Menu Premium

Nintendo onderneemt actie tegen Super Mario 64 HD-project

Tim Koelen 31/03/2015 0 Tweet Het Like/Deel Het

Begin deze maand dook er een video op van een HD-versie van het eerste level Bomb-Omb Battlefield uit Super Mario 64. Deze HD-versie is opvallend genoeg niet gemaakt door Nintendo, maar door de programmeur Erik Roystan Ross, die het level met de engine Unity gemaakt heeft.

Ook is Ross’ fan-project Nintendo niet ontgaan en zij willen nu gerechtelijke stappen zetten tegen de HD-demo van de game. Alhoewel de game nog wel op Ross’ site beschikbaar is, verdwijnen de verschillende downloadfiles langzamerhand. Nintendo beschuldigt Ross ervan dat hij de copyright van de game op meerdere punten heeft geschonden. “Alle art en animaties heb ik zelf gemaakt, met uitzondering van de Mario, Goomba en Power Star 3D-modellen. Deze zijn gehaald (zonder de animatie) uit Super Mario Galaxy”, aldus Ross. Daarbij heeft Ross veel gebruik gemaakt van de sounds en muziek uit de verschillende Mario-games.

Dit blijft natuurlijk altijd een lastig verhaal, want mag dit nou, of niet? Feit is dat wanneer een product langer dan vijf jaar op de markt aanwezig is, het alleenrecht vervalt en het product vrij te gebruiken is op de markt voor de concurrentie. In dit geval speelt er echter een andere situatie mee, namelijk dat Mario geen product is in de vorm van een game, maar een merk. Gezien het enorme geldbedrag dat wordt verdient met Mario, is het begrijpelijk van Nintendo dat zij hier op reageren. Echter moet Nintendo zichzelf wel achter de oren krabben, of dit wel helemaal de juiste weg is om hiermee om te gaan. Een actieve fan die je product in HD-versie neerzet, zonder hier zelf beter van te worden. Als bedrijf zou je hier natuurlijk ook gewoon erg trots op kunnen zijn…

Nintendo heeft nog niet gereageerd met meer info over een eventueel vervolg naar een rechtszaak.

Bron: Eurogamer – Patentaanvragen

Nintendo onderneemt actie tegen Super Mario 64 HD-project

Nintendo onderneemt actie tegen Super Mario 64 HD-project

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch