Menu Premium
Loading...

Indiekings over Herald: An Interactive Period Drama

Google Plus Emiel Kampen
16/02/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Vandaag is de dag dat de gloednieuwe indie game Herald: An Interactive Period Drama uitkomt! Aangezien de game van Nederlandse makelij is heeft Emiel geregeld dat narrative designer van de game, Nick Witsel, zich de kleren van het lijf laat vragen in onze studio. Natuurlijk wordt de game en het maken van de game uitvoerig besproken, maar er komt nog veel meer aan bod in deze Indiekings over Herald: An Interactive Period Drama.

Herald speelt zich af in het koloniale verleden van Europa en dat wekt interessante gespreksstof op. De mannen nemen een aantal games door die ieder voor zich een politieke boodschap, of een maatschappelijke boodschap hebben. Bij sommige van deze games ligt het er dik bovenop, maar er zitten er vast een paar tussen die je wellicht gemist hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het politieke gedeelte in The Elder Scrolls V: Skyrim?

Daarnaast weten de mannen je te informeren over vette indies met een originele insteek, gaat het gesprek over ‘goed en kwaad’ en brengt Emiel je op de hoogte van het laatste indie game nieuws.

Ben je benieuwd naar het proces waar de makers van Herald doorheen zijn gegaan? Wil je weten welke games met een politieke boodschap opnoemen? Of heb je gewoon zin om alvast de nieuwe game te bekijken? Dan is het de hoogste tijd voor Indiekings over Herald: An Interactive Period Drama.

Loading...
 • Falmaiya

  Emiel wilde zo graag een pseudo-intellectueel politiek item dat hij indiekings er maar in transformeert?

  Persoonlijk denk ik dat Van Kooten en De Bie deze typetjes beter deden.

  • Rico Chai

   Wanneer jij dit soort dingen als pseudo-intellectueel ervaart denk je dus dat hij intellectueel probeert te doen. Dit zegt iets over je eigen kader en hoe jij bepaalde dingen bespreekt. Zou het kunnen dat Emiel gewoon nadenkt over bepaalde dingen of er een interesse voor heeft en daarom wat vaker over bepaalde dingen praat?

   Hoe dan ook, op mij komt dit item gewoon hetzelfde over als alle andere items op Gamekings, dus ik snap de negativiteit niet echt.

   • Falmaiya

    “Op mij komt dit item gewoon hetzelfde over als alle andere items op Gamekings”

    Het is redelijk knap hoe jij dit zonder enige ironie kunt zeggen wanneer het vorige item Fire Emblem Heroes was.

    • Rico Chai

     Ik bedoel het natuurlijk niet letterlijk. Ik heb het over de mate waarin er zoals jij stelt er ‘pseudo-intellectueel’ wordt gedaan. Uiteraard zijn deze items anders. Maar het is Indiekings, en dan wordt er gewoon duiding gegeven aan motieven.

     • Falmaiya

      Ah, die duiding heb ik in dit item dan gemist tussen al het HKU geleuter.

     • Xao Ralas

      Dat ‘geleuter’ is juist die duiding waar Rico het over heeft. Maar misschien dat deze items gewoon niets voor je zijn omdat je het niet leuk vind? Het is gewoon een normaal gesprek dat ze in dit item hebben (zoals inderdaad in alle andere items), en heeft niets te maken met ‘slim willen doen’, wat jij suggereert.

     • Falmaiya

      Klopt, deze items zijn niets voor mij. Politiek hoort niet op een gamesite thuis, en zeker niet zulke eenzijdige. Laat dat maar lekker op Twitter, een HKU blogje of anders op grafsites als Polygon.

      Een paar dagen terug opperde Boris het idee voor meer politiek op deze site en sprak men vrijwel unaniem haar afkeer hiervoor uit in de comments. Blijkbaar kon Emiel het toch niet laten en moest hij zijn innerlijke Mathijs van Nieuwkerk toch even kwijt hier. Bonuspunten voor het erin slagen om ook zijn Trump-obsessie hier bij te betrekken.

      Als dit vaker gaat gebeuren zal ik in ieder geval mijn Premium opzeggen, want ik ga niet Emiel’s politieke propaganda praatjes financieren op een gamesite.

     • Steez977

      Of je stopt gewoon met kijken van deze items? Ik ben ook premium en vind de Indiekings items meestal de betere. Andere items vind ik dan weer erg slecht, maar ik snap dat jij die misschien weer leuk vindt. Moet beide toch kunnen. Anders is alles maar eenheidsworst.

     • Falmaiya

      Normaal is er niets mis mee, wel als het politieke propaganda wordt. Daar betaal ik niet voor.

 • Eral?

 • lichtepred

  Heb deze game nog op Firstlook 2015 gespeeld, toen viel de politieke lading van de game me ook op.. Geinig om dat dan nu eindelijk in indiekings terug te zien..

 • Brinq

  Jett Rebel maakt ook games :S ?

  • Nick Witsel

   Lijk ik op Jett Rebel? :S

 • Sylmaron

  Niet helemaal eens met Nick. Het politieke ging best wel diep in Skyrim en was goed uitgewerkt op een manier dat je beide factions begreep en moest wikken en wegen voor je besloot waar je je bij aansloot. Beiden waren niet eenzijdig een good guy of een bad guy maar hadden meerdere kanten waar je tijdens het spelen achter kwam. Dat maakte het leuk.
  Als ik deze game dan zie over slavernij lijkt me dat juist veel eenduidiger en daardoor minder interessant. Er is helemaal niemand die slavernij uit die tijd goedkeurt en daarmee snap ik het politieke doel niet zo met deze game. Ik snap wel dat er een link gelegd wordt met de huidige tijd maar ik denk dat door de extreme setting dit niet echt zal werken persoonlijk.

  • Padawan1993

   Helemaal mee eens.

  • Xao Ralas

   De game gaat volgens mij niet over slavernij, maar is gewoon een verhaal over iemand met een andere huidskleur die anders bejegend wordt door zijn omgeving om dat gegeven.

   Die andere ervaring is een realiteit en dus niet eigen aan keuzes. Er is geen goodguy en badguy volgens mij, voor zover ik begrijp uit het item.

  • Nick Witsel

   Oh, maar ik vind de factions van Skyrim ook zeker leuk bedacht! Ik vind alleen dat de manier waarop je de civil war oplost – door simpelweg 5 combat quests uit te voeren waarin je gewoon wat imperials/stormcloaks vermoord – naar mijn mening erg saai is. Er zijn ook veel mods gemaakt juist om dit probleem te verhelpen. En daarbij begrijp ik ook zeker dat Bethesda er voor koos de focus op de main quest line te zetten en niet de civil war. Ik kaart ook juist aan dat de factions zich gebaseerd hebben op echte conflicten en daardoor niet al te eenzijdig aanvoelen. Sterker nog – dat is juist ook waarom ik er vaak niet voor kies – het voelt alsof ze beide niet het beste te bieden te hebben voor Skyrim, maar zouden moeten samenwerken. Wat vind jij daarvan? Welke kant kies jij altijd?

   Om op je tweede punt in te gaan – Herald is niet een game over alleen slavernij. Je bent een steward/hofmeester die werkt op een schip en de orde probeert te houden. De wereld waarin de game zich bevind – daar is nog wel sprake van slavernij (maar niet overal, net zoals in onze eigen 19e eeuw). Juist door je in de schoenen te zetten van een ‘servant’ met een achtergrond die op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden willen je als speler de mogelijkheid geven je eigen weg te vinden bij het kiezen bij wie je je aan boord van het schip aansluit. Ben je iemand van gemixte afkomst, maar voel je je verder helemaal westers en sluit je je aan bij de elite? Dat kan! Of voel je je wel westers maar vind je daarbij wel dat de elite de macht te veel in handen hebben? Beide mogelijkheden kun je uiten door middel van de keuzes die in ons spel maakt.

   • Sylmaron

    Thanks voor je reactie. Altijd leuk als een developer ook echt de moeite neemt om te reageren.

    De questlines zijn inderdaad vaak niet de sterkste punten van Skyrim. Waar ik me vaak aan erger bij Skyrim is dat als je een hele reeks quests heb afgewerkt het voelt alsof het uiteindelijk het niet allemaal toe doet. Het voelt alsof het belang van die questlines in de gamewereld ineens stokken. Zo van bedankt doei. Wat Skyrim wel goed doet in de aanloop en opbouw is dat je bijv. dingen tegenkomt waarvan je toch wat anders over je faction gaat denken. (Nu volgen wat spoilers voor Skyrim voor degenen die het niet gespeeld hebben) Zoals bijvoorbeeld torture chambers waar de Aldmeri Dominion Nords aan het folteren zijn terwijl de Imperials het allemaal oogluikend toestaan. Het niet mogen aanbidden van Talos. Ook het moment dat als je Helgen op de kar binnengereden wordt je nog net een onderonsje ziet tussen een hoge afgevaardigde en general Tullius bijv. is zo’n geniaal momentje waar je later aan terug denkt.
    Aan de andere kant als je je aansluit bij de Stormcloaks dat je er achter komt dat het allemaal om machtshonger van Ulfric gaat en de Stormcloaks erg racistisch zijn. Dat gaat allemaal weer verder dan die 5 quests, waar ik het op zich met je eens mee ben zoals ik hierboven ook schreef.
    Ik heb me in de eerste instantie bij de Imperials aangesloten en bij latere playthroughs bij de Stormcloaks en bij allebei jeukte het vanwege de dingen die je tegenkomt en niet deugen. Maar juist daardoor boeide het ook. Mensen zijn namelijk niet perfect en worden vaak gedreven voor persoonlijke belangen en dat zag je hierin terug. Ik zie de game wat dat betreft als een rollenspel. Ik kies meestal als eerste de kant waar ik me moreel het meest verwant mee voel maar bij een volgende juist het totaal tegenovergestelde. Daarom is het ook een roleplaying game voor mij. Je neemt een bepaalde rol aan die hoe verder ik in het spel komt meer los komt te staan van mijn eigen moraliteit maar daardoor ook meer vrijheid en meer beleving biedt. Ik denk dat iedereen dat trouwens in bepaalde mate anders ervaart.
    Ik speel trouwens op de PS4 en het is wel jammer dat het aantal mods zeker qua verhaal beperkt is maar dat terzijde. Misschien dat je een keer bij Gamekings terug kunt komen als je mod af is om er over te vertellen? Lijkt me een leuk item.

    Ik heb me ws. een verkeerd beeld gevormd van de game waar jullie mee bezig zijn. Het kwam nogal eenzijdig over door de setting maar misschien was ik vooraf te vooringenomen. Uiteindelijk moet je elke game een eerlijke kans geven. Zoals je het beschrijft vindt je juist deels weer terug wat ik nou juist in Skyrim ook zo leuk vond, het moeten wikken en wegen. Ik ben dan wel benieuwd hoe het in de game aan gaat voelen. Hoe je twijfel bij de speler voor elkaar krijgt maar dat is ws. iets wat spelenderwijs ervaren moet worden.
    Ik vind zelf vaak dat hoe minder je de speler stuurt en hoe subtieler het is hoe beter. Twijfel betrekt de speler meer bij de game denk ik en dat houdt het boeiend. Een van de beste voorbeelden daarvan vind ik het einde van The Last of Us. Dat einde heeft me nog lang bezig gehouden en is een heel goed voorbeeld van wat twijfel voor impact op de gamer kan hebben. Wie weet ga ik jullie game toch eens spelen als het gereleased is. In ieder geval succes met de ontwikkeling.

 • Soulreaver

  Ik heb het klein beetje ondervonden in de single player van For Honor tijdens de eerste missies, hoe het is om onderdrukt te worden door een soort van regime. Je wordt aangevallen door een rivaliserende groep Knights en de enige manier om jouw mensen te redden is om meegenomen te worden om voor hun te vechten als een soort van slaaf, later kom je je eigen mensen weer tegen en maak je ze af omdat ze tegen jouw oppressors zijn en je maakt ze af zonder er echt bij na te denken (want je heb geen andere keus).

  Gaf mij eigenlijk een beetje een naar gevoel.

  • Laurens!-_-!

   Ik moet For Honor nog checken, maar dat is een beste zelf reflectie binnen gaming. Wat best ook wel is mag hoor in games, dat soort elementen.

 • PeterJZ

  Het probleem van dit soort politiek geladen titels(en tevens ook de videos als deze) is vaak dat het heel prekerig wordt of het blijft extreem oppervlakkig. Vaak wordt er een specifieke ideologie of standpunt omarmt, waarop vervolgens wordt voortgeborduurd. Dat specifieke ideeën en gedachten binnen die omarmde ideologie vervolgens kloppen, tja.. dat volgt meestal logischerwijs uit de desbetreffende ideologie. Maar zet je de mensen die deze ideologie niet omarmen echt aan het nadenken, of ben je ze simpelweg aan het irriteren?
  In mijn ervaring is het zo dat, als je mensen echt wil laten nadenken, je dan gedachtes en ideeën uit verschillende achtergronden moet meenemen en een kans moet geven. Ook moet je laten zien hoe de mensen van destijds juist wel tot die besluiten zijn gekomen. Dit vereist echter veel onderzoek, expertise, moeite en is zodoende duur.

  Een tweede probleem dat ik veel zie en waar ik me soms aan erger, is dat er geen rekening wordt gehouden met de tijdsgeest en de omgeving. Dat iets als oneerlijk of fout wordt gezien in onze huidige maatschappij, betekend niet dat dit in het verleden of in een fantasie wereld net zo is/was.
  Een voorbeeld voor de mensen die Pillars of Eternity gespeeld hebben(Met waarschijnlijk een aantal spoilers):
  Die game heeft een plotlijn die gaat over goden. Je kan echter ook min of meer atheïstisch zijn. In die wereld bestaan er echter wezens die dusdanig veel macht hebben, dat het zo goed als goden zijn. Nou kan je je vasthouden aan je atheïsme, maar is dat echt logisch? Nou ben ik in het echter leven een Atheist, maar is het in een fantasie wereld wel zo logisch om hier überhaupt over na te denken? In mijn ogen is dit absoluut niet het geval. Als er dusdanig machtige wezens bestaan, dan is het simpelweg een semantische discussie. Dan kom je tot de vraag: waarom zit dit in de game? Het antwoord is uiteraard omdat het een hot-topic is in de huidige samenleven. Wat iedereen daar verder van vind moet hij zelf weten. Maar ben ik echt aan het denken gezet? Nee. In ieder geval, niet over de echte wereld. Nou vind ik nadenken over dit soort nep scenarios best vermakelijk, maar veel wijzer wordt ik er niet van.
  De vraag die ik mijzelf zodoende altijd probeer te stellen is: waar denk ik nou daadwerkelijk over na? In mijn ervaring is het antwoord voor het overgrote merendeel van de games met een politiek thema altijd: niks, nergens, noppes, nada — in de meeste gevallen gaat het simpelweg niet over onze huidige maatschappij.
  —————————————————————————————

  Dan over dat jullie je storen aan goed en kwaad in games en dat alles opgelost wordt door vechten: Wat is daar mis mee? Moet een game op de realiteit lijken? De meeste mensen spelen games vanuit escapisme. Ofwel: het moet niet realistisch zijn; een soort power fantasy. Ik snap dan ook niet dat dit vaak als kritiek of minpunt wordt genoemd.

  ————————————————————————————-
  Als ik dan toch bezig ben, dan ook maar meteen over dat racisme verhaal in Rust:
  Wat Emiel naar voren brengt is voor mij precies het probleem. Als mensen zich beter in kunnen leven(is dat überhaupt een ding bij Rust?) als hun personage wit/geel/zwart is met lang/kort blond/zwart/rood haar, is dat dan racistische? Of is het pas racistisch als mensen die huidskleur niet willen omdat ze hekel hebben aan desbetreffende huidskleur?
  Ik denk dat de meeste het met me eens zullen zijn in dat het tweede racistisch is. Maar is het eerste ook racistisch? In mijn ogen niet namelijk. Het probleem is echter dat er voor een derde partij geen onderscheid te maken is tussen de twee. Nou zijn er tegenwoordig echter partijen (waarvan de genoemde Kotaku er ongetwijfeld een is) die iedereen direct voor racist uitmaken. Dit zorgt er echter voor dat die definitie steeds verder opgerekt wordt. Ben je ook een racist als je een voorkeur hebt voor een Aziatische vriendin? Ben je seksistisch als je een hetero bent? Ben je een sexist als je geen transsexueel wil daten? Al die definities worden dusdanig ver opgerekt, dat ze niks meer betekenen. Over 10 jaar is iedereen een racist en komen de echte racisten overal mee weg.

  • Duchess

   Zo, deze thesis is je afstudeerproject?

   Maar ben het wel vrijwel volledig met je eens. Dit gehele item is eigenlijk gewoon preken voor de eigen parochie, en de game lijkt dit ook behoorlijk te doen.

   Een game in de koloniale tijd is tof, maar geef me dan maar iets als Expeditions: Conquistadors waar je er ook voor kunt kiezen de “bad guy” te zijn en de game je niet constant een preek in je gezicht duwt.

   • Xavier Roemer

    Ik denk dat je de essentie van de game niet begrijpt en het verhaal dat ze willen vertellen.

    Dat je dingen zegt als ‘preken voor eigen parochie’ en dat je ook de bad guy wil kunnen en alles als een preek ziet, zegt een hoop in deze. Dit is gewoon een verhalende game met als hoofdpersonage de specifieke persoon.

    • Duchess

     Ze maken zelf de vergelijking met Skyrim en een kant kunnen kiezen.

     • NestreX

      Ik denk dat je iig dat deel van het gesprek dan niet begrepen hebt. Ze maken inderdaad die ‘vergelijking’, maar dat betekent niet dat het dan een vergelijkbare game is. Ze hebben het puur over de thematiek die voor een deel te vergelijken is als het gaat om het feit dat je verschillende groepen hebt met eigen ideeën.

     • Greenekitten

      Ja, zoals Sylmaron al aangeeft was Skyrim te oppervlakkig dus besloten ze zelf nog oppervlakkiger te gaan.

      Dat het verder geen vergelijkbare game is mag duidelijk zijn.

     • NestreX

      Die oppervlakkigheid, in welk opzicht? Want ze hebben het niet over hetzelfde. Het verschil is dat Herald vanuit een persoonlijke ervaring verteld wordt, waar bij Skyrim het meer facties zijn die op een bepaalde manier in staan. Het verhaal zelf is dus bij Herald genuanceerder, juist doordat het dit type game is, zou ik zeggen.

   • Rico Chai

    Je comment maakt totaal geen sense, zoals Xavier al aangeeft. Ik denk dat jij vooral een weerstand voelt wanneer iemand in dit opzicht je enigszins uit je comfortzone wil halen. En waarschijnlijk voel je ook weerstand wanneer iemand ook maar een verhaal wil vertellen over dat mensen met een andere afkomst een andere ervaring van de wereld hebben.

    • Duchess

     Lol, wat een projecties.

     • Rico Chai

      Het is niet zo alsof dit je eerste comment is.

     • Duchess

      Redelijk verontrustend idee dat ik gestalkt wordt door iemand die ik eigenlijk nog nooit hier een comment heb zien plaatsen…

     • Rico Chai

      Ik comment niet veel, maar ik bezoek de site wel en lees comments.

  • Rico Chai

   Ik denk dat jij er vooral een racismeclaim van maakt terwijl je helemaal niet weet of dit de bedoeling is van de developers achter Herald. En niet alleen rondom Herald vul je een hoop zelf in. Het gevaar is dat dit soort onderwerpen ten onder gaan aan kritiekloosheid. Je kan het dan inderdaad hebben over, zoals jij aangeeft, onterechte racismeclaims, maar die domme voorbeelden die jij geeft over het hebben van seksuele voorkeuren, zijn natuurlijk een uiterste aan een andere kant. Niemand heeft ooit gesteld dat rondom die zaken sprake is van een bepaald type discriminatie.

   Het gaat vooral om het geven van een ander perspectief (of een poging daartoe) en het vertellen hoe bepaalde mensen dingen kunnen ervaren. Wanneer je zelf die ervaringen niet kan hebben, is het lastig om dit soort dingen in te denken. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de mensen achter Herald deze game ingevuld hebben wat dit betreft.

   Het media-publiek is op zijn eigen manier redelijk conservatief. Films en games met blanke mannen verkopen gewoon het beste. Dat we nu wat vrouwelijke rollen zien in games is al heel wat maar toch van de laatste tijd. En als ze hiervan afwijken, dan moeten het iig de bekende gezichten zijn. Je zag ten tijde van het uitkomen van de eerste beelden van GTA San Andreas ook dat een hoop mensen een opmerking maakte over het feit dat je speelde als een neger en dat dit vreemd was omdat ze zelf helemaal geen neger zijn. Dit was voor mij vreemd, aangezien ik eigenlijk niets anders doe dan spelen met characters met een andere etniciteit. Maar het is kennelijk een ding. Je ziet het ook in de casting van films. Zeker in het huidige klimaat is het eigenlijk minder gevarieerd dan in bijv. de jaren ’90. Het is niet echt iemands schuld, het is gewoon de realiteit van vandaag de dag en omdat er natuurlijk geld verdiend moet worden, conformeert de industrie zich daaraan.

   Is een van deze zaken racistisch? Nee. Maar het geeft wel blijk van een bepaalde geslotenheid. In het verlengde hiervan zie je ook over het algemeen een onwil om een realiteit te erkennen dat met een andere etniciteit hele andere ervaringen hebben in de maatschappij waar in het geval van Nederland, blanken (of afhankelijk van de contextuele situatie autochtonen) niet mee te maken krijgen.

   Je ziet dit ook in discussies rondom het etnisch profileren of die zwarte piet discussies waarin dit verschil totaal niet meegenomen wordt. Bij het eerste wordt doodleuk geroepen dat het verschil er niet kan zijn, zelfs als in het betreffende rapport het wel aangegeven wordt dat het een van de redenen was omdat ook andere mensen met een dikke auto vaker aangehouden worden (waarbij de mate niet meegenomen wordt) en bij het tweede wordt geen rekening gehouden met de andere ervaring die mensen kunnen hebben ermee en men maar blijft praten over traditie en intenties en een eigen idee. Hierdoor ontstaat er geen discussie op basis van argumenten omdat men van verschillende werelden komt en ‘argumenten’ aandraagt die totaal niet relevant zijn (‘jij zegt dat ik mijn kinderen racistisch opvoed als ik zwarte piet accepteer’).

   • Greenekitten

    Je weet dat je nog op Gamekings bent?

   • PeterJZ

    “Ik denk dat jij er vooral een racismeclaim van maakt terwijl je helemaal niet weet of dit de bedoeling is van de developers achter Herald.”

    Ik snap niet waar je op doelt. Het racisme verhaal ging over Rust (zie rond 12 minuten in de video). Emiel geeft verder zelf aan dat er mensen met racistische denkbeelden zijn.

    • Rico Chai

     Het gaat niet alleen om Herald. Emiel heeft het erover dat het gaat om mensen die racistische denkbeelden hebben op basis van de huidskleur van het karakter. Dat is heel wat anders dan de voorbeelden die jij geeft.

     Dat het ook om andere redenen kan gaan dat mensen er niets mee hebben, is een tweede. Verder kun je voorbij Emiels uitspraken hier kijken en hoeft het niet te gaan om concrete racisme. Misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat het onvermogen om voorbij de huidskleur van een character te kijken, ook een bepaalde vorm van laakbare beperking is.

     Wanneer iemand bijv. zegt dat hij of zij niet kan spelen met een personage die niet dezelfde etniciteit heeft als hij of zij zelf, vind ik dit best wel negatief en niet zomaar een voorkeursding. Ik vind het een beperking.

     • PeterJZ

      Volgens mij ging het toch echt over Rust. Het punt was dan ook dat je vanuit Rust niet tot de uitspraak kan komen dat er (veel) mensen zijn met racistische gedachtes. Met name aangezien Emiel zelf het voorbeeld al gaf dat het helemaal niet racistisch hoeft te zijn(ofwel: er is een alternatieve uitleg).
      Stel er zijn twee mogelijke manieren om dit uit te leggen:
      1. Mensen willen liever met een personage spelen dat meer op hen lijkt
      2. Mensen hebben een hekel aan mensen met een specifieke huidskleur

      Vanwaar de aanname dat er een grote groep is die #2 denkt? Komt dat niet voort uit een aanname dat er al een grote groep aan racisten is? Ik snap namelijk niet hoe je anders tot deze conclusie komt. Simpelweg zeggen: er is een grote groep racisten. Hoe weet je dat? Waar baseer je dat op?

      Het lijkt mij veel meer voor de hand liggen dat er een klein groepje racisten is. Dan heb je een grotere groep die een voorkeur heeft om (bijv) te spelen met personages die op henzelf lijken en een groep trolls.
      (Tevens zou ik ook een disctinctie willen maken tussen “niet willen spelen met huidskleur X” en “een voorkeur hebben voor huidskleur X”. Dat zijn twee totaal verschillende dingen)

      Dat er racisten zijn en dat het een probleem is – helemaal mee eens. Dat het een groot probleem is in de gaming scene dat constant besproken moet worden… dat is toch echt een brug te ver.

  • Xao Ralas

   Ik ben het ook niet eens met wat je stelt. Maar ook al zou het preken zijn. Het is niet zo alsof er veel games over ongelijkheid zijn. Dus daarmee heeft het sowieso een meerwaarde.

   • Thegladoss

    Volgens mij is dat juist een onderwerp is dat volledig is uitgekauwd in indiegames. En zelfs in AAA games is dat zeer populair op het moment, zie bijvoorbeeld Mafia 3, Watch Dogs 2 en veel Assassin’s Creed games.

    • Xao Ralas

     Ah ok. Heb ik toevallig alle drie niet gespeeld. 🙂 Kun je iets vertellen over hoe dat in deze games aan bod komt?

     • Thegladoss

      In verschillende Assassin’s Creed games speel je als een voormalige slaaf, kind van een slaaf of ben je op een andere manier gelinkt aan een slachtoffer van slavernij waarna veel side-quests je slaven laten bevrijden of slavendrijvers laat vermoorden. In andere AC games komt de ongelijkheid meer in klasse-verschillen naar voren, maar eigenlijk is ongelijkheid altijd een rode draad in die games.

      Mafia 3 is ongelijkheid helemaal veel aanwezig. Je vermoord KKK-leden, wordt continu aangesproken op het feit dat je zwart bent en het merendeel van de verhaallijnen draaien om dit onderwerp.

      Deus Ex Mankind Divided is trouwens ook nog een grote titel die daar helemaal om draait. Daar worden augmented mensen gediscrimineerd en is er sprake van “apartheid” en “Augs Lives Matter” bewegingen. Een rechtstreekse vergelijking met de huidige maatschappij.

     • Xao Ralas

      Bedankt voor je antwoord.

      Ik heb het idee dat het in de genoemde games het er toch wat te dik bovenop ligt, waardoor het geen meerwaarde heeft. Ik vind niet eens dat je ongelijkheid ermee aan de kaak stelt. Slavernij bestaat immers niet meer (in ons deel van de wereld iig en wereldwijd niet in de genoemde vorm), en ieder weldenkend persoon is tegen concreet racisme.

      Ik hoop dat ze in Herald een genuanceerd verhaal vertellen waarbij iemand met een andere huidskleur en etnische achtergrond anders behandeld wordt op een manier waar anderen niet direct het idee van hebben dat dit een andere behandeling is. Ik had het idee dat ze deze nuance hebben proberen te raken met Herald.

  • Emiel Kampen

   Hey PeterJZ,

   Bedankt voor deze super uitgebreide reactie. Bedankt ook voor de analyse en het uitspreken van je irritatie. Ik heb oprecht geprobeerd om dit item zelf niet teveel politieke kleur te geven en alleen extremen van beide kanten te benoemen om het effect wat je beschrijft (eigen ideologie als uitgangspunt en oplossingen die er binnen passen) zoveel mogelijk te voorkomen. Punt één lijkt me super goed: rekening houden met diverse achtergronden en dat allemaal meenemen in de manier waarop de game gepresenteerd wordt. Kan niet Rekening houden met de tijdsgeest ben ik het ook mee eens, behalve dat je er ook niet aan gaat ontkomen dat mensen het in de huidige tijdsgeest gaan beoordelen (kijk naar Mafia 3 en de commentaren rond de eerste communicatie). Shit happens wat dat betreft.

   Persoonlijk vind ik het idee van ‘goed’ en ‘kwaad’ een hele rare, zeker als dit over mensen gezegd wordt. Ik denk dat elk mens keuzes moet maken die overleven mogelijk maken, soms loont dan de egoïstische keuze, soms de empathische keuze. Het aantal mensen wat echt geniet van het leed van anderen is volgens mij nihil. Dus dat vrijwel elk conflict met geweld opgelost wordt is gek wat mij betreft. Er zijn zoveel interessante oplossingen van conflicten. Ik begrijp dat het zo is, maar ergens vind ik het wel jammer.

   Wat mij betreft is het eerder narcistisch dan racistisch wanneer je een bepaald karakter wil zijn dat op jezelf lijkt in een game. Persoonlijk vind ik dat geen slechte zaak ofzo. Wat betreft je uitsmijter: ik denk dat we nu al last hebben van het feit dat ECHT rasisme moeilijk te onderscheiden is van het hebben van andere voorkeuren. Maar ik geloof ook dat we soms moeite hebben met inzien of we anderen aan het discrimineren zijn.

   • PeterJZ

    Hey Emiel, leuk dat je reageert.

    Het was niet specifiek gedoeld op jou(,dit item of Herald). Het waren meer opmerkingen in het algemeen en wat ik over het algemeen vaak fout zie gaan. Wat dit item betreft vond ik het redelijk goed gedaan(mijn ergernis bleef steken bij een klein aantal uitspraken ;)) — al blijft het alsnog voornamelijk gespreksstof vanuit een specifieke achtergrond/ideologie en was het niet heel diepgaand. Ik kan me echter voorstellen dat mensen die net iets anders over zaken denken, hier toch een andere kijk op hebben.

    Ik zie ‘geweld’ in games eerder als een gameplay mechanisme of als verhaaltechnisch mechanisme dat inspeelt op de menselijke natuur. Bij mijn weten zijn er naast geweld genoeg games met andere gameplay mechanics. Echter is en blijft geweld simpelweg een populair mechanisme om mensen te vermaken — Panem et circenses.
    Het zelfde geldt voor goed en kwaad.

    Op jezelf willen lijken in games als narcisme? Hmm… dat zou inderdaad kunnen. Al zijn er talloze alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van autisme(of vergelijkbare stoornissen). Die hebben veelal moeite met het inleven in andere. De vraag is echter: wat is normaal? Wat is acceptabel?
    Wat mij betreft is het namelijk prima acceptabel als je met een personage wil spelen dat op jezelf lijkt.
    Ook vraag ik me af hoe productief het benoemen van stoornissen(of tot racist uitroepen) is. Ik zou een probleem als dit dan ook eerder framen als: is het acceptabel dat mensen willen spelen met personages die op henzelf lijken? Dit is dan ook waar ik blijf steken in dit soort discussies. Ik vind het acceptabel.

    Ik snap de achterliggende gedachten wat betreft racisme overigens best. Het is heel vergelijkbaar met het de restaurant eigenaar die nieuw personeel wil aannemen. Zijn klanten geven echter aan dat ze niet meer langs zullen komen als hij een zwarte man aan neemt. Wat moet de eigenaar doen? Moet hij de zwarte man aannemen en verlies draaien, of moet hij een alternatief zoeken? Kortom wat is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de eigenaar? Maatschappelijk(en rechtelijk) zijn we het er over eens dat de eigenaar de zwarte man (officieel) niet mag weigeren. Als is dit voor veel mensen al een discutabel punt.

    Het probleem dat ik in de games scene zie, is echter net wat anderst: wat als je niet weet of de klanten racistisch zijn? Stel de klanten bevelen de eigenaar aan om de zwarte man niet aan te nemen, maar doen dat omdat die zwarte man een ^%$&$ is(bedenk zelf een situatie). Moet je hem dan nog aannemen?
    Kortom het is afhankelijk van de intenties van de klant of zoiets acceptabel is.

    Zodra je deze discussie echter framed als een racisme kwestie, dan heb je op voorhand al aangenomen(en geaccepteerd) dat een significant deel van je klanten (gamers) racistisch zijn. Dat vind ik persoonlijk geen acceptabele aanname. Ook heb ik het idee dat je het hier mee eens bent(correct me if I’m wrong). Maar toch frame je de discussie dusdanig, dat je onbewust deze aanname alsnog maakt.

  • Steez977

   Deze comment hoor. Slow clap. 🙂

   Verder goeie Indie Kings. Mis het ‘actualiteit indie-nieuws’ wel een beetje.

   Van mij mogen de presentatoren/gasten het hebben over wat ze willen. Als ik me er aan irriteer dan stop ik zelf wel met kijken. Aan media om te consumeren immers geen gebrek. Van sommigen mensen kijk ik bijna geen items meer, maar ik voel dan ook zeker niet de behoefte om onder die items mijn gal te gaan spuwen. Je kan zeggen dat ik zo aan mijn eigen echo-chamber verder bouw, maar het gaat maar (erg) weinig echt inhoudelijk over onderwerpen op GK, dus het is meer of ik die-of-die trek of niet. Waarbij ik ook besef, dat wat we zien maar een GK facade is (kan zijn), dus ik ga dan ook niet steeds opnieuw iemand aan gaan vallen of keer op keer dezelfde kritiek geven. Wat ik als vervelend ervaar vinden anderen waarschijnlijk leuk, en dat is best.

 • Padawan1993

  Ben benieuwd hoeveel mensen zitten te wachten op een dergelijke game. Ik gun het het team van harte overigens.

 • Xao Ralas

  Nick heeft het over onderzoek die ze hebben gedaan. Jammer dat hij daar niet wat meer over verteld heeft. Kennelijk is er gesproken met mensen die van origine buitenlands waren, maar is dat te verenigen met het hoofdpersonage uit deze game? Dat leek mij immers iemand die meer te vergelijken is met vandaag de dag, iemand met een donkere huidskleur die gewoon in Nederland geboren en getogen is en dezelfde gebruiken en gewoontes meekrijgt, maar desondanks toch anders bejegend wordt. Dat voorbeeld van dat ze zo blij zouden zijn dat ze in een land wonen met bepaalde vrijheden gaat derhalve niet bepaald op aangezien ze niet uit een situatie komen waar dit niet het geval is.

  Overigens, als het gaat om de voorbeelden die Nick geeft over het bijv. bi-seksueel zijn was dit juist in het Oosten minder een probleem dan in het westen in die tijd.

 • Thegladoss

  Ik word weer gesterkt in mijn overtuiging dat politiek geen plaats heeft op een gamesite.

  • Emiel Kampen

   Als je dat vind, houd het voor je en zeg niks of draag bij aan de discussie: leg uit waarom je dat vind. Gewoon een negatieve uitspraak doen en het daarbij laten is het makkelijkste wat je kan doen.

   • Thegladoss

    Ik denk dat genoeg mensen dit duidelijk genoeg hebben uitgelegd in onder andere het laatste Premium Journaal item, waarbij vrijwel iedereen uitsprak daar geen behoefte aan te hebben. Ik zie niet in waarom ik dat nogmaals zou herhalen als er toch niets mee gedaan wordt.

   • Fantastic xNL

    Waarom moet iemand dat voor zich houden? Daar zijn de comments toch voor? Zeker op de manier waarop Thegladoss het meldt.

    Als dat al niet meer mag…

    • Emiel Kampen

     Iedereen is natuurlijk vrij om te reageren zoals die wil, maar je kan jezelf afvragen: wat bereik ik er mee? Ik heb oprecht m’n best gedaan om op de extremen na (rasisme, discriminatie) geen politieke kleur aan het item toe te voegen. Blijkbaar hebben mensen toch bezwaar tegen het item en als ze dat aangeven ben ik er normaal juist blij mee. Want alleen met feedback kan je verbetering aan brengen, vandaar dat zo’n opmerking hierboven behalve een negatieve stemming in de comments nutteloos is. Dan kan je het nog beter niet plaatsen, maar die keuze ligt natuurlijk bij degene die iets wil posten.

     • Fantastic xNL

      Tof dat je nog reageert. 🙂
      Ook iemand die zijn mening niet toelicht in meerder alinea’s moet gehoord worden imo. Sommige mensen zijn niet gezegend met de kwaliteit om uitgebreid en duidelijk hun mening op te schrijven, dat is een kunst op zich.

      Het is niet dat je gelijk je oren moet hangen naar mensen met een oneliner, maar een post als dit laat zien in welk kamp zij horen en dat is nooit verkeerd. Posts met positieve feedback zonder lange uitleg worden immers ook geaccepteerd toch?

      Verder wil ik nog even zeggen dat ik jou echt een goede toevoeging vind aan het team. Indiekings is een van de weinige items waar ik vooral nieuwe dingen hoor in plaats van dingen die ik al weet. Keep it up en dan nog wat veren in je reet uitspraken. 🙂

      Welterusten zo.

     • Emiel Kampen

      Jij bedankt voor de kritische blik op de comments. En Thanks voor alle veren 🙂 goed om te horen dat m’n bijdrage gewaardeerd wordt! Fijne avond!

  • Nexigen

   Op zich wel fijn om de volgende keer ook een beargumentatie toe te voegen. Iedereen kan zijn mening deponeren. Waarom heeft de politiek geen plaats op een gamesite?

 • Nick Witsel

  Het was fijn om met je te spreken, Emiel! Ik wilde hierbij nog delen dat Herald: Book I & II (helaas) niet vandaag uitkomt op Steam, maar Woensdag, de 22e! Maar je kunt hem in ieder geval al op je wishlist zetten. 😉

  Om daarbij nog even wat toe te voegen over waar we het over hebben gehad: we hebben tijdens de ontwikkeling van Herald ook een artikel over ons onderzoek geschreven, hopelijk beantwoord dat wat van de vragen hier:

  http://www.gamasutra.com/blogs/RoyVanderSchilden/20150520/243900/Writing_diversity_for_Herald_Who_am_I_to_tell_their_story.php

 • SealClubber

  Tof item en boeiend onderwerp.
  Helaas is het schijnbaar cool om als je iets niet zo tof vond om dan maar kei hard je mening te gaan spammen, terwijl je ook gewoon weg kan klikken.
  Ik denk dat er genoeg mensen zijn die dit wel interessant vinden maar dat die wellicht wat minder vocaal zijn.

  • Greenekitten

   Oh nee, meningen! Help!

 • Ceryl Zentveld

  kan iemand mij melden wanneer die die d66 reclame weg is? dan kan ik weer zonder angst naar items kijken

 • Bloempjes

  Hoe ik het begrijp is dat de gameplay net zoals in Telltale games gaat om het maken van (morele) keuzes. Ik neem aan dat de keuze tussen ‘goed en slecht’ binnen de tijdsgeest past en niet met de bril van nu word bekeken want daar hebben we typetjes zoals Sylvana al voor. Ik ben wel benieuwd hoe ver de keuzes gaan of dat het net als bij Telltale games op hetzelfde punt met andere personages eindigt.

  Het standpunt omtrent Rust klonk mij nogal hypocriet in de oren. Echte racistische opmerkingen terzijde. Er zijn schijnbaar steeds meer mensen die in games niet als blanke man willen spelen, daar laten ze zich geregeld over horen, maar als je in een game niet met een zwart karakter wil spelen dan moet je zwijgen want anders word je voor racist uitgemaakt?

  Als de mogelijkheid tot customization er is dan vind ik dat alle opties beschikbaar moeten zijn maar in games zoals Rainbow Six, For Honor en Overwatch is het spelen met wat de pot schaft en dan gaat het mij om de vaardigheden en niet om het geslacht of de kleur van het karakter.

  Dat Belgische experiment was overigens wel erg flauw. Een paar jaar geleden toen sommige ouders het vermoeden hadden dat hun zoon/dochter naar Syrië af wilde reizen werd er nog geklaagd dat de overheid niets deed. Het gaat om een vermoeden gebaseerd op bewijs denkend aan sociale contacten, gesprekken, uitgesproken ideeën zoals sympathieën voor IS of materialen kopen voor een terroristische aanslag. Dat is wat anders dan roepen dat je buurman vorige week door rood is gereden met de auto terwijl hij een alibi heeft en er geen bewijs is.

 • Harry

  We kunnen wel een dergelijke game spelen. Netjes binnen de morele lijntjes blijven en met wat we tegenwoordig van de wereld weten onze keuzes maken en dan? Wat bereik je met een dergelijke morele superioriteits verheerlijking?

  Aan de andere kant kun je hier en nu leven. Er voor kiezen om je kleren lekker goedkoop bij de Primark te halen (waar het personeel blijkbaar wordt uitgebuit http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27612965/__Veel_klachten_over_Primark__.html en de kleren worden gemaakt onder omstandigheden die misschien wel iets weg hebben van slavernij http://www.volkskrant.nl/buitenland/dit-zijn-de-jongens-en-meisjes-in-de-textieljungle-van-bangladesh~a3777535/ ). Niks mis mee toch? Dit is toch geen echte uitbuiting of slavernij.

  Lekker klooien met je smartphone in de veilige wetenschap dat er sinds er vangnetten hangen een stuk minder gelukte zelfmoorden bij foxconn zijn http://www.computeridee.nl/nieuws/foxconn-behandelt-fabrieksarbeiders-als-machines/

  Kun je mooi bij ING je saldo checken in de wetenschap dat zij ook ‘echt’ helemaal niet wisten dat de door hun gefinancierde pipeline door ‘Native American’ land loopt. ( http://www.nu.nl/beurs/4472613/met-kennis-van-had-ing-pijplijn-in-vs-nooit-gefinancierd.html?redirect=1 ). Mmm, van bank wisselen is best wel omslachtig. Misschien dat ik een kwade brief schrijf.

  Leven doe je nu, morele keuzes maken doe je elke dag en pas op, wat wij nu de normaalste zaak van de wereld vinden zal over 100 jaar niet meer begrepen worden. Maar goed, je kunt dus ook een game gaan spelen en virtuele keuzes maken. Komt ook dicht bij hoor. Dan voel je alvast hoe het voelt om de juiste morele keuzes te maken die in de tijd van Multatuli speelden. Groot pluspunt is ook dat je er niet echt iets voor hoeft te doen of op te geven. Bovendien, wanneer je een beetje hebt opgelet bij de geschiedenisles heb je niet eens een Walkthrough nodig.

 • Fantastic xNL

  Ik ben afgehaakt door het politieke karakter van dit item. Niet omdat ik daar geen interesse in heb, ik ben daar juist erg mee bezig in mijn tijd dat ik niet op Gamekings.tv zit. Maar hier zit ik daar niet echt op te wachten, zeker niet bij een indiekings.

  Heel mooi item om eens te behandelen, maar dan wel met mensen die wij al kennen. Dus niet met iemand die werkt aan een indie game.

  Geeft niet verder, maar ik skip hem. 🙂 Na ongeveer 12 minuten trouwens.

 • Leon de Pion

  In mijn eerste playthrough van de Mass Effect serie moest ik in deel 3 uit twee rassen kiezen welke er totaal vernietigd zou worden. Dat was heavy, was voor de rest van de game getekend 😉

  Kwam idd door de verdeling van paragon/renegade points, heb de serie weer opnieuw uitgespeeld met een volle Paragon meter en toen konden beide rassen blijven bestaan en gingen zelfs samen een planeet herbevolken. Eind goed al goed 🙂

 • snakeyy77

  Duuuutering dit duurde echt 38 minuten te lang , pppfffff.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord