Menu Premium
Loading...

Indiekings over Unexplored en graphics

Google Plus Emiel Kampen
16/03/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Geld. De wereld draait er om. En hard ook. Zelfs in de Indie-wereld. Emiel heeft Matthijs Dierckx te gast. Hij is de chief bij developer Ludomotion dat binnenkort komt met een nieuwe game genaamd Unexplored. Dat is natuurlijk tof, maar al snel vinden de twee oudgedienden elkaar in een verhitte discussie over of je wel een beetje geld kunt verdienen met Indie-games. En ze zijn daar vrij open en eerlijk over. Als je dus wilt weten hoeveel keer Emiel Should Shoot heeft verpatst, dan moet je deze Indiekings over Unexplored en graphics bekijken.

Unexplored

Unexplored dus, ‘an accessible yet challenging roguelite action rpg, featuring fantastic dungeons and a surprising amount of content and depth’. Snapt u het? Gelukkig hebben we Indiekings, want het gesprek tussen de twee levert een hoop verduidelijking op.

En er is ook ander nieuws. Het Hollandsche Codeglue is een Kickstarter begonnen voor hun spel Antegods en Emiel licht kort de game Seek the Game van Attik Box toe. Ook wordt er gediscussieerd over het beladen onderwerp of je een game mag beoordelen op het uiterlijk. Met andere woorden, er staat een hele dikke editie van Indiekings op je te wachten.

Loading...
 • Rick James Sanchez

  De Steam reviews zijn inderdaad echt goed voor Unexplored. Toch maar op m’n wishlist gezet dan.

 • Johnny Deekay

  De items waarbij Emiel iemand uitnodigt uit de industrie vind ik altijd erg interessant. Zo ook deze weer! Leuk om bepaalde inzichten te krijgen van hoe bepaalde zaken werken m.b.t. marketing, stores, doelgroepen etc etc… Thanks Emiel voor dit item!

 • Bloempjes

  Gave gast met interessante verhalen die meeslepend verteld worden. Een pluspunt van Indiekings om met experts zoals deze ons nieuwe inzichten van de games industrie aan te leveren.

 • Tijl Van de Velde

  Een fijne trend voor wat Indiekings betreft. De gasten die tegenwoordig de revue passeren zijn zeer interessant, vlot in de omgang, en hebben een aangename stem om naar te luisteren.

  Meer van dit aub.

 • RomeoNovember

  Dit zou zo maar eens de beste indiekings tot nu toe kunnen zijn, kan matthijs het niet overnemen als host van Emiel?

  • Emiel Kampen

   Sjonge jonge wat een liefde en support weer…

   • RomeoNovember

    Het is dan wel weer jou idee geweest om hem hier neer te zetten. Dat is ook een compliment waard?

   • Notoire B

    Mathijs was super enthousiast, juist tof dat je hem een beetje liet gaan. (ratelen;)
    Zal ook niet elke keer gebeuren en is af en toe juist tof.

   • Marty_twsn

    Hey Emiel! Nog een indie tip: Fragments of Euclid. Alsof Portal en
    Antichamber een kind hebben gemaakt. Het is een vrij korte game (meer
    een demo eigenlijk, ca. 1 uur), maar goed, het is gratis!

    https://www.youtube.com/watch?v=T_KUnN4btBQ

    • Emiel Kampen

     Wow dat ziet er vet uit! Thanks voor de tip!!

  • ArCommander

   Een goede host heeft goeie gasten.

 • PeterJZ

  Jullie zeggen zelf dat niche lastig te definiëren is, maar geven niet jullie eigen definitie. Ik zou het definiëren als een kleine markt met een (zeer) specifieke wens. Wat Matthijs verder zegt over niche, klinkt inderdaad erg aannemelijk. Ik vraag me echter af of het echt daadwerkelijk zo is. Moet een indie een niche bespelen? Wat een indy succesvol maakt (buiten geluk en marketing), is dat het iets heel goed doet of vernieuwend is.
  Om een game element goed of vernieuwend te maken, moet het desbetreffende element nog niet dusdanig ver zijn doorontwikkeld, dat er vrijwel geen winst meer te behalen is. Ook spelen ontwikkelingskosten een grote rol. Het is makkelijker om een enkel element heel goed te maken, dan om meerdere elementen goed te maken.
  Nou valt dit inderdaad veelal samen met niche markten, maar is het per definitie het zelfde? Hangt een beetje af van de definitie die je hanteert.

  Zo zou ik het ‘diablo’ actie RPG genre niet niche noemen. Maar toch doet Path of Exile het erg goed.

  Kortom ik zou zeggen dat er inderdaad een grote overlap is tussen indy success en niche titels, maar dat het geen absolute ‘must’ is voor indies om niche titels te maken.
  ——————————————————————————————-

  Wat er aan het einde gezegd wordt over die site die een twee voor z’n game gaf, vind ik overigens wel een interessant onderwerp. Is het namelijk niet zo dat indy games altijd benadeeld zullen worden door reviewers — simpelweg omdat ze minder bekend zijn en dat reviewers dus niet goed weten waarover de game gaat?

  Zo geef je het liefst een game aan een reviewer die bij desbetreffende reviewer past. Ofwel de reviewer vind het genre leuk of vind dat de game potentie heeft. Bij indies is dit echter veel minder voor de hand liggend. Soms heb je geen idee wat voor game het is, waardoor je regelmatig een combinatie krijgt van een game met een reviewer die het genre helemaal niet leuk vindt.
  Nou zal de betere reviewer hier enigszins doorheen kunnen prikken, maar een heel positief eindoordeel zal je nooit kunnen behalen als de reviewer niks met het genre heeft.

  Als je dit dan ook nog eens betrekt op het onderwerp ‘niche’, dan wordt het nog erger. Een review site kan geen reviewer hebben voor iedere niche. Zodoende zullen niche games – hoe bekend ook – altijd lager beoordeeld worden.

  De vraag die bij mij blijft hangen is: kan je een reviewer (of review site) hier op afrekenen? Wellicht had je alleen review copies naar sites(of youtubers) moeten sturen waarvan je weet dat ze iets met jouw soort genre hebben? Wiens verantwoordelijkheid is dit?
  En als vervolg vraag: wat als zo’n site waar je niks mee hebt om een review copy vraagt? Moet je die dan weigeren simpelweg omdat jij die site (of reviewer) niks vind?
  Wat zijn de gevolgen hiervan(denk bijvoorbeeld aan een bethesda die alleen nog maar (p)review copies geeft aan youtubers die groot fan van hun zijn)?

  • Emiel Kampen

   Yo, bedankt voor de reactie! Ik moest even wat tijd zoeken om het goed te lezen en een waardig antwoord te kunnen geven want je stelt interessante vragen! Ik kan je namelijk vertellen uit ervaring (als game-dev) dat met name de aandacht krijgen van de juiste game-media en dan vooral de juiste persoon binnen dat bedrijf een enorme uitdaging is! Persoonlijke smaak is enorm belangrijk. ‘Indie games’ geven vaak meer een productie-grootte aan dan dat het iets zegt over het genre van de game. Er zijn mensen die alleen grote projecten tof vinden en als ze al van projecten van indie-grootte houden dan hebben ze daarbinnen dus ook weer voor,- en afkeuren voor een bepaald genre. Of je wel of niet opgepikt wordt ligt al aan of je wel of niet binnen deze kaders past met je project. De meest effectieve manier is dus om mensen te leren kennen van grote media-bedrijven zodat jouw contact persoon in ieder geval de moeite wil doen om echt naar je project te kijken zodat het als het besproken zou kunnen worden bij de juiste persoon in dat team terecht kan komen.

   Aandacht krijgen voor je product is enorm lastig, dus ik ken zelf weinig studios die echt nee hebben gezegd tegen key-verzoeken als dit van een grote partij komt. Men is wel voorzichtig(er) met het weggeven van keys omdat er een kans is dat het gebruikt wordt om door te verkopen of de game te torrenten. Maar echt nee verkopen aan een grote media-outlet is bijna altijd jezelf in de voet schieten. Ik denk ook dat veel indies (omdat ze er zelf lang aan gewerkt hebben) er niet snel van uitgaan dat een site hun game negatief zou beoordelen of bespreken, de hoop is altijd dat het gewaardeerd wordt.

   Als de developer heel duidelijk de doelgroep in kaart heeft gebracht en deze is zeer specifiek (niche) dan kan de developer ook intensief met die doelgroep communiceren. Doormiddel van playtests, beta-tests, early acces en communicatie via bijvoorbeeld fora of commentsecties kan de developer het product perfect aanpassen aan de wensen van die doelgroep. De impact van de meningen van reviewers is dan ook een stuk minder groot dan bij een traditionele release, er is immers al een community die achter de game staat. Kerbal Space Program is zo’n niche game die langs de traditionele review lat misschien niet goed zou scoren (gameplay is complex, visuals, audio zijn niet persé indrukwekkend) maar waarbij dat niet uitmaakt omdat een specifieke groep die game al heel er waardeert. Kortom, door in een vroege fase het product live te zetten en nog voor de echte release veel te testen en een community op te bouwen wordt het belang en de impact van media communicatie verminderd.

   Dat grotere uitgevers op een zelfde manier te werk willen gaan is niet zo gek, en in veel gevallen gebeurd het al. En zijn ze er succesvol mee. Dat kleinere ontwikkelaars meer moeite hebben met het opbouwen van een community en het opboksen tegen de grote partijen voor media aandacht is precies waarom ik blij ben dat ik Indiekings mag doen!

 • Fact50_Movement

  Geweldige Indiekings! Enorm interessant om naar Matthijs te luisteren!

 • borredoes

  Top item! Hele fijne gast, fijn om naar de luisteren en weet van de hoed en de rand.

  • bryan

   Echt? ik vind hem maar een rare lichaamstaal hebben en traag met praten.

   • Notoire B

    Beetje spastisch idd, maar hij weet waar hij over praat.

 • JediAli

  Emiel weer met zijn hipster uitspraken. Sabbatical mag bij ‘Talks’ aanschuiven.

  • walterg

   Er is een verschil tussen hipster uitspraak en jargon.

   Als je werkt in een internationaal werkveld ontkom je niet aan Engelse termen.

   • JediAli

    Jij mag er met je pink omhoog bij gaan staan met je ‘jargon’.

    • walterg

     Doodnormaal Nederlands woord. Best ironisch dat je daar over valt.

     Maakt niet uit verder. Agree to disagree.

     • JediAli

      Als sabbatical, talks en jargon even inschikken past jou laatste comment er ook nog wel bij.

     • walterg

      Vergeet sarcasme en ironie niet op de lijst te zetten!

     • JediAli

      Het is geen lijst maar een klein strafbankje.

     • walterg

      Live and let live.

    • bryan

     Hahaha geweldig 🙂 Of beter gezegt formidabel.

     • Falmaiya

      Gezegd. Met een d.

 • Timo Van Hemert

  Matthijs kan vaker komen net als de toki tori dudes

 • Pjader

  Hele fijne aflevering, hele goeie guest. Tnx!

 • Soulreaver

  Natuurlijk zijn Indie games niche.

  Ik zie een game als een “lekkere” chick, grafisch moet het mij aanspreken want het oog wilt ook wat, daarna kijk ik naar het verhaal en daarna hoe het speelt. Als laatst kijk ik hoe goed deze 3 punten samenkomen en hoeveel geld ik daarvoor over heb en hoeveel tijd ik wil investeren in deze game. Voor indie games is dit al een stuk moeilijker dan de tripple A, want de games zien er over het algemeen grafisch gezien niet zo goed uit of gebruiken een pixelart style waar ik een haat/liefde verhouding mee heb, of het zijn games die er uit zien zoals 10+ jaar geleden.

  Dit betekent niet dat ik indie games geen kans wil geven maar dan moeten ze mij wel triggeren op een andere manier dan een tripple A, door o.a een bepaalde niche of subgenre te creëren, want de games moeten het van de gameplay en/of verhaal hebben, grafisch weg geblazen worden dat zit er niet in. Wat ik wil zeggen is dat een indie heel veel goed moet doen voordat het op mijn radar komt en ook nog is op moet boxen tegen mijn tijd die ik op de eerste plaats besteed aan tripple A tittels die naarmate ik ouder word ook al steeds minder tijd krijgen.

  Anyway, ik blijf nog altijd indiekings in de gaten houden in de hoop dat er toch weer ergens een “diamond in the rough” te voorschijn komt. Er zijn een paar indie titels die mij toch hebben aangesproken maar die zijn toch echt op 1 hand te tellen. Ik ga mij nu bv wagen aan een hyper light drifter en ben nog bezig met Night in the woods, wat natuurlijk niche games zijn maar hebben wel kwaliteit.

 • Tof gesprek, toffe gast!

 • jefmode079

  Slimme gast die mathijs, leuke indy kings guys.

 • TheOne

  OMG, voor de zoveelste keer should shoot. Het blijft me verbazen hoe veel ruimte iemand als Emiel binnen blammo krijgt om zijn eigen product te promoten binnen indiekings, wat een op zich informatief item naar mijn mening journalistiek een stuk minder geloofwaardig maakt.

 • Notoire B

  Dikke indie kings! Lekkere discussie, zeker wat van opgestoken. Leerzaam.

  Het was misschien geen cynische cash grab maar zwz wel Mission Accomplished voor Sony, zei hebben echt geen Indie/Hippie hart.

 • Steez977

  Opnieuw een erg goeie IKings, samen met het VR premium item zeker top van de laatste weken.

  Misschien nog een beetje meer de rem op jezelf zetten Emiel. Zeker als mensen wat te vertellen hebben, laat ze gewoon hun ding doen. Ik snap als host wil je een beetje sturen, maar soms kap je wel abrupt af of stuur je het in een richting waar jij denkt dat het heen gaat. Zo gaan er vrees ik wat spontane gedachtes van de gasten verloren. Ik neem aan dat we nog genoeg items krijgen waar jij wel vlledig je eigen ding kan en mag doen. Peace out.

 • Marty_twsn

  Hey Emiel, nog een indie tip: Fragments of Euclid. Alsof Portal en Antichamber een kind hebben gemaakt. Het is een vrij korte game (meer een demo eigenlijk, ca. 1 uur), maar goed, het is gratis!

  https://www.youtube.com/watch?v=T_KUnN4btBQ

 • Jochem Boom

  Wat een goeie gast is Matthijs! Hij mag wat mij betreft vaker aanschuiven.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord