maken naar wat er achter die ene berg te vinden is zonder dat een grote pijl je vertelt daar naartoe te gaan.

  Waar je in bijvoorbeeld The Witcher of Assassin’s Creed bijna een checklist afwerkt van icoontjes en side-quests doet deze game precies het tegenovergestelde. Het zegt je nooit dat je iets moet doen, het wijst je vrijwel nooit de weg, maar het is de fantastisch ontworpen wereld die je toch uitnodigt om naar bepaalde dingen te gaan. Om bijvoorbeeld die vreemde rotsformatie te onderzoeken, of te kijken wie dat kampvuur heeft gemaakt. En doordat alle elementen in deze game zo goed samenwerken en in balans zijn, wordt je voor deze exploration altijd beloond met iets waar je echt iets aan hebt.

  Het is echt briljant. Ja, de voice-acting is kut, de frame-drops zijn zonde en het is geen 1080p, maar dat is niet wat belangrijk is in deze game. Al die kleine problemen zijn meteen vergeten zodra je weer op avontuur gaat in deze wereld en je wordt meegesleept op een manier dat nog geen andere game ooit heeft weten te doen. Ik hoop echt dat deze Zelda een blauwdruk wordt voor alle toekomstige open-wereld games, want wat mij betreft is dit vrijwel perfectie.

  • Soulreaver

   Sorry hoor maar ik vind dat gta 5 en the witcher 3 de standaard hebben gezet voor een openworld game (single player) en bv een WoW dat deed voor de MMO. Dat Zelda hier op voor borduurt is prima, maar dan maakt het niet opeens “de nieuwe standaard dat ocarina of time deed voor 3d”. Ik ben blij voor jullie nintendo fans dat er eindelijk weer is een goede game is verschenen, maar ga alsjeblieft niet zo overdrijven.

   Ps. het is gewoon mogelijk om al die functies uit te zetten zoals gps en “detective mode” voor de witcher 3 of zelfs de complete UI, maar dat hebben ze er in gezet omdat anders de game te moeilijk zou zijn voor de casuals.

   • Falmaiya

    “ik vind dat gta 5 en the witcher 3 de standaard hebben gezet voor een openworld game (single player) en bv een WoW dat deed voor de MMO”

    Lol, ik hoop dat dit satire is of je gewoon heel erg jong bent.

    • Soulreaver

     Ik ben 28 en ik meen dit serieus, dus verklaar je nader? Wat is volgens jou de standaard, je zal waarschijnlijk dan wel met een morrowind en everquest of iets in die richting komen, maar ik had het meer over een “deze tijds” standaard, of te wel dé nieuwe standaard voor open world games.

     • Falmaiya

      Witcher 3, hoe geweldig die game ook is, doet niets nieuws qua open wereld. Die game blinkt vooral uit door zijn schrijfwerk (vooral van de side-quests), niet door de open wereld. GTA 5 is gewoon een verder verbeterde GTA zonder de formule echt op te schudden, een natuurlijke evolutie van een al gezette standaard in GTA3 die met elk deel wordt verbeterd. WoW is een versimpelde Ultima Online en ondertussen door andere MMOs al lang en breed ingehaald als het om de wereld gaat.

      De huidige standaard is zo ongeveer gezet door Assassin’s Creed en GTA3. Ook die hadden hun voorlopers maar vrijwel elke huidige open wereld game volgt de formules die in die games populair zijn gemaakt of zijn geïntroduceerd.

      Zelda doet dit niet. Het gaat de meeste open wereld conventies juist uit de weg of verandert ze volledig. Op die manier zet het dus zijn eigen standaard qua open wereld game. Thegladoss is misschien wat voorbarig door het een nieuwe standaard te noemen (dat is afwachten), maar het zou mij niets verbazen. Het is sowieso veel meer dan slechts een verbetering van een al bestaande standaard, het doet echt iets revolutionairs.

     • jefmode079

      Uhm ik geef je gelijk op 1 punt na, wow is door geen enkele game ingehaald qua wereld content, no hell ever not, final 14 niet eve niet k.o.to.r ook niet en ga maar door.

     • Falmaiya

      Ik heb WoW de laatste paar jaar toch wel steeds meer leentjebuur zien spelen bij andere MMOs dan andersom. Dat is wel eens anders geweest.

      Maar goed, ik heb Legion niet gespeeld dus misschien dat je gelijk hebt en ze weer goed bezig zijn.

     • jefmode079

      Nee het is juist andersom, en dan nog haalt geen enkele game t niet bij lore en verhaal en open werelden, ja ik speel t al 12 jaar bijna, legion ook en hun parralellen gewoon alle werelden opnieuw maar dan weer anders .

   • Thegladoss

    Er is niets van overdreven. Ik zou zeggen probeer de game zelf en je zult zien waar ik het over heb.

    Overigens, het feit dat je bepaalde dingen kan uitzetten betekent niet dat de game niet is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het aan staat. De wereld van The Witcher is, op een paar uitzonderingen na, bijvoorbeeld niet gebouwd om uit te nodigen tot spontane exploration. Het is gebouwd om een prachtig decor te zijn voor de vele quests en tasks, niets anders dan dat. Je gaat naar een village, accepteert alle quests, en dan ga je je checklist af tot je naar het volgende dorpje gaat. Wat kort door de bocht, maar daar komt het op neer.

    En zonder je Witcher Senses/Detective Vision te gebruiken kun je het merendeel van die quests niet eens fatsoenlijk oplossen aangezien de game er vanuit gaat dat je dat gewoon gebruikt. Er zijn dus verder geen aanwijzingen in de wereld die je de geur van een beest laten volgen zonder je Witcher Senses te gebruiken.

 • Zweedlul

  Mooi om jullie zo enthousiast te zien! Wat een super game jaar

 • Bridgeman

  Deze game is echt insane. Ik weet letterlijk niet hoe ik ooit deze hele game ga spelen. De wereld is zo, zo fucking groot en er is zoveel te zien. Ik ben ook nog totaal niet ver in de verhaallijn, ik zag die shrines en ik zag die towers en ik dacht “Top, die ga ik eerst allemaal doen”. Ik heb nog geen eens een volwaardige dungeon gedaan, het is zo leuk om gewoon te exploren.

  Mijn enige punt van kritiek op deze game is de durability van de wapens. Ik vind het jammer dat wapens kapot gaan en dat je ze niet kan repareren. Soms dan vind ik echt een gruwelijk wapen of een vet zwaard, maar de gedachte dat ie na een tijdje alweer kapot is doet toch af aan mijn enthousiasme daarover.

  Afgezien van dat, gruwelijke, gruwelijke game. Sowieso de beste game van 2017, en waarschijnlijk hoog op het lijstje van beste games ooit gemaakt.

  • Botjenr1

   Dit dus!

 • roeland

  Deze game zal echt wel heel erg vet zijn, maar Nintendo is voor mij een beetje die chick die je al drie keer bedrogen heeft en nu ineens (in sexy zelda lingerie) weer voor je deur staat. Misschien heeft ze dit keer goede intenties, en sowieso heb je zin om effe goed van bil te gaan, maar stiekem zie je (met 1,2 switch, Arms, friendcodes en een magere lineup) de slechte trekjes al weer doorschemeren…

  • Bridgeman

   Hoezo bedrogen? Zelda is gewoon op de Wii U, je hoeft geen Switch te kopen.

   • roeland

    Ik bedoel meer dat ik sinds de wii eigenlijk al constant teleurgesteld achterblijf op game gebied en me achteraf dan afvraag: was het aanschaffen van deze console het waard, puur voor dat handjevol first party titels dat er WEL op is uitgekomen. Wat Zelda betreft… Ik denk dat Wii U bezitters deze game anderhalf jaar geleden al hadden kunnen spelen als Ninty hem niet zo nodig op de Switch launch wilde uitbrengen..

    • Bridgeman

     Met de Wii was niks mis. Super Mario Galaxy 1 en 2, New Super Mario Bros, Zelda Twilight Princess en Skyward Sword, Donkey Kong, Metroid, meer dan genoeg vette shit op uitgekomen. De Wii U heeft ook zat goede games, ze kwamen alleen te laat.

     • roeland

      De Wii is voor mij de generatie geweest waar ik als nintendo only gamer verplicht werd om een xbox te halen. Zeker in het begin was het leuk als multiplayer console en ja, ook die zelda was vet, maar toen ik daar klaar mee was, was er alleen excite truck en warioware terwijl m’n vrienden bezig waren met ninja gaiden 2, street fighter IV, Assassins creed, Oblivion en Mirrors Edge.

     • Martijn Plasmans

      Wii U miste wel een enorm aantal games. Geen grote Metroid, Zelda of Galaxy achtige games etc.

 • strafefox

  Aanstekelijk jullie enthousiasme 🙂 leuk!
  Hij doet me juist ook denken aan de eerste zelda waarin je een wereld in wordt gegooid zonder enige uitleg maar het daardoor extra mooi is als je dingen ontdekt. Wat dat betreft geeft breath of the wild de jongere generatie gamers een soort gelijke magische ervaring die wij oudjes hadden toen we voor het eerst Zelda (of Konami’s Maze of Galious is mijn geval) speelden 30 jaar geleden 🙂 Het enige verschil dat je tegenwoordig internet hebt, wij zaten vroeger echt letterlijk maanden vast op bepaalde punten in een de game haha, maar als je dan via via een tip kreeg hoe je verder kon komen was dat des te leuker.

  Anyway.. Ik heb hem zelf nog niet gekocht. Maar af en toe denk ik er toch wel aan om een Switch hiervoor te kopen omdat het wel een game is waar ik waarschijnlijk veel plezier een zal beleven.

  Ik blijf zelf ook wel een zwak houden voor Links Awaking (die voor de gameboy) en Zelda III voor de snes.

 • Sikboy

  Absoluut een geniale game…

  Maar ik mis de epische muziek zo, die een zelda game altijd had.
  Tijdens het exploren van die grote wereld wil je ondertussen toch die klassieke soundtrack!

  • Sylmaron

   Misschien vanwege ruimtegebrek op de cartridge? Ik vind het wel jammer want muziek brengt heel veel sfeer in games.

   • Luckyluc

    Ruimtegebrek kan het niet zijn. Zelda op de Switch weegt 13,4GB, Dragon Quest I-II 32GB. Ze hebben wel iemand anders verantwoordelijke gemaakt voor de muziek in de game. Voorheen was dit meestal Koji Kondo, nu was het Manaka Kataoka. Zij was eerder verantwoordelijk voor de muziek in o.a. Wii fit, Animal Crossing maar ook The Legend of Zelda: Spirit Tracks.

  • Daar heb ik niet eens heel erg over nagedacht maar nou je het zegt. Als ik aan Zelda denk speelt er gelijk een soundtrack van de N64 delen 😀 Weet eigenlijk niet wat voor geluid er afspeelt tijdens het exploren, maar ik vind dat geluidje van als de red moon komt wel een duistere ambiance hebben moet ik zeggen.

  • Harry

   Het gaat nu juist meer om de geluiden van de natuur die je de wereld beter laten ervaren. Daardoor zijn de dreunen van het onweer nog dreigender en indrukwekkender. Je hoort de dieren vaak voordat je ze ziet. Instinctief kijk je naar waar het geluid vandaan komt. In de buurt van sommige plaatsen zwelt er muziek aan die doordat het spaarzaam gebruikt wordt voor mij nog memorabeler is.

 • Kapiteinkoek

  Goede review, zo ver ik kan zeggen, maar ik miste wat gameplay beelden tussendoor. Ik ben geen Zelda kenner, en heb nu niet dat gevoel van “het is een masterpiece”. Ik hoor dan wel dat je veel ‘monsters’ ziet en kampen, maar wat maakt die wereld verder dan zo goed? Vergelijk is met The Witcher 3, die nu ook nog steeds aan de top staat als één van de betere open wereld games.

  Cijfers doen mij niks, maar IGN en Gamespot geven het allebei een 10, dus met het idee dat het een masterpiece is. Is dat het dan ook? Toen ik gameplay beelden zag tijdens de GK stream vond ik de wereld er hier en daar wat kaal uitzien bijvoorbeeld. Zie dit absoluut niet als haat maar ik kan er niet bij, nog niet, dat het een masterpiece is. Had misschien daar wat meer onderbouwing willen horen in de review.

  • LankBoss

   Dit!

   Ik heb dan ook wel zoiets van; zet hier ook een kritische non-fanboy bij i.p.v. en Shelly.

   Twee mini kritiekpuntjes maar, kom op. Als Emiel over die voice-over begint is het bijna heiligschennis. O je hebt kritiek, dat mag niet! Ik heb echt he-le-maal niks met Zelda en kijk hier dan ook erg anders tegen aan.

   – Die geluidjes tijdens het praten 😐 precies wat emiel zegt… okay,
   maar die tergende wegklik tekstjes..welkom in 1990.
   – Graphics zijn gewoon niet meer van deze tijd, bijvoorbeeld de draw-distance haalt je uit de ervaring, frame-drops gebeuren meer dan af en toe. Kan toch niet meer. Vergelijk het eens met The Witcher 3 of Horizon Zero Dawn, technisch (buiten smaak om) zoveel beter qua technische kwaliteit (buiten stijl etc om).
   – Klimwerk is echt ouderwets, zie bijvoorbeeld Uncharted 4 + klim je 3 minuten; o je red het toch niet 😐 heel irritant.
   – Wereld is erg leeg, groot.. maar leeg, hij is niet vol. Vergelijk het eens met The Witcher 3 of Horizon Zero Dawn, dat is toch objectief gezien gewoon voller.
   – Verhaal en keuzes met sicke impact die je daarbinnen hebt.. is er bijna niet;
   vergelijk het eens met the Witcher 3, waar je echt ‘wauw’ denkt na veel quests. Wat voor mij toch wel het belangrijkste is binnen een RPG, wat Zelda zich noemt.
   – Lootsysteem is vrij eenvoudig, vergelijk het eens met the Witcher 3
   – Craftingsysteem is op het gebied van gear (armor, wapens etc.) niet aanwezig

   Maar goed, ik kijk er blijkbaar anders tegen aan. En misschien valt het ook wel totaal niet te vergelijken met elkaar. Prima, maar ‘de beste game sinds jaren’ etc. ; ben ik het niet mee eens.

   • Greenekitten

    Anders is niet slechter of ouderwets. Niet alles hoeft een cinematic Hollywood game to zijn zoals Uncharted. En hoe kun je überhaupt al die dingen zeggen als je de game blijkbaar niet eens gespeeld hebt?

    Het is gewoon niet waar dat een Horizon technisch beter is, alleen qua pure graphics is het beter. Op alle andere technische vlakken doet het gewoon onder aan Zelda. Zoals physics en een interactievere wereld en ga zo maar door. Als je in Horizon een bosje ziet dan loop je er zo doorheen, het heeft geeneens collision detection. In Zelda kun je dat bosje omhakken en er resources vandaan halen of het gewoon in de fik steken.

    Ook het klimwerk is niet “ouderwets”. Integendeel, in Zelda kun je overal op klimmen, in Uncharted enkel op de paar randjes die de developers climbable hebben gemaakt. Is dat gebrek aan vrijheid in Uncharted ouderwets?

    • LankBoss

     Ik vergelijk alleen puur en alleen het klim-systeem met uncharted he.. verder echt helemaal niets.

     Maar goed dan blijven er ZAT punten over die je niet kunt weerleggen.
     En ik vindt dat die zeker het benoemen waard zijn, het is een review van een game. Die mensen moet vertellen; moet ik het halen? waarom dan? wat is er goed en waarom, wat is er minder goed en waarom? etc. maar goed, puur mijn mening he.

    • Sylmaron

     ‘Als je in Horizon een bosje ziet dan loop je er zo doorheen, het heeft geeneens collision detection. In Zelda kun je dat bosje omhakken en er resources vandaan halen of het gewoon in de fik steken.’

     Daar is een reden voor. Door de vele gedetaileerde vegetatie zou je anders elke drie meter stil staan. The Witcher 3 doet min of meer hetzelfde trouwens. Zelda heeft door de veel minder grafisch gedetailleerde gameworld dat probleem niet.

     • Greenekitten

      Onzin. Er zijn gebieden in Zelda met net zo veel vegetatie als in Horizon. Misschien zelfs meer, en dat kun je allemaal in brand steken of wat dan ook.

      In Horizon loop je gewoon dwars door alles heen, of het nou een struik is of gras, nooit is er enige collision detection. In Zelda is dat er continu. Het is niet zo dat je elke 3 meter gestopt moet worden door een struik, maar in Horizon vertrap je het gras, de sneeuw of het water niet eens.

      Dat is gewoon een designkeuze geweest. Dat soort dingen kosten extra rekenkracht die Guerrilla liever in de graphics steekt. Nintendo heeft het tegenovergestelde gedaan.

      https://www.youtube.com/watch?v=aVPXKdSEGNQ

      https://www.youtube.com/watch?v=qEGWtyJAkO0

     • Sylmaron

      Toch is de wereld veel gedetailleerder in Horizon, de wereld van Zelda blijft me leeg over komen in vergelijking. Gisteren nog even The Witcher 3 gespeeld en daar kun je ook echt alleen full speed op je paard door de bossen heen racen doordat de collission detection daar rekening mee houdt. Maar dat doet op geen enkele manier afbreuk aan de game.

     • Greenekitten

      “Toch is de wereld veel gedetailleerder in Horizon”

      Dat is dus niet zo, tenzij je enkel naar de graphics kijkt. Zelda’s wereld heeft op de graphics na in alle opzichten veel meer details, dat valt gewoon niet te ontkennen.

     • Sylmaron

      Agree to disagree dan.Het zijn sowieso allebei goede games.

     • Falmaiya

      The Witcher 3 heeft gewoon collision detection hoor. Gras, planten en struiken bewegen als je tegen ze aan loopt en grotere struiken brengen je tot stilstand. Horizon heeft dit inderdaad niet behalve in het hoge gras waar je in kunt sneaken. Maar verder ren je gewoon zonder problemen door hele cactussen heen.

     • Edan88

      Dit filmpje zat ik ook vandaag te kijken. Dit filmpje laat duidelijk het verschil zien in de physics engine.

  • Greenekitten

   Ze hebben waarschijnlijk spoilers willen voorkomen en er daarom minder gameplay beelden in verwerkt. En IGN en Gamespot (en letterlijk elke review) hebben volgens mij redelijk uitgebreid uitgelegd waarom ze het een 10 of een 9 hebben gegeven. Als je daarna nog steeds niet snapt waarom het een masterpiece zou zijn, dan denk ik niet dat gamekings jou daar wel van zou kunnen overtuigen. Misschien de game zelf eens uitproberen?

   • Kapiteinkoek

    Maar moet je IGN en Gamespot serieus nemen? Pak The Witcher 3 review van IGN, een 9.3 vanwege een ‘minder goede story line’. En ja, ik wil graag Zelda spelen maar ik ga niet een Nintendo console aanschaffen voor alleen dat.

    Ik had graag wat tegengas gezien in de review. Gooi een neutrale speler erbij die niet alleen de fanboy bril op heeft.

  • Luckyluc

   De wereld is in mijn ogen niet direct beter dan die van bijvoorbeeld The Witcher 3 maar vooral anders. Ik zal proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel.

   In The Witcher 3 is de wereld realistischer wat opzet en aankleding. Verschillende gebieden lopen op een veel natuurlijkere wijze in elkaar over, steden voelen en zijn grootser en de setting is daarnaast veel donkerder. De wereld in Zelda is op het eerste gezicht leger en meer ‘gamey’. Op het ene moment zit je in een bosrijke herfst achtige omgeving, maar zodra je over de berg bent is het tropisch of misschien steenkoud. De wereld in Zelda daagt meer uit om te verkennen omdat je nooit weet wat je aan gaat treffen en ook omdat de map niet vol staat met questmarks die je ala tomtom begeleiden en het gevoel van avontuur en ontdekken in de weg staat. Daarnaast lijkt de wereld leger, maar is het dat wat gameplay niet. Je hebt veel meer manieren om de wereld te doorkruisen. Zelden tot nooit word je tegengehouden door opgelegde restricties van de developer, maar wel doordat jouw character nog niet klaar is om het avontuur daar aan te gaan. De wereld is bovendien veel interactiever in Zelda, door het toepassen van physics, het survival aspect en hoe jouw character deze kan doorkruizen. Doordat de speler wordt vrijgelaten in eigen keuzes en hoe jij de wereld en diens natuurwetten gebruikt, voelt de wereld opener dan in de meeste andere open world games. Bovendien laat dit je beter nadenken over je volgende stap waardoor je ook meer aandacht voor de wereld hebt en hoe deze is ontworpen. Bij The Witcher is de wereld een rijk decor voor het vertellen van een episch verhaal, goed opgezette quests en het neerzetten van een realistische wereld waarin de speler zich verliest. In Zelda is de wereld een integraal onderdeel van de gameplay, interactief, manipulatief lokt meer uit tot verkenning en is meer open en vrij.

 • Tijl Van de Velde

  Nu nog alle Zelda’s op de PC, en ik ben content.

  • Job

   zou tof zijn, maar gaat niet gebeuren 😛

  • MarcelDG88

   Ik kan je nou al zeggen dat gaat nooit gebeuren, Nintendo is te eervol om hun ips in de uitverkoop te doen.

   Daarnaast waarom willen dat nintendo 3rd party gaat? Het heeft sega in de jaren 90/00 totaal geen goed gedaan kwa game kwaliteit.

 • Reamon

  Ik mis een cynische Jelle in deze review i.p.v. twee blije kikkers.

  • ShellyvSeventer

   ik ben graag een blije kikker!

   • Job

    offtopic: jammer dat je niet zo van de cosplay bent, je zou het echt goed doen als princes zelda in deze review xD

 • Pascal Tettero

  de game is 1 week uit dus als je hem dan nog niet gekocht hebt jammer dan, is niet meer dan normaal dat je na een week spoilers gaat horen. koop je er een switch voor als je een wii u hebt nee.. einde review XD ik bedoel iedereen die zelda en dan met name the windwaker to vond koopt hem toch wel.. die oudere zelda’s in een donker bos met saaie kleuren vond ik minder leuk, dan moet ik er wel bijzeggen dat we toen al 1 of 2 consoles verder waren toen ik het speelde en the windwaker vond ik wel leuk.

  • Bridgeman

   Wat Shelly met haar donaties doet mag ze helemaal zelf weten, en je moet het ook zien als een investering voor haar stream. Want nu ze een Switch heeft kan ze er ook mee gaan streamen straks, Mario Kart bijvoorbeeld. Dus misschien heeft ze hem ook een beetje voor haar stream gekocht.

  • Dat “‘jullie’ studio” stukje vond ik ook wel apart 😛

   • RomeoNovember

    Zegt ze niet gewoon hier de studio

    • Hahaha, nog even geluisterd maar het is wel lastig te verstaan hoor, zal wel weer een splaakgeblek-Shelly actie zijn 😛 Ik neig naar “jullie” maar “hier de” zou ook kunnen hahaha

  • MarcusFenix

   Allereerst, doe wat aan je Nederlands! Het is namelijk behoorlijk vervelend om te lezen! Ten tweede, wtf gaat het je aan wat zij met haar financiën doet? Doet het je pijn dat jij die donaties nooit zal kunnen krijgen? Man, man, man.. wat een haat!

 • PauluitOosterhout

  Een mooie review hoor. Ik krijg er in ieder geval zin in om de game te gaan halen. Wel op de Wii-U want ik ga geen 400 euro betalen voor alleen Zelda.

  • Kid MMXV

   Ik las op eurogamer dat de game via emulator al gespeeld kan worden. Al is de framerate erg slecht. Het gaat nog wel even een tijd duren voordat mijn PC genoeg rekenkracht heeft om zulke games via emulator te spelen, maar als Nintendo deze E3 niet eens met wat duidelijkheid en games komt dan ga ik serieus mij maar eens verdiepen in die wereld.

   Bayonetta, Mario Kart, Zelda zijn toch de games die ik wel eens wil spelen. Dan maar via deze weg. Nintendo maakt het mij niet aantrekkelijk genoeg om platform erbij te kopen.

   • PauluitOosterhout

    ik kan begrijpen dat je Bayonetta, Mario Kart of Zelda wel eens wil spelen want dat zijn allen geweldige game series. Ik hoop ook dat Nintendo komende E3 wat meer duidelijkheid geeft over toekomstige gamerelease al is mijn hoop niet al te groot gezien Nintendo mij de laatste jaren steeds weer teleurstelde.

   • Bridgeman

    Ik zou je er niet aan wagen, heb mezelf ook wel eens ondergedompeld in “die wereld” en het is een hoop kutwerk voor weinig resultaat. Zelfs de Nintendo 64 kan nog steeds niet perfect ge-emuleerd worden (de reden dat ik een Nintendo 64 heb gekocht).

    • Mike Sandler

     Ik heb mezelf ook wel eens ondergedompeld in die wereld
     om jou woorden maar even te gebruiken 😉
     maar ik heb wel goed werkende emulators kunnen vinden voor N64,Ps2,NES,Super Nes etc.
     waarschijnlijk zoek je op verkeerde plekken daarnaast moet je wel een beetje handig zijn met je comp/software die je binnenhaald en je goed in laten inlezen (Ik zeg trouwens niet dat jij dat niet bent/deed) 😉
     ps. voordat ik al die emulator haters op me af krijg ik doe/deed dit met name om games te kunnen spelen voor het Ps3/xbox 360 tijdperk

     • Bridgeman

      Project 64 is geloof ik de “beste” N64 emulator die er is, maar ook die emuleert de N64 niet 100% perfect. Nog steeds hier en daar grafische glitches. Ik zoek op de juiste plekken, en ik check ook de compatibility lijsten. Als jij die ook checkt zie je dat lang niet elke game perfect loopt op een emulator.

     • Mike Sandler

      Niks is perfect laten we dat voorop stellen 😉
      daarnaast is het maar waar je je aan stoort denk ik dan
      ik heb het nog ergens op een externe HDD dus kweetzonie uit men hoofd
      wat de naam van de emulator is die ik gebruikte
      maar ik kan me wel herinneren dat het goed te doen was om N64 games mee te spelen zoals bijv. “Conker’s Bad Fur Day:”;)

     • Harry

      Kijk eens in een discussie van echte liefhebbers zou ik zeggen. Die vallen over iedere foute pixel, elke gedropte frame die er in het echt niet in zat en over elk vervormt geluidje. wanner je hen mag geloven gaat er niets boven de echte hardware.

      Het stomste dat ik ooit gedaan heb is m’n import Amerikaanse N64 met Zelda, Mario, Pilot Wings, WaveRace, 1080 snowboarding en GoldenEye doorverkopen. Man, man, man alles perfect in 60hz op originele hardware. Stupid!

     • Mike Sandler

      Ik kom uit een tijd waar de meeste youtube vids 240p tot 480p waren
      en films alleen in slechte kwaliteit te zien/downloaden waren
      dus ik ben wel wat gewend … jij misschien ook als je uit die tijd komt 😉

     • Harry

      Klopt en in de oude SNES emulators heb ik destijds rijkelijk de frameskip opties gebruikt en de audio kwaliteit afgeknepen zodat het maar draaide op m’n PC. Maar toch, bij zelfs bij goede emulatie kom je toch plekken tegen die glitchen in een emulator.

      Recentelijk speelde ik Skies of Arcadia in de Dolphin emulator, dan krijg je op sommige plekken hinderlijke glitches. Een paar weken later speelde ik dezelfde game via Nintendont (dat is geen emulatie omdat dan echte power PC processor van de vWii gebruikt wordt) en het speelde pixel perfect.

      Bij glitches stop ik meestal met spelen en begin met het tweaken van settings. Onderzoek doen op fora voor de juiste settings. Software en drivers updaten. Tegenwoordig betaal ik liever wat extra zodat ik het gewoon kan spelen zonder me daar druk over te maken.

     • jefmode079

      hahah ok die heb ik dus nog usa n64 met usa zelda

    • WuttWutt

     De N64 emulators zijn idd buggy, werkt allemaal wel maar niet elke game wordt even lekker compiled. Wii en GC emulator loopt wel als een trein.
     Maar een hoop “kut werk” zou ik het niet noemen, meestal is het eigenlijk gewoon plug & play.

   • Thegladoss

    Tsja, als mensen zoals jij illegaal dat soort games gaat spelen in plaats van ze te kopen dan zal Nintendo ze ook niet meer gaan maken. Dus dan blijf je het probleem hebben dat ze niet de games hebben die jij wilt.

    • Kid MMXV

     Spelen zonder betalen doe ik al meer dan 6 à 7 jaar niet meer. Ik denk dat Fallout New Vegas de laatste game was die ik eerste helemaal heb gespeeld en dan jaren later ooit voor 5 euro in steam heb gekocht.
     Game dus kopen, rippen en ISO ervan maken en dan in de emulator “stoppen”. Wel zo eerlijk.
     Ik doe het nog niet, omdat ik het nog niet kan doen. In het artikel van eurogamer over Zelda werd een behoorlijke pittige machine gebruikt en mijn PCtje trekt dat niet. Maar voor drie games en twee handheld games (Brave serie en Pokemon) ga ik geen investering doen van honderden eurotjes.

     • WuttWutt

      De Wii u emulator zelf is nog lang niet af, ze brengen om de zoveel tijd nieuwe publieke versies uit met upgrades.
      Maar Bayonetta 1 is bijv. al goed te spelen op de Wii u emulator, deel 2 heeft nog wat audio problemen.

      Het is zeker leuk om je een keertje te verdiepen in emulators, er is een hoop tof spul te krijgen. Vaak kun je ook met grafische instellingen klooien om de boel beter te laten lopen mocht je PC wat lage specs hebben of juist grafisch de boel opkrikken.

     • Thegladoss

      Dan is het goed. Ik heb een hekel aan mensen die niche titels als Bayonetta illegaal downloaden en spelen. Dat soort games hebben de sales hard nodig.

   • Moviegeek:-)

    Gast, ik ben al blij dat je kan schrijven, want meer zit er niet in als je met zulke redenaties komt..?

    • Kid MMXV

     Ik ben niet de enige die wel Nintendo games wilt spelen; maar een investering van paar honderd euro te veel geld vind voor een handvol titels. Als je dan de mogelijkheid krijgt via emulatie om de games als nog te ervaren (en te kopen) daar is helemaal niets raars aan.

 • David Chang

  Geen steven :(……….
  Eerste zelda zonder steven?

 • AlexT

  Jongens, wanneer je ons lekker maakt met ‘de beste game ooit?’, dan verwacht ik hier ook duidelijk antwoord op in de review! 🙂

 • Glenn Maessen

  Motion controls en de besturing van de paarden zijn voor mij de 2 minpunten van deze Zelda. Voor de rest is het echt een geniale game!

  • Wouter Quite

   Je kan motion control gewoon uitzetten.

   • In de shrines met de puzzels waar Shelly het over heeft helaas niet. Maar je kunt het inderdaad wel uitzetten bij het aimen met de pijl en boog. Het lijkt mij wel behoorlijk irritant als je niet doorhebt dat het aanstaat en gewoon denkt dat Link net zulke trilhandjes als Shelly heeft. Gelukkig had ik het zelf gelijk door dat de pijl trilde door de motion controls de eerste keer dat ik mijn pijl en boog gebruikte 😛

  • Harry

   Je moet de paarden niet te veel sturen. Volg de richting van een pad. Geef je paard de sporen en kijk hoe hij lekker zelf de weg volgt.

 • Mike Sandler

  Leuk Shirt Emiel

 • PanzerDragoon

  Ik had graag liever steven gezien

  • Same, 3 man review 😛

  • Drill

   Misschien dat ze nog een extra met Steven kunnen doen.

  • RomeoNovember

   Had gewoon iedereen die hem gespeeld heeft erbij gezet of op zijn minst even langs laten komen, hadden ze bij de switch review ook moeten doen.

  • Zeker! Ook om het feit dat Steven net als ik een Wii-U heeft…

 • Leuke review maar ik had hem liever nog iets uitgebreider gezien en daarmee misschien ook wel wat kritischer. Al begrijp ik de euforische stemming want ook ik vind dit misschien wel de beste Zelda ooit, waar ik vorige de console Zelda, Skyward Sword, het slechtste deel ooit vond. Maar waarom ik dat vind heb ik eigenlijk niet helemaal in de review terug kunnen vinden. Buiten de herkenbare geluidjes om hebben namelijk ook de meest geliefde rassen/tribes/characters in volle glorie hun terugkomst gemaakt (dus niet een enkele Goron zoals in WW en SS), of anders zijn er wel leuke referenties naar bekende characters die je tegenkomt tijdens het verkennen in de vorm van puzzels, tekst, grapjes of voorwerpen. De game spreekt daarmee enorm de nostalgie factor aan voor Zelda fans zoals ik(waardoor je waarschijnlijk ook snel geneigd bent de game door een roze bril te bekijken). Dat was ook de reden waarom SS voor mij een tegenvaller was, omdat daar geen enkele oude bekende tribe in voorkwam maar alleen maar nieuwe werden geïntroduceerd die voor mij niet aansloegen.

  Het feit dat het “kunnen vangen van een paard” al als spoiler zou kunnen worden ervaren vind ik wel wat overdreven. Misschien dat je je daardoor beperkt in de review, ik snap dat je geen grote spoilers op gebied van het verhaal wilt geven maar dat “kunnen vangen van een paard” is dat niet. Ik zou willen beweren dat je sowieso alles dat je weet tot en met het eerste gesprek met Impa mag bespreken.

  Wat Shelly zegt over de wapens heb ik trouwens niet kunnen vinden “De wapens gaan gewoon kapot op een gegeven moment DAT STAAT ER OOK BIJ(?) dit wapen is zo sterk DAAR KUN JE ZOLANG MEE DOOR”. Er staat inderdaad bij hoe sterk ze zijn maar niet per se hoelang je ermee door kunt al is de regel inderdaad wel dat hoe sterker hoe langer je ermee door kunt gaan al klopt dit lang niet altijd. Ik vind het feit dat de wapens vrij snel kapot gaan en niet te herstellen zijn soms erg jammer, ik had graag gezien dat er een manier was om je wapens te repareren. Of misschien ben ik nog niet ver genoeg en kom ik dat nog ergens tegen ik heb nu pas 3 stadjes/dorpen/groepen bezocht, maar ga er vanuit dat het er niet inzit.

  Ik heb sowieso nog wel wat verbeterpunten/punten van kritiek. Misschien dat sommige ideeën/verbeterpunten wat te ingewikkeld zijn voor de jongere Nintendo gamer en dat Nintendo ze daarom niet erin heeft gestopt. Ik som ze hieronder op.

  Kritiekpunten en/of verbeteringen en opmerkingen:
  – Het paard bestuurt slecht, en voor iemand opmerkt dat ik het paard eerst beter moet temmen, ik heb ondertussen 2 paarden met een 100% bond. De paarden in Zelda lopen een soort van uit zichzelf een pad af dus elke keer als je stuurt op het moment dat het paard een bepaalde weg volgt heb je het gevoel alsof je aan een rots trekt. Het duurt dan soms een paar seconde voordat het paard eindelijk reageert en dan heb je de bocht die je wilt maken soms al gemist. Soms wil je ook van het pad af de bossen in of een net iets te hoge verhoging af wilt springen, maak vaak blijft het paard dan koppig staan of loopt het tegen een boom op. Terwijl juist was verteld dat het paard simpel te besturen zou zijn en dingen als bomen en rotsen ontwijkt, hij rijdt ook wel automatisch en ontwijkt een enkele boom op een veld maar als je rent is dat al een stuk minder. Aangezien de game zo groot is, zal je het paard vooral rennend gebruiken, dus dat is wel jammer.

  PS: Misschien komt het ook wel omdat ik een gestippeld paard heb en die zijn slechter dan paarden met een enkele kleur. Echter zou ik dat dan een flaw vinden omdat het voor mij toch wel een beetje het paardrijden verpest. Ik had als Nintendo zijnde dan alleen het aantal boosts en daarmee de snelheid van het paard veranderd als het gemak waarmee het paard manoeuvreert en gewoon doorrijd ook varieert.

  – Nog een punt van kritiek op het paard en deze vind ik eigenlijk veel vervelender is dat je het paard op kunt roepen door te fluiten maar dat werkt enkel en alleen als je in de buurt van hem staat en laat het nou zo zijn dat dat 99 van de 100 keer niet het geval is. Omdat ik vaak van mijn paard af stap om te klimmen of zwemmen, als ik dan aan de andere kant van de berg of rivier ben kan die me dus niet horen of naar mij toe komen. Soms vergeet ik gewoon ook op te stappen en tegen de tijd dat ik weer aan mijn paard denk ben ik ook al weer te ver gelopen. Ik had het beter gevonden als je gewoon altijd je paard kon roepen zoals in the witcher.

  – Breekbare wapens, ze breken gewoon te snel soms voor mijn idee en je kunt ze niet repareren. Als ze bijan stuk zijn krijg je een bericht en dan weet je dat het binnen 1 of 2 slagen gebeurt is. Een van de irritante gevolgen hiervan kan zijn dat als je midden in een gevecht zit en iets breekt dat je dan zelf een ander wapen moet selecteren in plaats van dat ie zelf een ander wapen pakt(wat vast ook irritant kan zijn omdat ie dan misschien het verkeerd wapen pakt maar laat het dan een optie zijn). Ook kunnen je wapens breken als je midden in een flurry rush(een counter attack nadat je op precies het juiste moment hebt ontweken) zit waardoor di daarmee stopt. Ook wil je gewoon sommige wapens houden omdat ze er cool uitzien of sterk zijn.

  Ik had graag een mogelijk gehad om mijn wapens te repareren zodat ik ze weg kan doen op het moment dat ze bijna stuk zijn, waar het nu eigenlijk handiger is om ze kapot te slaan als ze bijna stuk zijn. Zo had het mij wel tof geleken als je metalen wapens bij een smid kon repareren tegen betaling van rupees en/of misschien de benodigde materialen voor sterkere/specialere wapens. Ook had het mij tof geleken om dat zelf ook een fornuis te kunnen maken met je kampvuur omdat te doen, iets waar ik zo nog op terug kom. En houten wapens had je dan bij een woodworker kunnen laten maken op eenzelfde mannier, en zelf misschien later een skill leren om dat te doen, daar kom ik ook zo op terug.

  – Koken, klein kritiekpunt is dat je niet een kookboek hebt waarin je recepten bijhoud en/of speciale gerecht in kan zetten/verdienen die net iets meer doen dan de reguliere gerechten. Nu moet je elke keer handmatig de benodigde spullen selecteren om het gerecht of drankje te maken. Met een recept had je dat gewoon aan kunnen klikken als erbij zou staan dat je de juist spullen bezit. Verder vind ik het overigens erg leuk en simpel werken en is het naar mijn idee gewoon uitgelegd hoe je moet koken door die vent in het begin. Ook de effecten die een gerecht of drankje heeft zijn vrij duidelijk want ze staan in de beschrijving van hetgeen je gebruikt.

  – Door de nieuwe opzet van Zelda heb je maar weinig dingen om te upgraden dus de rewards voor veel sidequests zijn tot nu toe voor mij nogal nutteloos geweest, al heb ik ook een sidequest gedaan waar ik een kledingstuk kreeg en daar was ik erg blij mee. Dus wellicht dat dat mede komt door de hoeveelheid sidequests, maar ik had graag waardevollere rewards gezien zoals kledingstukken of het vergroten van bepaalde inventory space. Nu kan je in het begin gelijk al max/oneindig vasthouden van de meeste dingen behalve van je ranged en melee wapens, maar die kun je bij een bepaald persoon upgraden en krijg je voor zover ik weet nooit van sidequest rewards.

  Een leuk iets had geweest dat als je een kookboek had zoals ik eerder aanhaalde dat je daarvoor recepten kon sparen of dat je bepaalde skills kunt unlocken/upgraden zoals bijvoorbeeld zelf het kunnen repareren van je wapens, bijv. een fakkel repareren met 1 tak of een zwak houten zwaardje met 2 takken. Bijzondere wapens zouden dan bijzonderdere resources nodig hebben of enkel bij bepaalde blacksmiths te repareren zijn.

  Ook zou ik het wel handig vinden om zelf een kampvuur met kookpan te kunnen maken, tot op heden heb ik het idee dat dat er niet in zit. En je zou dan als early reward voor een sidequest een upgrade en/of initiële portable kookpan kunnen krijgen. Waarbij je begint met een klein kookpannetje waar maar 2 producten in kunnen en uiteindelijk kan upgraden tot een volwaardige kookpan van 5 slots. Zelfde zou dan gelden voor een smith furnace waarbij je eerst alleen zelf low level wapens kunt repareren en hoe verder je upgrade hoe meer je zelf kunt repareren. En je zou dan door en spel heen ook woodworker skills kunnen vergaren om je houten wapens enzo te repareren op eenzelfde wijze en tempo.

  Het leren van extra vecht technieken met bepaalde wapens zou ook tof zijn, nu kun je eigenlijk gelijk al alles met elk wapen dat je vind. Tof maar ik zou het niet erg gevonden hebben als je de charge(initiële of lvl 2/3 cherge) aanvallen van een weapon master zou moeten leren, andere moves de wapens, zoals dat de bokoblins hun speren gebruiken bijvoorbeeld(die zwaaien er mee rond ipv steken).

  Doordat je weinig hebt om te upgraden heb je dus ook maar weinig abilities en tools om te gebruiken, sterker nog je hebt geen extra abilities nodig om de game uit te spelen naast de paar die je in het tutorial gebied krijgt. Dat zijn bommen, tijd stilzetten, ijspilaren maken op water en de magneet om metalen objecten te pakken en bewegen. In principe moet ik zeggen dat de shrines erg leuk zijn tot nu toe met het gebruik van enkel deze abilities en zijn de abilities ook op verschillende interessante manieren te gebruiken en combineren. Maar toch vind ik het jammer dat er niet meer abilities inzitten al zou dat dan betekenen dat je de game in een bepaalde volgorde moet spelen waarbij je nu vrij bent om zelf een volgorde te bepalen. Alhoewel een hookshot wel handig had geweest als manier om je extra snel voort te bewegen in een bos of een berg op als ze bomen aan de zijkanten zouden plaatsen. Dan heb je hem niet per se nodig maar wel een toffe bekende tool uit de zelda serie, net zoals de boomerang die je kan vinden maar niet nodig hebt.

  – Het weer vind ik een leuke toevoeging maar een vervelend bijeffect van regen is dat je niet meer kan klimmen omdat je dan wegglijd waardoor je af en toe geforceerd wordt om midden op een berg stil te staan en te wachten tot het op houd met regenen. Ik heb nu minimaal al een uur iets anders zitten doen(op mijn telefoon ofzo) om te wachten tot het met regenen gestopt is. Maar dat kan ook komen doordat ik redelijk veel klim en daar dus vaak mee te maken krijg.

  – Het is al gezegd door Shelly maar die motion puzzels zijn echt verschrikkelijk. Dat dat niet gewoon via de analoge sticks kan is mij een raadsel.

  – Geen muziekinstrument 🙁 Had wel fijn geweest als je het weer kon veranderen met je ocarina 😉 Bijna elke zelda heeft wel een muziekinstrument gehad dus dat vind ik wel een gemis in dit deel, ik vond het altijd erg leuk om een liedje op het juiste moment te spelen zodat er iets gebeurde, in dit deel kan ik me voorstellen dat je daarmee een shrine openbaart ofzo.

  – Technisch is de game ook niet je van het maar dat is zoals Emiel zegt tot 20fps beperkt, al komt het best wel geregeld voor op de WiiU versie dat je dat aantikt. Zelf vind ik het niet storend omdat het zelda is en ik een grote fanboy ben maar objectief gezien is het natuurlijk een slechte zaak.

  – Leeg, er zijn inderdaad plekken in de game waar het erg leeg aanvoelt. Hyrule field is bijvoorbeeld zo’n plek maar het geeft wel heel mooi de schaal aan en het is niet voor niets een “field”. Verder is er toch best wel veel te doen al lijkt het soms niet zo in bepaalde beelden van de game, zo zijn er wel honderden kleine puzzels over de game verspreid waar je korok seeds mee kunt verdienen. Die heb nodig om je inventory te vergroten die in het begin toch aardig klein is aangezien je wapens opspaart omdat ze snel stuk gaan.

  Denk wel alles uitgebreid besproken te hebben wat ik op de game aan heb te merken, maar ik vind de game dus wel geweldig en hij zit voor mij zeker in de top 3 Zelda titels aller tijden misschien wel op de eerste plek maar daarvoor moet ik hem eerst uitspelen. Oops het is iets langer geworden dan ik aanvankelijk dacht :O

  • jefmode079

   je kan zelf koken door vuursteen te gebruiken, en er met metaal op te slaan, vuur maken dus

   • Ja met hout en een vuursteen maak je inderdaad een kampvuur, maar je kan er toch geen pan opzetten? Dat bedoel ik dat je niet je eigen kookplekje kan maken in the middle of nowhere. Je kan dan alleen je eten roosteren(daar krijg je minder health voor dan als je in een pan kookt met meerdere stukken tegelijk) maar bijvoorbeeld ook geen potions maken. Nou zijn er genoeg plekken in steden en ranges om te koken hoor maar het had wel een leuke extra geweest.

    • jefmode079

     Ja ok maar ja dan heb je ook meer kans op het vebranden van hyrule he brain, niet iedereen is even veilig met vuur

     • lololol, ik heb al wel een paar keer een grasvlakte verbrand ja 😛

     • jefmode079

      ik ook toen liep ik in een rondje met me domme kop had ik mezelf in gesloten, whahaaha fire neeeeeeeeeeeeeeee

     • Patrick Hopman

      Een pan is niet nodig, je kan het gewoon op het vuur gooien 🙂

  • Bas

   Ik denk dat je meer moet exploren, er zijn kookboeken en wapenreparaties genoeg. Het is een echte adventure! Dus onderzoeken, praten en goed alle gebouwtjes afgaan!

   • Alles waar ik ben geweest heb ik juist vrij veel verkend(30 uur bezig tot nu toe), maar ik heb nog maar 5(incl. great plateau) gebieden bezocht, ik vind af en toe wel een recept, maar het wordt nergens echt opgeslagen tot nu toe. Wapenreparaties ben ik er wel een van tegengekomen, maar dat was wel een heel specifiek wapen en was bij een weaponsmith. Voelt tot nu toe nog als weinig maar ik weet inderdaad dat ik sowieso nog een paar hele interessante plekken ga tegenkomen verder in het verhaal.

    • Bas

     Je hebt wel een punt met het opslaan van recepten, misschien toch maar ouderwets met pen en papier gaan werken!

    • jefmode079

     Ja die schubbenspear repairing bedoel je in zora s domain ?

 • Padawan1993

  Al die gameplay principes waar jullie zo laaiend over zijn zitten al jaren in andere games, maar omdat het de Zelda naam draagt is het 10/10. Had graag ook een meer kritische, non Zelda fan in deze review gezien.

  • dassen

   De mechanics zijn oud nieuws maar de manier waarop ze zijn toegepast en de focus die erop ligt maakt dat het heel fris aanvoelt. Men kan streams en let’s plays kijken maar deze game moet je echt ervaren.

  • Luckyluc

   Noem me die game die jij jaren geleden gespeeld hebt, geloof dat ik ‘m gemist heb.

   • bemmel

    Als het over puur gameplay technisch gaat doet the witcher / Horizon / elderscrolls / mass effect wel iets meer met de spelwereld nog niet te hebben over realisme en keuzemogelijkheden…
    Maarja die game’s heten idd geen zelda 🙂
    Wat padawan1993 probeert te vertellen in de comments is dat zelda het wiel niet uitvind en dit soort gameplay elementen al jaren in rpg games verwerkt zitten dus idd denk dat je wat naslagwerk te doen hebt en is verder gaat kijken dan nintendo of zelda want er is meer en veel beter op de markt dan deze game geloof me.

    • Luckyluc

     Ik heb Morrowind, Oblivion en Skyrim grijs gespeeld. Hetzelfde geld voor The Witcher 2 & 3. Horizon heb ik ook, daar was ik mee bezig tot Zelda kwam maar die game was het net niet voor mij. Daarmee wil ik niet zeggen dat de game niet goed is en zal ‘m later dit jaar echt nog wel weer oppakken. Jouw aanname dat ik niet verder kijk dan enkel Nintendo is simpelweg niet waar. Ik zit in de luxepositie (moet er wel hard voor werken ;)) dat ik op alle platformen speel, heb wel een voorliefde voor Nintendo, dat dan weer wel.

     Nintendo vindt met de nieuwe Zelda niet het wiel opnieuw uit. Alle gameplay principes kennen we al uit andere games. Het is echter de combinatie hiervan, waarbij ze allen goed geïmplementeerd zijn zonder elkaar in de weg te zitten wat het zo’n topgame maakt. Voor mij en aan de lovende reacties te zien velen met mij, doet de game niet onder voor de titels die jij noemt.

  • Harry

   Het is juist de mix, de presentatie en de dosering waardoor het zo goed werkt. De wereld voelt handgemaakt, perfect getweakt alsof over iedere boom en struik is nagedacht. Wanneer je niet tegen het Zelda stijltje kan en liever de bijna realistisch uitziende characters ziet ja dan is dit niet je game en ja de fps mag wel wat beter. Maar voor de rest. Mijn GOTY

  • Duchess
 • Bas

  Absoluut een 10/10

  mijn kritiekpunten zijn:
  -WIIU tablet werkt niet..bij windwaker kon je makkelijk van wapens wisselen met je tablet.
  -Je wapens zitten altijd vol dus bij elk kistje moet ik moeilijk doen en mijn wapen of schild weggooien. Of vervelend weer dat itemscherm ingaan..

  Voor de rest echt een super geniale game!

  • Martijn Plasmans

   Daarom moet je dus extra wapenslots unlocken.

   • Bas

    heb ik gedaan, maar die raken ook weer vol..het is gewoon geen fijn systeem in mijn optiek. Ik had liever gezien dat gelijk je slechtste wapen werd gewist. En dat je daarna nog kon kiezen of je die weer opraapt.

    • RsdNL

     Dat had ik dus ook. Maar vooral dat als je lege slots hebt je al snel per ongeluk slechte wapens oppakt waardoor je die elke keer weer aan het weggooien bent als je wel iets goeds tegen komt.
     Had ook beter geweest als er iets in de game zat om wapens weer op te lappen.

     Ik kwam op de top van de gerudo berg een groot zwaard standbeeld tegen met daarbij een prachtig (en sterk) zwaard wat ik nog niet eerder had gezien. Staat daarbij vlakbij een Lyonel en sla het al na een paar klappen kapot. WTF.. Dat zwaard op die plek (met er ook nog een zwaard standbeeld erbij) had zeker die Lyonel moeten kunnen overleven. Dat soort kleine dingen snap ik niet bij dit spel.

     • Bas

      ja en met bogen is het nog veel erger. die kan je niet eens weggooien. ik krijg er ook geen feeling mee. ik pak gewoon de boog waarbij de meeste punten staan.

     • jefmode079

      kan wel

 • Bloempjes

  Fantastisch. Lijkt mij een top game om binnenkort te gaan spelen. Wat mij wel wat tegenstaat zijn de survival elementen zoals wapens die stuk gaan, daarvan schiet ik nu al in de stress.

  • Edan88

   Geen zorgen, het is geen Resident Evil 4 survival. Je kan genoeg wapens op voorraad leggen.

 • MarcelDG88

  huh apart @ShellyvSeventer:disqus ik heb juist het tegenovergestelde, ik vind zelda er juist mooier uitzien op mn 50inch sony tv. vd week ff gewisseld van tv naar handheld maar merk meteen dat de kleuren een stuk minder poppen op mn switch scherm dan op mn tv.

  • Shelly heeft ook een (oude?) monitor waar ze op gamed die waarschijnlijk niet echt goed presteert op het gebied van kleuren en contrast vermoed ik. Ik heb speciaal voor deze game mijn kleuren, scherpte en contrast aangepast zodat het er voor mij zo mooi mogelijk uitziet. Dit doe ik vaak als ik een game speel waar ik lang mee bezig ga zijn.

  • Martijn Plasmans

   Ik heb een redelijke oude 55 inch LCD TV en daar ziet de game er ook nog een stuk mooier uit dan op de tablet.

   Mensen moeten niet vergeten dat ze alle beeldverbeteraars van hun tv uit moeten zetten voor games. En tevens scherpte op 0 of 1 moeten zetten, niet hoger.

   • MarcelDG88

    Dat heb ik dus juist niet gedaan, en toch ziet t er schittered uit. Also scherpte op 0? no thanks ik wil niet het gevoel hebben alsof ik door een wazige lens aan t kijken ben.

    • Martijn Plasmans

     Ligt een beetje aan je tv, maar over het algemeen wordt het enorm lelijk als je scherpte veel hoger gaat zetten dan 1 of 2.

     Je console poept namelijk heel mooi beeld uit waar niet veel mee gedaan hoeft te worden.

     • MarcelDG88

      ligt idd aan kwaliteit ik heb sharpness op 50 staan. En zelfs dan zie ik amper kartelranden met zelda.

   • Luckyluc

    Helemaal mee eens. Eigenlijk kun je bijna altijd beeldverbeteraars beter uitschakelen.. of heel subtiel toepassen. Ik schrik bijna altijd als ik zie hoe mensen het beeld van hun tv afgestemd hebben.

 • Lucien Karsten

  Haha Shelly ik voel helemaal met je mee met het motion principe, mn vriendin en ik werden helemaal gek met die rot bal!! Verderest echt de beste Zelda game ooit.

  • Bas

   je kon dat platform 180graden draaien.. 😉

   • jefmode079

    en dan nog krijg ik die verrotte bal niet op dat plateuatjhe

    • Lucien Karsten

     Haha precies dat !!

 • WouterVoz

  Wat ik altijd goed vond van GameKings is dat ze bij een review twee verschillende mensen op zette.
  Vaak 1 iemand die fan is en iemand die iets minder bekend/fan is van de game. Maar nu zetten ze de twee grootste Nintendo/Zelda Fanboy/girl bij elkaar…. Jammer!

  • Lucas

   Hier ben ik het wel mee eens.

 • TdB

  toffe zelda, maar hoop toch wel op een TP of OOT achtige zelda volgende keer.
  Meer volwassen, meer naar dungeons toewerken. Ondanks dat het tof is, mis ik dat wel heel erg.

 • Berinho

  Zelda uitgespeeld. Sindsdien ligt mijn switch stof te happen XD. Ik ga mn switch uitlenen zodat vrienden ook deze geweldige game kunnen spelen.

  • Moviegeek:-)

   Jaja uitgespeeld… ik geloof er niks van…

   • Berinho

    Nee oke niet 100%, maar ik ben ook niet zo’n completionist. Wellicht gaat dat over een paar dagen weer kriebelen.

 • Fhris

  Ten eerste echt weer een topreview! Ik vindt jullie een goed duo.
  Ik volg gamekings dagelijks sinds de e3 2016, misschien zit ik er naast of ben ik het alleen.
  Maar ik vindt Emiel echt heel erg gegroeid, en lekker door blijven gaan met je indiekings!

  On-topic,
  Wat wil ik deze game graag (naast Yakuza 0, Nier, en Horizon Zero Dawn) spelen zeg!
  Maar ik heb geen Switch of Wiiu, en €500 voor 1 game gaat hem echt niet worden.
  Exclusives :(, ik snap het helemaal, maar soms is het wel echt kut!
  Vooral ook denk ik omdat er buiten Zelda geen enkele reden voor mij is om een switch te kopen.

 • PanzerDragoon

  Spel is geweldig

 • Raymond

  Toch zou ik ook graag een review zien van iemand die niet perse een fanboy of girl is maar een echte mening over de game zonder het geilen op Nintendo.

 • Ryan Summers

  Shelly je kunt motion controls uitschakelen.

 • RsdNL

  Prachtig spel, Maar….. Het spel is echt wat aan de korte kant. Nog nooit een zelda zo snel uit gespeeld (zonder het al gespeeld te hebben). Bij de 68 shrines het master sword en het hylian shield had ik moeite meer shrines te vinden en uitdagingen en daar ook niet echt veel zin meer in. Toen ganon toch maar gedaan. Hier had zoveel meer in gezeten!!

  Vind dat er veel meer diversiteit aan vijanden had moeten zijn.

  Zo ook met wapens. Al snel heb je ze allemaal al eens stuk geslagen en na een tijdje intereseert het je niet meer als je een gaaf zwaard vind want je slaat het op een sterke vijand toch kapot.

  Meer diversiteit aan shrines / en dungeons die toch erg veel op elkaar lijken. En daarbij zijn erg veel shrines hetzelfde (volgens mij heb ik wel 10 krachtproef shrines gedaan die gewoon identiek zijn).

  Sommige dingen waren gewoon echt overbodig, bijv, nooit een vlot gebruikt (zou niet weten waar je die voor nodig hebt). Zo ook een paard, die heb je echt niet nodig zodra je flink wat stamina hebt

  Jammer dat er maar 4 runes waren, had er echt veel meer verwacht.

  Ik vind het absoluut geen slecht spel en zelfs het beste wat ik sinds lange tijd gespeeld heb. Maar voor zo’n groot spel is het echt veeeeel te snel uit te spelen. (met alle beasts / dungeons erbij.
  Ben echt geen gal spouwer. Het spel is super en ziet er ook echt prachtig uit maar ja… Vond het daarom ook echt jammer dat je al snel alles wel gezien hebt.

  • Bas

   het vlot brengt je naar mysterieuze eilanden aan de rand van de map

 • bemmel

  En dat te bedenken dat je een ps4 hebt staan waar je horizon in kan stoppen??
  Nee snap dit over enthousiasme niet echt op dit tijdstip van het jaar….
  Begrijp me niet verkeerd zie best de charme van deze game alleen om nu te zeggen een topper?

  Idd beetje fanboy/girl item.

 • Steven

  Ik heb hem net “uitgespeeld”. Het raakte me toch wel toen ik Iwata san voorbij zag komen in de credits :'(

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord