Menu Premium

Machinima betaalde YouTubers voor “misleidende” Xbox One-promotie

Karim Shehata 03/09/2015 0 Tweet Het Like/Deel Het

De game-industrie gaat natuurlijk niet alleen over rozen. De industrie heeft inmiddels een omvang bereikt, waarin er ongetwijfeld weleens schandalen plaatsvinden. Vandaag lijkt er een redelijk grote aan het licht te zijn gekomen, want volgens een rapport van de US Federal Trade Commission – niet zomaar een commissie dus – betaalde Machinima tienduizenden dollars aan YouTubers voor “valse en misleidende” Xbox One-promotie.

Machinima zou daarbij niet hebben aangegeven dat het ging om een lucratieve marketing deal. Het punt in deze deal is dat Microsoft-producten in een goed daglicht moesten worden gezet. Hierdoor mochten de betrokken YouTube-kanalen als deel van deze deal geen negatief woord zeggen over de Xbox One en de launch line-up van de console. Nu is dit niet zo erg, ware het niet dat Machinima dit niet (goed) heeft gecommuniceerd als een reclamecampagne.

In hoofdlijnen gaat het in ieder geval om twee YouTubers, die op Google’s videoplatform door het leven gaan als Syndicate en SkyVsGaming. De eerstgenoemde heeft $30.000 dollar gekregen van Machinima, terwijl SkyVsGaming het heeft moeten doen met een bedrag van $15.000. Machinima zou daarnaast nog een bedrag van $25.000 dollar hebben verdeeld over andere YouTubers voor de misleidende reclame. Misleidend, omdat de YouTubers volgens het rapport niet hebben mogen aangeven dat het ging om een vorm van een reclame.

“In verschillende instanties heeft Machinima niet aangegeven dat de betrokkenen (lees: YouTubers) die de reviews posten een compensatie kregen voor wat zij deden”, aldus de FTC. Wil je het volledige rapport rustig nalezen? Dat kan via de bronvermelding.

Bron: US Federal Trading Commission – via VG24/7

Machinima betaalde YouTubers voor "misleidende" Xbox One-promotie

Machinima betaalde YouTubers voor “misleidende” Xbox One-promotie

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch