Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Couch Co-Op games worden nog te weinig gemaakt

Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Jelle Kunst
Google Plus Steven Saunders
08/02/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het echte leven wordt met de dag individualistischer. Daarom vinden we het bij Gamekings leuk om af en toe een zogenaamde ‘couch Co-Op game’ te spelen. Gezellig met zijn tweeën, drieën of vieren op de Chesterfield bank en dan met elkaar de digitale wereld in. Chips, fris en bier erbij. Helaas neemt het aantal offline co-op-games snel af. En dus is het tijd voor een pittige discussie in Premium: Couch Co-Op games worden nog te weinig gemaakt.

Ga maar na, welke game kun je nu nog samen met zijn twee, laten we het bescheiden houden, spelen? Alles is tegenwoordig online. En online is tof hoor, maar soms ook ietwat ongezellig. Samen met een maat of vriendin een spannend avontuur beleven is, volgens ons, minstens net zo leuk.

Veel games hebben niet of nauwelijks nog een echte co-op mode. En als ze die al hebben, dan is deze vaak competitief. Oftewel splitscreen (of op één scherm) tegen elkaar battelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Street Fighter, maar samen door een fantasievolle wereld wandelen, vechten en speuren… Waarom kun je de epische avonturen van The Witcher of Mass Effect niet gewoon samen beleven? Kan dat technisch niet? Heeft het een financiële reden of zijn wij de enige gamers die dit tof zouden vinden? We bespreken het in deze Premium: Couch Co-Op games worden nog te weinig gemaakt.

Loading...
 • TrissiB

  Prachtig item, ik ga nu kijken.

 • johan solo

  Ik ben premium sinds day one. Ik kan opeens niet meer inloggen als premium member sinds vandaag. Vreemd.

  • hansvane

   betalen pony

  • Mike

   Ik kan ook al niet meer inloggen.

   • Mike

    Al weer, pas betaald.

    • Soulreaver

     ja site heeft een premium log in bug denk ik ten minste met chrome

     • Mike

      Ok, thanks

  • johan solo

   Nee het heeft met de browser te maken. Met Chrome werkt het niet meer. Met Firefox wel.

   • Kane888

    Ik ben ingelogd op premium met google chrome.

   • Laurens!-_-!

    Voor mobiel of desktop. Mobiel werkt bij mij idd niet via Chrome, desktop wel.

 • Mabelisu

  Ondanks dat je ziet dat er een hoop moeite inzit, en dat dit wellicht het maximaal haalbare resultaat is, vind ik die stukjes text onder video’s heel erg cringy. Een korte beschrijving lijkt me echt voldoende. Precies beschrijven wat er besproken gaat worden, en dat ook nog in een textueel passend jasje gieten is bijna niet te doen, en voegt bovendien heel weinig toe. En als iets niet goed is, kun je het beter niet doen. Nu doet het eigenlijk afbraak aan de video zelf.

  On topic: Goed discussie item! Ik vond de coop van Lord of the Rings: Return of the kings (GC) heel erg tof. Daarbij moest je ook écht allebei scherp zijn. Borderlands Coop is ook tof.

 • Thegladoss

  Gears of War 4 had nog steeds couch co-op. De aankomende Divinity Original Sin 2 zal het ook ondersteunen, en deel 1 was echt fantastisch in co-op. Maar over het algemeen is het inderdaad enkel Nintendo en wat indies of kleine games die couch co-op blijven ondersteunen.

  Het is simpelweg niet populair genoeg meer. De oude 007, Splinter Cell en Medal of Honor games hadden het vroeger ook allemaal, maar nu dat we online hebben is de couch co-op grotendeels verdwenen. Veel mensen hebben daar gewoon de tijd en het geduld niet meer voor. Enkel als je al samenwoont is het handig maar anders is het via online (zoals Borderlands en AC: Unity deden) een stuk handiger. Dat is dan ook een stuk populairder en dus winstgevender. Vooral ook omdat het vaak minder zwaar is dan split-screen couch co-op en dus makkelijker te maken zonder dat je dingen als graphics moet gaan opofferen.

 • Kane888

  Vooral het aanbod op Steam van goeie local co-op games vind ik erg schaars.

 • haenkie

  Couch coop is tegenwoordig dat iedereen zijn gear meeneemt en dan worden alle TV’s en beeldschermen naar de woonkamer verhuist. En dat principe ga je dat nu ook krijgen met de Switch, die is uitgevonden voor lokaal coop. Iedereen zijn eigen device en scherm.

 • Frank van Doorn

  Meer mensen als ze op inloggen drukken dat het inlog scherm niet zien?

 • Mister Onion

  Co-op implementeren kost (veel) geld en biedt geen garantie op (veel) meer verkopen dus zit het er niet in.

 • Ramon Zwiggelaar

  momenteel halo deel 1 tot 4 aan het spelen co op met mijn vriendin wat echt geweldig is. Heel jammer dat er niet meer spellen zijn die dit bieden.
  Overwatch co op? Come on, geef ons dat

 • Dark Descent

  Op de pc zou je ook prima 2 screen coop kunnen regelen ipv splitscreen. Heb je een dikkere bak voor nodig maar het valt te doen. Wat betreft moeilijkheid daar valt prima balans in te vinden.

 • JW

  Ik mis Co-op games echt heel erg. (N64.. good times Golden Eye, Mario Party, Mario Kart, Super Smash.. verder niet echt een Nintendo fan)
  Af en toe speel ik dan BF4 op console samen met een maatje die dan zijn PS4 mee neemt. Ik heb afgelopen jaar speciaal nog Portal 2 (opnieuw) gekocht voor de PS3 om te co-oppen. Jullie zijn die game ook vergeten, want dat is naar mijn mening een van de beste co-op game die ik gespeeld heb. Vooral Workshop maps (steam, toch wel PC dus..) Mensen hadden echt creatieve en moeilijke maps gemaakt waar je elkaar echt moet helpen, ondersteunen, hits geven en portals timen dmv commando’s. Er zijn zelfs map packs met hele verhalen/meerdere maps. Ik speel dat af en toe nog steeds co-op.. Er worden nog steeds maps gemaakt. (Shoutout naar “Mevious”, heeft bizarre brainfuck maps!).
  Daarnaast heel af en toe Rocket League op couch op PS4, maar RL draait echt zo slecht op de PS4 dat het niet echt leuk is om te spelen.

  Als er een couch co-op game uitkomt hoeft één van je vrienden hem maar te kopen, countert zichzelf een beetje dus. Misschien zou het wel werken als er micro-transacties in zitten, wellicht is daar plek voor in de markt? Een soort Mario Party mis ik ook heel erg..(speel het eens in het jaar nog wel eens met vrienden op de N64)

 • andre9000

  Ik snap niet waarom online co-op ongezellig/niet sociaal genoemd wordt

  GTA Online, NBA Street en bijvoorbeeld Siege zijn games die ik standaard met een groepje vrienden speel die ik normaal niet zo vaak zou spreken. De drempel wordt ook juist verlaagd

  GTA Online is echt het perfecte voorbeeld, is bijna een soort bijpraten/elkaar uitlachen en fokken ding via de headset, terwijl we intussen een race of adversary of iets dergelijks doen. Je komt na een dag werken echt niet zo snel met allemaal vrienden bijelkaar om een potje co-op te gaan gamen, helemaal als je wat verder uitelkaar woont

  Ik mis inderdaad wel die ouderwetse weekendjes/avondjes pes met een groep vrienden

 • Michael

  Sorry GK, maar ik begin deze discussies over ver gezochte stellingen saai te vinden. Het is tijd voor wat vernieuwing in de premium items…

  • argumentum ad hominem

   Vergezocht idd. En soms, helemaal irritant en misplaatst, pseudo intellectueel.

  • Kane888

   Ik vind dit absoluut niet vergezocht, maar oké ieder zijn mening.

  • NegersZijnZwart

   Niet per se vergezocht, maar ik snap best dat je het saai vind worden.

  • Pakmon

   Ik vond het wel een interessant onderwerp. Ze hadden wel even For Honor erbij kunnen pakken als onderwerp. Voor deze game was namelijk een split-screen-coop mode beloofd die ze uiteindelijk hebben geschrapt.

  • Mats313

   Ja jammer om te zien dat ze met premium weer een beetje terug naar het begin lijken te gaan: op de bank zitten, simpele stelling erin knallen en (redelijk) onvoorbereid in de rondte zwammen.
   De laatste tijd leek het de betere kant op te gaan, maar dit voelt wel heel goedkoop. Niet dat ik premium ben voor de content, maar toch….

   • JJ

    Komt allemaal goed. Geef ons wat ruimte.

    • Mats313

     Het gaat me nu ook puur om de premium items zelf.

     Verder vind ik dat jullie geweldig bezig zijn. O.a. de zombieweek, meer met de input vanuit de community doen, meer reageren in de comments, verschillende nieuwe items, let’s plays etc. etc. Jullie komen de belofte van eind vorig jaar meer dan na, en mijn premium donatie is ook voor de support, niet voor de premium items.

 • Frank van Doorn

  Kan niet inloggen. Want ik kan het inlogscherm niet zien.

  • rmzn

   IK KAN OOK NIET INLOGGEN

 • Nawaqi

  Waarom zou je de Witcher of Mass Effect samen op de bank willen spelen? Ben ik de enige die daar totaal niet op zit te wachten? Couch coop is veel meer geschikt voor kleine potjes dan zulk soort games. Sowieso vind ik dat dat soort geforceerde coop vaak de balans in de game verstoord. Een concept als Ghost Recon – waar je als je solo speelt 3 halve zolen achter je aan hebt lopen – doet me ook vrij weinig.

  De titel klinkt trouwens heel erg alsof het er nu nog weinig zijn, maar het er steeds meer worden.

  • Edwins1984

   Je bent niet de enige die er zo over denkt, moet er ook echt niet aan denken om zulke games in co-op te spelen. Zulke type games speel ik persoonlijk het liefst in mijn eigen tempo en speelwijze. En daar komt Co-op zeker niet in voor 🙂

 • Robert Kooimans

  Borderlands 1 kon split-screen. De gehele game. Dat vond ik ontzettend tof. Dus ik ben ook hyped voor een game als mass-effect co-op. Helemaal omdat je normaal gesproken toch gewoon squad-mates hebt. Als iemand naast je op de bank een van die spelers is. Dat is toch tof?

 • robertKNL

  De enige games die mij te boven schieten (en die niet zijn behandeld) zijn de Army of Two games. Die waren verrassend vermakelijk.

  Toen Jelle het over coop in Firewatch had, kreeg ik een idee voor een game waarin je samen in een random wereld (procedurale generated ofzo?) wordt gedropt, en je elkaar weer moet vinden of samen puzzels moet oplossen. Is absoluut geen couch coop (zou iets te makkelijk zijn als je elkaars scherm kan zien) en een game die ik niet voor meer dan €15 zou oppikken, maar toch iets dat ik samen met vrienden zou willen spelen.

 • NegersZijnZwart

  Couch Coop was vroeger gewoon vet omdat het bijzonder was om op een console samen te spelen met mensen die je kent. Tegenwoordig speelt online veel lekkerder weg en is er online samen veel meer mogelijk dan vroeger met splitscreen was. Alleen mis je natuurlijk wel de gezelligheid die de bank weet te brengen. Daarom ben ik nog steeds een groot voorstander van Mario games op de bank.

 • NegersZijnZwart

  20-25 minuten vind ik eerlijk gezegd een betere lengte. 40 minuten is me net wat te lang.

 • Bas Schoenmakers

  Vroegah jonguh op de nes/snes en genesis. Double Dragon, Battletoads, Arch Rivals, Mario, Golden Axe, Joe and Mac Sonic 3, Dragon Bruce Lee story. Ik had zoveel coop games. En allemaal plat gespeeld, het was er een gouden tijdperk voor. Het had toen ook een toegevoegde waarde want in je 1tje was t super moeilijk en t was met zn 2en gewoon lachen, gieren, brullen. Bij de psx ebde t bij mij langzaam weg door grote verhalende rpgs als final fantasy, had nog wel wat fighting games voor 2 players. Bij de ps2 had ik echt niks voor meerdere spelers wat ik me kan herinneren, ik miste het toen ook echter niet. Bij de xbox360 kwam t voor mij heel even terug met Gears of War, die heb ik nog met veel plezier op coop gespeeld. En dat is tevens ook de laatste game die ik op coop heb gespeeld. Bij de meeste games die ik nu speel zou ik het ook niet gespast vinden. Geralt is een lone wolf, ik zou geen hulp willen bij een witcher serie. Bij Mass effect vond ik t heerlijk om mn team aan te kunnen sturen. Bij Arkham vond ik de AI hulp die ik af entoe kreeg van batmans buddies genoeg.
  Ik hoop wel dat het ooit nog terug komt met oudere IP’s. Blaas nieuw leven in beat em ups. Battletoads en Double Dragon, ik koop ze meteen

 • Kapiteinkoek

  Co-op in Assassins Creed Unity vond ik nog best leuk en werkte goed als je zag in wat voor’n status de game was.

 • Jeffrey

  misschien zo’n item beginnen met de definitie van (in dit geval) co oppen.. Jelle begint meteen over elkaar uitschelden op de bank.. dus tegen elkaar.. vind ik geen co op… hoe heette die shooter ook alweer van een aantal jaar geleden. best een dope co op game

  • Nawaqi

   Er zijn aardig wat shooters uitgekomen de laatste jaren natuurlijk. Payday schiet me te binnen als coop-shooter, bedoel je die?

   • Jeffrey

    Ja ik was inderdaad lekker duidelijk 😛 je speelde met die twee monster-achtige broers.. resistance??

  • Bloempjes

   Kane & Lynch?

 • Ryan

  Portal, halo3 en black ops 1 waren imo hele goede

 • Wouter

  Als ik op log in druk krijg ik geen scherm om in te loggen. Hoe los ik dit op of is er iets mis met de website?

  • Laurens!-_-!

   Vanaf mobiel toevallig? Ik krijg op mobiel ook geen mogelijkheid om in te loggen op één of andere manier. Login scherm lijkt wel niet aanwezig.

   • Shift-reload

    • Laurens!-_-!

     Op mobiel? Desktop werkt vanaf dag één gewoon qua inloggen. Mobiel met chrome lukt bij mij nog niet. Heb net nog gekeken. En heb wel Android 7 e.d. Heb cookies ook verwijderd e.d.

     • Devinity78

      Heb je ook geprobeerd “Desktopversie opvragen” via het menu in Chrome?

     • Laurens!-_-!

      Ach wat stom, dat kan idd ook nog. Had ik dacht ik in het begin eerst ook. Maar bedankt, dat werkt idd.

  • Even shift-reload en t is gefixed

   • Wouter

    Bedankt ik kan weer inloggen!

 • Nipponsei

  4 player local splitscreen op de N64 met Perfect Dark of Golden Eye. Gears of War en Resistance hadden ook de mogelijkheid om de gehele campaign met z’n tweeën in splitscreen te spelen. Modern Warfare 2 had splitscreen spec ops missies dat was ook vet. Praktisch alle Warriors games zoals Dynasty Warriors kon je in splitscreen spelen. GTA San Andreas had op de PS2 ook 2 player modus, weliswaar op 1 scherm en het enige wat je kon was ouwehoeren dus geen missies of iets dergelijks maar het was wel vet.

 • Remav1c

  Portal 2 en CoD: MW2 waren echt magistraal. Portal natuurlijk om het hele verhaal en alle tactics en communicatie er omheen, MW2 vooral door die gruwlijke sleath sneeuw missie. Die zal ik nooit vergeten, honder keer gespeeld en steeds genieten. Heerlijk.

 • Ik heb de laatste coop games zoals Destiny en division gespeeld en dat is samen gewoon leuker dan alleen. Ik zit samen met de vrouw in 1 huis met 2 consoles en dan spelen we met 2 of met anderen erbij. Dat is super top.

  De laatste couch coop game is tricky towers geweest en monopoly. Vroeger deed je alles samen maar nu zijn er ook nog te weinig momenten dat je samen met vrienden games speeld.

  Ik denk dat de Jongeren het wel veel doen. Vooral de sportgames en cod worden nog veel gespeeld thuis.

  Vroeger formule 1 met 2 psx aan elkaar en 2 tv’s. destruction Derby, street fighter, golden eye, golden axe 3n vooral heel veel streets of rage, double dragon en turtles In time. Vet vet vet.

  Ik zou nu nog wel een keer een vette coöperatie game willen spelen met 2 personen waarbij je echt samen puzzles moet oplossen en vijanden moet verslaan wat je in je 1tje niet gedaan krijgt.
  Of een gedeelte van de game.

  Bijvoorbeeld gta6. Bepaalde Missies die je echt alleen maar samen kan doen.

 • roeland

  JJ, als je met je vriendin een game in coop wilt spelen kan ik je Beyond Two Souls aanraden. Kan ze met een app op de smartphone meespelen in een verhalende game a la heavy rain. Erg leuk, ook, misschien zelfs vooral, voor de nongamers onder ons.

  • dank voor de tip, is volgens mij nu ook in de aanbieding op psn. Jammer dat er op deze generatie consoles niet meer nadruk ligt op couch co-op, behalve de lego games is er weinig te vinden. Misschien maar een tweedehands wii U voor m’n vriendin op de kop tikken voor de meer kleurige co-ops 😉 .

 • Brinq

  SWAT4 was een geweldige tactical co-op shooter game dinges alles.

 • Laurens!-_-!

  Co-op op de bank, ja echt veel mee vermaakt. Begon natuurlijk al in de tijd van de Snes, N64 en PS1, maar met name de eerste Halo op de originele Xbox, erg fraai in co-op. Samen alle modes uitspelen op de bank met als afsluiter Legendary. Ondersteuning bieden e.d.
  Halo is trouwens ook de game die ik best veel heb gespeeld via lan met vrienden. Bij elkaar komen, chillen en multiplayer deathmatch e.d. Meerdere tv’s neer gezet et cetera.

  Sowieso trouwens de generatie van de Xbox, PS2 en Gamecube waren zeer fraai voor co-op en multiplayer thuis. Van race games en fighters tot aan shooters.

  Dat online nu zo goed werkt voor gaming op zowel de pc als op de consoles, meer dan top. Alleen er zijn toch ook gezinnen met meerdere kinderen bijvoorbeeld die samen een console moeten delen en/of de games. Of mensen dat ook wel is samen thuis op de bank een potje willen spelen. Het is wel weer meer terug gekomen, maar er was op zich ook wel een soort van afwezigheid voor mijn gevoel de afgelopen generatie.

  Nu ik hier zo over na aan het denken ben, denk ik dat de Switch nog best wel is een harde comeback kan gaan worden voor Nintendo op dit vlak. Mits ze het goed (blijven) spelen.

 • oswald

  Volgens mij gaat Death Stranding hier iets mee doen. Op youtube staan analysis over de Homo Ludens, de spelende mens die volgens mij in de wereld van Death Stranding elkaar tegenkomt en tegen- of met elkaar kan spelen. Dan zou het vloeiende drop in- en out moeten met hebben lijkt me.

 • ramonddevrede

  leuk premium artikel!

 • Bloempjes

  De co op zoals in Dark Souls vind ik perfect. Als je het nodig hebt dan kun je iemand oproepen/joinen en als je klaar bent doe je een buiging en ga je alleen verder. De spec ops missies zoals in CoD dat iemand in een AC 130 zit en de ander op de grond rond rent vind ik ook goed gevonden.

  In co op op de bank spelen doe ik niet meer maar als ik dat in de verre toekomst zou doen met een vriendin of kind dan lijkt de manier waarop Nintendo het doet mij het beste. Iemand bestuurt het personage en de andere speler kan dingetjes verzamelen of activeren. Net zo’n idee als dat je vroeger een klein kind een niet aangesloten controller gaf en hij/zij dacht mee te spelen.

 • KnightNL

  Super Bomberman (SNES) met vier man = geweldige co-op game.
  Mooi dat deze game weer op de Nintendo Switch verschijnt.

 • Steez977

  Mijn vrouw en ik spelen heel veel samen op de bank. Alle Lego games, Diablo. Erg veel Nintendo games (DKC, Yoshi, Mario). Veel games kan je ook “om de beurt” perfect spelen zoals Toad treasure tracker. Met de NES Mini classic zit er dagelijks wel een potje Dr Mario Versus tussen. Alhoewel dit de laatste tijd vervangen werd door het birlliante (en onvergeefelijk nog niet door GK gepushte) Overcooked! Wat een versus mode, maar ook een schitterende 2 player campaign mode heeft. Dus ja ik vind het wat ver gezocht als zouden die games niet meer bestaan, het is maar hoe ver je zelf kijkt. Als je enkel interested bent in de AAA “verhalende games”, dan is het aanbod maar magertjes. Het leukste aan (local) co-op is de interactie tussen de mensen ‘op de bank’,. Lange verhalende games zouden toch meer “samen een film kijken zijn”. My 2 cents

 • Lecter

  Als iemand geinteresserd is is hier een lijst met couch-coop games die makkelijk op te pakken zijn:
  Overcooked
  Trine 1 & 2
  Diablo 3
  Little big planet 1,2 en 3
  alle mario games(kart, world etc.)
  rocket league
  divinity original sin
  Rayman legends
  guacamelee
  terraria

 • Emiel van Daele

  Voor mij persoonlijk is er geen gebrek aan co-ops.
  Keuze zat!

  Het hangt er denk ik een beetje vanaf op welke games je jezelf focust en op welk platformen je jezelf begeeft. Als je alleen focust op 1 flatform of alleen oog hebt voor AAA is het aanbod in sommige gevallen inderdaad beperkt.

 • Halper

  Leuke vergeten Co-ops:
  Dying light
  Gears of War

  Ik vind het ook leuk maar net zoals steven al zei het is moeilijk te tunen op twee personen. Je kan dat wel oplossen door AI slim te maken maar is dan ook weer te omzeilen om je dom voor te doen en daarna als een pro te gaan spelen. Kost veel geld omdat goed te programmeren denk ik. De wil is er wel bij mij

 • rmzn

  ik kan nog steeds niet inloggen wtf waarom nog steeds niet opgelost !!!!

 • Xyphoid

  Ik kan niet Premium inloggen op mijn telefoon. Android Nexus 5.
  Kunnen jullie dit alsjeblieft oplossen? Ik stream altijd via mijn telefoon, omdat dat makkelijker is dan elke keer mijn laptop aan doen.

  • ga naar een premium item. daar vind je de premium login knop

 • Colin van der Lans

  zo daar zeg je me wat social co-op de bank.

  Ice Climbers
  Balloon fight
  Battletoads
  Super Mario Kart
  Ninja Turtles
  Donkey kong 64
  Diddy kong Racing
  Goldeneye
  super Smash bros.
  Mario party
  Twisted metal
  Rogue trip
  Future Cop
  Dynasty Warriors
  tekken
  halo
  gears of war
  gta
  Enzovoorts Enzovoorts, haha

  leuk item Gamekings! hou wel van de afwisseling in de premium items!

 • XcesNL

  Tales of Symphonia is nice co-op game 😀 Oh En Baldur’s Gate Dark Alliance II op de Ps2 heeft ook volledige co-op, tevens geen splitscreen.

 • genghiskaan

  nog?

 • Dirk

  Ik snap een deel van de discussie niet zo, technisch gezien is dit al meerdere malen goed uitgevoerd (denk aan Left 4 Dead, Diablo, LittleBigPlanet, Borderlands, Rayman, enz). Ik snap niet dat er zo ontzettend veel games uitkomen die geen split screen mogelijkheid hebben terwijl ze daar ontzettend geschikt voor zijn. Ik vind persoonlijk The Witcher en Mass Effect slechte voorbeelden, deze games zijn gemaakt om een individuele speler morele keuzes te laten maken, ze zijn zo diepgaand dat je soms uren in je menu’s zit, dat is helemaal niet leuk om met z’n tweeën te doen.
  Ik vind het bijvoorbeeld bij alle games van Naughty Dog altijd ontzettend zonde dat er geen split screen (in de verhaal modus) mogelijk is, Codemasters stopt ook geen split screen meer in hun race games de laatste jaren (en daar snap ik al helemaal niks van). In GTA San Andreas kon je samen op 1 scherm, was fantastisch, ook nooit meer teruggekomen.
  Er komen jaarlijks tientallen games uit in alle genres die ik heel graag met vrienden op de bank wil spelen, maar ik word meestal teleurgesteld. Of het door de developers komt of omdat de markt veranderd is, dat is een moeilijke vraag. Ik vind het gewoon erg zonde.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord