Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Zijn games die niet op streamers inspelen straks minder succesvol?

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
Foto Gamekings Shelly van Zeventer
Google Plus Shelly van Seventer
11/02/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Streamen is zoals velen van jullie inmiddels wel weten een trend in het video game-landschap, en het wordt als maar groter. Miljoenen gamers kijken elke dag naar de vele duizenden streams die online staan. Ook bij Gamekings doen we steeds meer met verschillende streams. Elke vrijdag gaan we los op Twitch, regelmatig op onze Facebook-pagina en Skate, Boris, Shelly en Karim slingeren hun streams ook thuis regelmatig aan. Logisch dus dat streamers voor de game-industrie steeds belangrijker worden, maar hoe belangrijk? Daarover hebben we het in Premium: Zijn games die niet op streamers inspelen straks minder succesvol?

Een onlangs, door Twitch zelf, gehouden onderzoek leert dat 90% van de livestreams draait om de multiplayer-modes van een game. In slechts 10% van de streams op Twitch wordt er een pure singleplayer gespeeld. Games waarin streamers de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op het verloop van de content in de game zijn daarbij nog het meest populair. We doelen hier op de community die kan bepalen wat de streamer in een map tegen zou komen, of welk wapen hij of zij kan gebruiken.

Moet de industrie op deze stream-hype inspelen? Of nog sterker gesteld: kan een game straks niet meer zonder streamers? Worden streamers de nieuwe media? Hebben zij straks het meeste invloed op jullie aankoopgedrag? In Premium: Zijn games die niet op streamers inspelen straks minder succesvol?,  gaan Shelly, JJ en Boris deze discussie aan.

Loading...
 • Brinq

  Ik gok dat het voornamelijk voor competitive games van toepassing is.
  Games die je in “potjes” speelt.

  • Erik

   Bij zout denk ik gelijk aan Patricia;)

 • PrivatePyle

  Laten we het hopen van niet

 • ShurikN64

  De Karim stream en de stream’s van Shelly zijn echt tof!

  • RomeoNovember

   Shelly, Boris en skate worden inderdaad telkens genoemd, maar Karim heeft er ook echt iets tofs van gemaakt hoor.

 • Erik

  Schieten de Gamekings zichzelf nou niet in hun voet straks, door dat streamen. Twitch is zo snel om een nieuwe game te checken, dat ze straks niet meer op de Gamekings site komen kijken voor een review. Tegenwoordig zie ik het sneller op twitch dan op Gamekings, dus mijn nieuwsgierigheid naar de review bij Gamekings is dan al minder. Ook kan je bij twitch gelijk meepraten, wat de mensen fijn vinden. Bij Gamekings kan dat natuurlijk niet tijdens een review. Ik denk wel dat streaming voor een site als Gamekings gaat tegenwerken uiteindelijk. Denk ik hoor:)

  • Soulreaver

   Ze schieten zichzelf niet in de voet, er is genoeg ruimte om een gaming website te runnen naast twitch. Daarnaast zie je nu toch dat gamekings twitch integreert door middel van de life streams en hun eigen twitch kanalen? Daarnaast vind ik items checken wel lekker voor de afwisseling want heb ook wel is momenten dat ik “twitch moe” ben.

   • Erik

    Klopt ook wel. Ik denk wel dat ze twitch ook een beetje nodig hebben, want veel Game publiek kijkt natuurlijk op zulk soort kanalen. Ik kijk ook nooit lang naar twitch, en als ik kijk is het voor de game uit nieuwsgierigheid, de E3 of andere presentaties. Soms kijk ik wel eens en zie dan geen games die gespeeld worden. Dan zie ik wat Shelly zei, iemand gaat koken of rommelen in de keuken en daar kijk ik persoonlijk niet voor en geloof dat wel. De chat meng ik mij ook niet zoveel in. Meestal gaat de chat ook niet eens over gaming of de game die gespeeld wordt. En daar is niks mis mee maar niet mijn ding.

 • spoofghost

  Lumberjack ondersteunt twitch native als het goed is die integratie zijn ze heel druk mee

 • Steez977

  Lumberyard dus 😉 … En wat die speculaas betreft, ik verwijs graag naar de link die ik enkele maanden terug in de comments plaatste: Amazon heeft 4 maand geleden al meerdere (bijna af maar (nog) niet successvol) games getoond met diepe Twitch integratie. Er is ook een twitch(amazon) currency en “gok” systeem. Beetje jammer dat jullie hier niet wat dieper op ingaan.

 • Steez977
 • Ranesh Vai

  Jullie noemen dit een discussie, maar meestal zijn het gewoon gesprekken. Op zichzelf weinig mis mee, maar wellicht dat het handig is om bij items waarbij er wel verschillende schools of though zijn, de discussie wat meer te stimuleren.

 • Stallieman

  Tip voor een goede youtube streamer is Marshall Dyer. Deze gast heeft een zeer rustige, mooie stem en haalt echt alles uit de games die hij streamt, elk detail. Erg prettig wat mij betreft om naar te kijken. Ik wordt er zelfs rustig van. Beter dan die commerciele shit.

 • Leuk gesprek met een paar hele interessante argumenten!

 • Kraufthauser

  Als ik de top 20 van huidige kijkers van twitch bij elkaar optel kom ik echt niet aan de miljoenen?

 • optimuspecs

  Boris, Twitch was al groot voordat het op de Playstation kwam. Het feit dat het geintegreerd werd op de Playstation was juist omdat het al groot was.

  ” Op de Xbox is het veel erger”..Ja wat zijn dan je argumenten Boris? Wanneer heb je voor het laatst op de Xbox gestreamed? Het lijkt alsof je in premium items nog meer onzin probeert te praten, dan wat je normaal doet. Onderbouw aub je uitspraken en weet waarover je praat!

  • Ranesh Vai

   Het kan natuurlijk interessant zijn om een game op een andere manier te beleven. Kijken hoe goed anderen een game spelen die jij zelf ook speelt, of misschien kiezen voor andere oplossingen, of jouw passie voor de game delen en daar leuke, interessante of grappige dingen over te zeggen hebben.

   Op die manier kijk ik ook naar Let’s plays.

   • optimuspecs

    Let’s play kijk ik alleen als ik in een gamelevel vastzit. Ik kan best een lp of stream kijken van een game waarvoor ik belangstelling heb, als die game nog niet is uitgekomen.
    Ik denk dat streams vooral leuk zijn voor Kids en tieners. ” Pewdiepie-publiek”.

    • Ranesh Vai

     Er zijn natuurlijk verschillende manieren om het te doen. Je hebt ook een paar figuren die gewoon interessant of leuk commentaar kunnen geven zonder dat het gericht is op een erg jong publiek. Zo heb ik bijv. ook een tijd Let’s Plays gevolgd van iemand die een autoliefhebber was en daar van alles over te melden had en bij bijv. GTA ging kijken naar wat voor een hybride-ontwerp bepaalde auto’s waren (de auto’s zijn altijd een replica van bestaande modellen van de voorkant en van de achterkant weer van een ander model) en vervolgens doorpraatte over auto’s en de auto-industrie. In de comments zag je vervolgens hele discussies die over auto’s gingen.

     • optimuspecs

      Dat is waar. Maar als autoliefhebber vind je mij veel eerder op een auto-website, forum, etc.

      Om puur bij gaming te blijven, denk ik toch dat het een jong publiek is die streamers volgt, in games als Fifa, Cod, Mine craft, etc.

     • Ranesh Vai

      Ik volg uiteraard ook de bekende auto-media. Maar het hoeft natuurlijk niet òf òf te zijn. Het is gratis beschikbare content, dus je hoeft niet te kiezen. Op deze manier kun je iets dat normaal gesproken minder of niet interessant is, toch interessant maken. Maar uiteindelijk moet de hoofdcontent zelf ook leuk zijn uiteraard.

      Dat het een jong publiek publiek is, heb je waarschijnlijk gelijk in. Alleen is streamen feitelijk al best wel lang een ding. Zelfs in de vroege ’00’s had je al satellietkanalen waarbij je 24/7 gameplay-video had. En Twitch is er natuurlijk ook al een flink aantal jaar. Het publiek groeit mee. Alleen kanaliseert het oudere publiek zich meer.

  • Michel

   Ik ben het volledig eens met je laatste alinea. De enkele stream die ik heb gezien, wordt gekenmerkt door inhoudsloos, infantiel geneuzel.

  • OsirisNLD

   Met die laatste alinea lijk je wel een ouwe lul 😛

   • optimuspecs

    Ik ben in ieder geval geen ” Pewdiepie-publiek”. ; )

    • Jaapie18

     Helaas zijn er toch heel veel idioten die hem blijven volgen.

  • oddRaven

   Mee eens met de eerste alinea, op Twitch zijn het overigens altijd al de PC games geweest die de meeste kijkers trekken.

   Over die laatste alinea, meestal zet ik een stream aan op de achtergrond terwijl ik iets anders aan het doen ben. Een beetje zoals met Gamekings vdieos en podcasts. Wanneer er een speedrun of een nieuwe game wordt gestreamed, is het wel interessanter om daadwerkelijk naar de beelden te kijken.

 • Bridgeman

  Ik vind het vooral jammer als streamers continu dezelfde game spelen. Boris speelt altijd Battlefield, Skate speelt altijd Rainbow Six en Shelly speelt altijd Overwatch. Uitzonderingen daargelaten, maar het merendeel van de streams zijn die games. En als iemand die niks heeft met shooters vind ik daar niet zoveel aan. Ik heb Shelly in haar streams meerdere malen horen zeggen “Ja maar je gaat toch niet een stream kijken voor de game?”. Ik doe dat dus wel. Als er iets gestreamd wordt waar ik niks aan vind ben ik snel geneigd om hem te peren.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen is, probeer eens iets nieuws. Er zijn zoveel games in de wereld. Ook meer dan genoeg die jullie nog nooit gespeeld hebben. Retro games, indie games, whatever. Ga eens op zoek naar wat anders ipv altijd maar weer diezelfde game aan te trappen en dezelfde shit te doen, stream na stream na stream.

  • Pakmon

   Eens. Variatie is key in mijn ogen. Shelly streamde laatst Farming Simulator en dat vond ik echt leuk om te zien. En daarmee bedoel ik dus dat ik het leuk vond om te zien hoe Shelly aan het klooien was met een John Deere.

  • GekkeAr

   Karim streamt meestal meerdere games per stream.
   Bij de rest is de game die jij noemt een soort van standaard. Maar zodra er een nieuwe toffe game uit komt spelen ze die. Dat is, vermoed ik, hoe het een beetje zit.

   • Bridgeman

    Dat is wel zo, maar ook niet elke game die uitkomt, en die periodes tussendoor kunnen erg lang zijn soms.

 • Rudy

  Heb sterk mijn twijfels hoeveel invloed Twitch werkelijk heeft, misschien ben ik te oud maar ik kijk er echt nooit naar. Verwacht dat een hardcore (jongere) doelgroep dit wel doet. Ik ga liever zelf een game spelen dan kijken hoe iemand anders aan het gamen is….

  Uitzondering is vooral de E3 stream als dit uitkomt….

  • Michel

   Ach ja, je moet met content komen om de ‘premium-menschen’ te plezieren.

  • Duchess

   Het kan heel veel invloed hebben, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Games als DayZ, Goat Simulator en zelfs Super Mario Maker danken een groot deel van hun succes aan streaming, maar bij het merendeel van de games speelt streaming nauwelijks een rol. Het kan zelfs eerder negatief zijn dan positief. Niemand gaat tenslotte een stream van een verhalende game kijken en hem daarna nog kopen als ze al volledig gespoiled zijn.

   De meeste mensen kijken volgens mij sowieso vooral streams om de geweldige skills van bepaalde personen te zien in een game die ze zelf vaak al hebben of tof vinden. Daarom dat de meest populaire streams ook altijd e-sports of speedrunning zijn.

   • Rick James Sanchez

    Heb je cijfers om je claim te ondersteunen “bij het merendeel van de games speelt streaming nauwelijks een rol” ?

    • Duchess

     Dat noemt men verkoopcijfers. Als streaming een grote rol zou spelen dan zouden er meer games worden verkocht na de eerste week van release aangezien men pas na release streams kan bekijken. Dit is niet het geval, week 1 sales zijn belangrijker dan ze in lange tijd zijn geweest.

     • Rick James Sanchez

      Je kan vaak al lang voor een game gold gaat streams er van bekijken.

     • Duchess

      Weet jij wel wat gold gaan betekent? Want in dat geval zou het dus gewoon om dev-streams gaan, wat hier totaal niet toe doet.

     • Rick James Sanchez

      OK officieel released dan. Maar de meeste games zijn al lang te zien in een vroege staat van ontwikkeling voordat hij officieel wordt uitgegeven.

 • Selin

  Ik heb echt niets met streams. Dus voor mij heeft het 0 toegevoegde waarde. Ik baseer ook me keuze op games afhankelijk van een kwaliteit die ze leveren.

 • keesdejong
 • ramonddevrede

  geweldig premium artikel.. van genoten.

 • Spud82

  Streams kijken… Ik zal het nooit begrijpen.

  • Haxanlord

   Toch bij games als Dark Souls soms wel spannend om te zien hoor!

   • Spud82

    Ja maar ja, weet je wat je ook in die tijd had kunnen doen? Zelf Dark Souls spelen! 🙂

    Moest wel lachen om eerlijke Shelly. “Dan kijk ik zo’n stream terug en denk ik: wat is hier nou leuk aan?!”

    • Erik

     Ja inderdaad! Ik game dan liever zelf:)

    • Kid MMXV

     We leven in een tijd waar mensen weinig vrienden hebben en echt fysieke contacten sociale contacten hebben. Online is een eenvoudige manier om ergens sociaal deel aan te nemen. Ik maak wel een onderscheid tussen grote streams en kleine streams. e-sport kijk ik niet omdat ik sociaal contact wil (streams met honderden en duizenden kijkers); maar iets in een game wil zien wat ik zelf nooit zelf kan. Ik join regelmatig streams met handjevol kijkers; dat is mijn manier om even leuk met iemand contact te hebben over games die ik tof vind.
     Voordeel van internet is dat het contact vaak helemaal niet oppervlakkig is; het gaat juist heel snel naar serieuze diepgaande onderwerpen toe.

    • Bloempjes

     Ik heb zo’n stream in een apart venster aanstaan terwijl ik zelf werk of een andere game in windowed mode speel, maar dat doe ik ook met nieuws en podcasts.

    • Haxanlord

     Ik speel de Souls serie al vanaf Demon’s Souls al helemaal kapot dus besteed er genoeg tijd aan. Dat neemt niet weg dat ik het spannend vind om te zien of anderen daar ook in slagen. Dat maakt voor mij het verschil. Iemand een shooter of strategy game zien spelen vind ik niet spannend, het is die Souls-uitdaging die het spannend voor mij maakt.

   • Mats313

    Vooral de speedruns of No hit runs zijn vet! Heb een flink aantal dat ik volg, leuk om te zien of wereldrecords verbroken worden of niet.

 • Stinkyfingahz

  toch jammer dat ik dit niet kan kijken, ondanks dat ik 2x gemaild heb en via instagram contact heb gezocht.

  • RomeoNovember

   Welkom bij Gamekings! Steun ze door premium te worden, want dat kan iedereen en het is nog simpel ook.?

   • Stinkyfingahz

    Heel zonde echt… volgens het ‘systeem’ heb ik nog betalingen open staan als ik op de nieuwe knop druk.
    Voel me nou niet bepaald een bazige baas, hoop oprecht dat dit snel gefixt word of dat ik van jullie een response krijg per mail.

 • PauluitOosterhout

  Ik vind het vooral gezellig om een twitchstream te kijken, mee te praten met gelijkgezinden die ook gek zijn van games en om te kijken naar hoe een game is.
  Vooral bij Dark souls achtige games vind ik het tof om te zien hoe bijvoorbeeld Skate zijn speelstijl is. Zo leer ik nog eens wat. Doe inspiratie op voor wanneer ik zelf speel.

 • Jeffrey

  @boris.. meen je dit?? Die haakneusvlogger? Die een hele buurt terroriseert met ze criminele vriendjes? Enige wat hij verdient is stokslagen man.. Schaam je dat je dat leuk vindt en weer wat naamsbekendheid geeft man

  • optimuspecs

   Dat hij het leuk vindt, moet hij zelf weten. Maar hoe hij hier meer shine geeft aan die gast en een beetje zit te bagatelliseren, alsof het “gewoon leuke content” is, is idd schandalig. Typisch Boris!

   • Jeffrey

    Het zijn dit soort gasten die er voor zorgen dat zijn kind(eren) straks niet veilig over straat kunnen.. Kijken of het dan nog steeds “gewoon leuke content” is..

 • ? ? ? ? ?

  De term Youtuber bait games is niet voor niks al een jaar of 2 een veel gebruikte term.

 • Waterleeuw89

  Met die versprekingen kan Obscure vast wel wat 😛 En hij heeft hier al goede bron om uit te putten 😛

 • Bloempjes

  Ik kijk de streams van Easy Allies en Gamekings en dat is het zo’n beetje. Als het een game is waar ik interesse in heb of een groeps game is dan kijk ik even mee en anders is het leuk voor achtergrondgeluid. Via de front page van Twitch heb ik wel eens geprobeerd een leuke stream te vinden maar dat is allemaal een pot nat met schreeuwerige mensen en chaturbate achtige donatie taferelen. Awesome Games Done Quick is dan nog een evenement stream die ik het noemen wel even waard vind.

  Games die inspelen op streamen door middel van humor, controverse en vaardigheden zijn succesvoller. Zo zie je nu dat het naakt van Conan in de smaak valt en het delen van gifjes van bijvoorbeeld Rainbow Six een grotere groep spelers veroorzaakt.

 • zerocold_076

  Grote streamers zoals Lirik worden wel dik betaald voor het spelen van bepaalde games.
  Dat zegt hij ook gewoon eerlijk.Kijken dagelijks 25k/30k mensen naar zijn stream.

 • Mathijs Verhagen

  ManvsGame, Squillakilla en SkateGK zijn mijn favoriete streamers. Ik kijk er graag dagelijks naar.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord