Menu Premium

Valve verwijdert betaalde Skyrim mods van Steam

Karim Shehata 28/04/2015 0 Tweet Het Like/Deel Het

Er was tijdens het afgelopen weekend een hoop commotie in de game-industrie te bespeuren. Niet alleen omdat niemand snapt wat Konami aan het doen is met het geniale brein dat Hideo Kojima heet, maar ook omdat er een optie verscheen om te betalen voor mods op Steam. Om specifiek te zijn, er kon betaald worden voor The Elder Scrolls V: Skyrim mods. Nu kan dat echter niet meer, want Valve heeft de betaalde mods van Steam verwijderd.

Dit betekent ook dat iedereen die betaald heeft voor dergelijke mods terugbetaald zal gaan worden door Valve en Bethesda. Het besluit om de betaalde mods van Valve’s virtuele winkel af te trekken, was te verwachten maar ook tegelijkertijd opmerkelijk. De hele community schreeuwde moord en brand, maar enkele uren voordat de betaalde mods van Steam af werden gehaald, verdedigde Bethesda zich nog in een statement. “We geloven dat mod-ontwikkelaars gewoon ontwikkelaars zijn”, begon Bethesda sterk en strijdvaardig in de eerste zin. “Wij zijn zeer enthousiast over het feit dat Valve deze optie aan de community heeft geboden en willen deze mogelijkheid doorgeven aan onze community.” Lang duurde dat dus niet.

Als de cijfers van Bethesda kloppen, is het natuurlijk wel opmerkelijk te noemen dat het internet zo ernstig ontplofte. Volgens de uitgever heeft maar acht procent van de Skyrim-spelers ooit een mod gespeeld, terwijl minder dan één procent ooit een mod heeft gemaakt. Onduidelijk is echter of niet met deze cijfers is gesjoemeld, want The Elder Scrolls V: Skyrim is natuurlijk ook gewoon uitgekomen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Zijn die verkoopcijfers meegenomen in deze rekensom? Wanneer dat namelijk het geval is, zal dit percentage een stuk hoger liggen.

Bethesda erkent overigens ook dat er nog erg veel problemen op de loer liggen voor dit concept. “Een markt als deze openen brengt erg veel problemen met zich mee. Problemen die elke software-ontwikkelaar mee maakt, zoals (een gebrek aan) ondersteuning en diefstal. Valve heeft echter geweldig werk verricht op dit gebied, maar het is natuurlijk onoverkomelijk dat zich andere problemen zullen voordoen”, aldus Bethesda in hetzelfde statement. Duidelijk is echter dat deze problemen er voorlopig niet komen, want de betaalde mods gaan zoals gezegd voorlopig niet door.

Nu is er een update verschenen op het blog, waarin staat dat er besloten is om deze betaalde mod-functie van de Steam Workshop af te halen. “We hadden de beste intenties, maar de feedback is duidelijk geweest: dit is geen feature die jullie willen. Jullie support betekent alles voor ons en we horen jullie”, aldus Bethesda in een update, gericht aan de Skyrim community.

Het blijft echter niet bij een statement van Bethesda, want ook Valve zelf heeft gereageerd op de situatie: “We gaan het betalen voor mods van de Steam Workshop afhalen”, begint Valve zeer duidelijk. Het bedrijf vervolgt het statement door te zeggen dat ze na overleg met Bethesda hebben besloten de controversiële functie van Steam af te trekken en dat iedereen zijn of haar geld terugkrijgt die toch hebben betaald voor een mod. Opmerkelijk wordt het echter pas later in het statement: “We hebben dit besluit genomen omdat het duidelijk is dat we geen idee hadden wat we aan het doen waren”, zijn de letterlijke woorden van Valve in dit statement. Alhoewel dit duidt op zelfreflectie, is het toch zeer opmerkelijk te noemen dat bedrijven als Valve en Bethesda letterlijk geen idee hebben wat ze aan het doen zijn…

Valve probeert overigens nog wel uit te leggen waarom zij dachten dat deze optie tof zou zijn. Deze redenen zijn vergelijkbaar met die van Bethesda: “Om je te helpen begrijpen dat wij dachten dat dit een goed idee was, ons hoofddoel was om gamers die mods maken de kans te geven om hier full-time en betaald aan te kunnen werken. We dachten dat dit zou eindigen in betere mods voor iedereen, zowel gratis als betaald. We wilden dat meer mods uiteindelijk geweldige games zouden worden, zoals in het verleden het geval is geweest met Counter-Strike, Dota, DayZ en Killing Floor, en we wilden dat dit mogelijk zou zijn voor iedereen”, aldus Valve.

Een alinea verder geeft Valve aan de situatie onderschat te hebben. “We hadden niet moeten beginnen met deze optie in Skyrim’s Steam Workshop.” Toch zegt Valve dat ze nog iets zien in het idee, maar duidelijk is dat er eerst een stuk beter gecommuniceerd dient te worden met alle betreffende partijen.

Wat vind jij van deze hele kwestie rondom de betaalde mods? Ben jij ook zwaar tegen? Of zag je hier wel wat in? Discussieer er op los in de comments!

Bron: BethblogGamasutra – Valve

Valve verwijdert betaalde Skyrim mods van Steam

Valve verwijdert betaalde Skyrim mods van Steam

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch