Menu Premium

Insomniac twijfelde over Sunset Overdrive

Gamekings Redactie 01/10/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Over enkele weken ligt het kleurige knalfestijn dat de naam Sunset Overdrive draagt in de winkels. Het is het nieuwe kindje van Insomniac Games, de ontwikkelaar die je kent van onder meer de vroegere Spyro-games en recenter de Ratchet & Clank-franchise. Sunset Overdrive belooft te breken met alles wat je kent van de populaire shooters van de afgelopen jaren. Grimmigheid, militaire thema’s, cover-based gameplay; niets van dit zul je tegenkomen in Insomniac’s nieuwe game.

Ted Price, de oprichter van Insomniac, vertelt dat de inspiratie voor de game afkomstig was uit de noodzaak om nu eens iets anders te maken dan de bijna gestandaardiseerde, serieuze, grauwe shooters. Dit heeft aan het begin van de ontwikkeling wel voor wat problemen gezorgd. In een interview vertelt Ted Price dat de eerste uitdaging niet alleen lag bij het overhalen van investeerders, maar ook het overhalen van het eigen bedrijf. De vraag rees of er überhaupt wel vraag zou zijn naar een shooter die nu eens niet het gebaande pad volgt. Price hoopt echter dat er meer ontwikkelaars zijn die het grauwe, grimmige, post-apocalyptische gedoe zat zijn. “Helaas zien we dat beeld dagelijks om ons heen zien,” voegt hij toe. “Voor ons werkt het op z’n minst verfrissend om het einde der tijden te presenteren op een meer ludieke manier.”

Dit wil trouwens niet zeggen dat de game helemaal geen relatie tot de werkelijkheid heeft. “Er zit veel satire in de game. Niet alleen in het hoofdverhaal, waar we megacorporaties die onverantwoordelijk werken op de hak nemen, maar ook in de facties, waar we de draak steken met sociale conventies en verschillende groepen in de samenleving,” aldus Price. Ook het hoofdpersonage van de game doet vrolijk mee. Hij maakt regelmatig, als een soort Deadpool, opmerkingen over het medium games, waar hij dus zelf deel van uit maakt. Het ontwikkelen van dit personage had volgens Ted Price ook zijn problemen. Er moest een goede balans zijn en de humor mocht niet over de schreef gaan. “Als je uren achter elkaar moet doorbrengen met hetzelfde personage, dan moet dat personage de speler wel aanspreken.” Toch kan en gaat er een hoop stuk in de game en vaak is de hoofdpersoon hier de schuldige van. Het lijkt een moeilijke opgave om een sympathiek personage te creëren, waarmee je vervolgens als een gek alles kapot schiet of opblaast.

“Als je een protagonist creëert waar de speler zich mee kan identificeren, maar wie tegelijkertijd die speler ook kan verrassen met uitspraken en acties, maakt dat de game er een stuk leuker op,” zegt Price tenslotte. Of Insomniac ook in die opzet gaat slagen, weet je aan het einde van de maand. Sunset Overdrive staat gepland voor een Europese release op 31 oktober en zal exclusief verschijnen voor de Xbox One.

Insomniac twijfelde over Sunset Overdrive

Insomniac twijfelde over Sunset Overdrive

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch